海水領域 SeaFishZone

標題: 灰,法問題∼ [打印本頁]

作者: ddmo    時間: 2012-12-11 16:52:05     標題: 灰,法問題∼

灰仙同法仙係同一個缸度係咪一定會追打嗎?(灰仙3寸半,法仙3寸)
作者: ice28720    時間: 2012-12-11 16:56:12

不一定
作者: sheep14    時間: 2012-12-11 17:07:08

要睇你功力和彩數鳥~~
作者: boar36    時間: 2012-12-11 17:40:40

都唔一定打嘅,真喺要睇彩數啦,有啲 CHing 養兩條差唔多大嘅灰同法,可以和平共處,但有啲 個案就打到飛起!!
如果惡嗰條細過善良嗰條,咁又未必會開拖
作者: Lewis_Lo    時間: 2012-12-11 17:49:01

買返嚟試下咪知囉
一般都Ok,小追一定有,死追就比較小。但繁事都無一定
作者: jm2011520    時間: 2012-12-11 18:06:48

最好條灰大過條法,灰係比較細膽d,我條大灰追殺左條小灰成兩個月,小灰長期打橫係石底,食野先出黎,但最近見到佢地兩個好friend咁一齊游水,魚既野真係好難講。
作者: ddmo    時間: 2012-12-11 18:08:26

條法仙買返黎寸半開始養,之後再買條2寸灰仙養咗9個月到一直無事,兩個星期前開始追😓我就隔住條法,今日放條法出黎∼條法被灰追到係個角度仲要比其他魚恰😱e家隔住條灰,咁幾時放出黎好?仲有想問皇帝係咪會追關刀?
作者: jm2011520    時間: 2012-12-11 18:22:47

ddmo 發表於 2012-12-11 18:08
條法仙買返黎寸半開始養,之後再買條2寸灰仙養咗9個月到一直無事,兩個星期前開始追😓我就隔住 ...

如果吾打到收口,咪忍下囉,比d時間佢地,再吾得放左條小灰去交易廣場,再入條太小小既灰囉,仙同吊都鐘意打架啦,除左同種或者近親打得利害,其它差吾多啦,我條雞心就專打關刀
作者: nd_hksas    時間: 2012-12-11 18:26:19

我條神象就專打灰
作者: ddmo    時間: 2012-12-11 18:52:07

唔該∼
作者: Teddy    時間: 2012-12-11 19:16:32

囚打人果條,係沙缸
之後換景
作者: nickcw    時間: 2012-12-11 21:17:30

打咪入"水飯房"囉!!!!
作者: 我係wingk960    時間: 2012-12-11 21:21:35

我個時2條都係互動下.冇咩大肢體衝突.當有大鑊野我又禁唔住.我就西開等佢地冷靜一排.
等佢地自己知道錯.咁佢地又會反思一下咁又再放出黎...>>>>如此類推咁做...
作者: ybkwok    時間: 2012-12-11 22:01:32

一定要有多D位俾條魚藏身,追追下就唔會再追!
作者: sheep14    時間: 2012-12-12 14:38:54

nd_hksas 發表於 2012-12-11 18:26
我條神象就專打灰

神象有咁惡嗎??
作者: nd_hksas    時間: 2012-12-12 16:17:44

有牙!打到條灰係水面!
之後見到有位師兄有個方法,就試下現在打得無咁勁!已經好多了
作者: dleedlee    時間: 2012-12-12 16:36:10

我條灰比條法打, 條灰大過法半吋仲要係落缸先....... 冇鬼用...我都係捉條法坐監, 搞搞下就無打得咁勁"水飯房"係有用嫁
作者: alan@aqua    時間: 2012-12-12 17:31:25

我覺得每條魚都有自己性格; 好似一幢夠惡了, 但上星期我新放條耳斑下缸, 一幢望都唔望佢...但條亞拉伯就當佢係殺父仇人咁追咬, 不過咬咬下都唔咬了! 成缸魚好快又平服下來了...

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2