海水領域 SeaFishZone

標題: 醫病一問 [打印本頁]

作者: knec0412    時間: 2012-12-12 00:27:16     標題: 醫病一問

如題,小弟有條藍面仔,買返黎已有2個月,開頭好搶食,但後期因追打新魚,所以西左佢2星期,期間佢都有進食,但見近E1個星期,佢開始收口,呼吸又急,常在缸底,見鰓又開得略大,身D顔色又退,請問各位ching覺得佢有乜病呢?可如何E治呢?請教一下小弟,tks

作者: knec0412    時間: 2012-12-12 10:28:44

Any Ching can help????? Tks
作者: ice28720    時間: 2012-12-12 11:03:46

有冇片睇?
作者: calvin    時間: 2012-12-12 16:54:28

落tdc啦
作者: alan@aqua    時間: 2012-12-12 17:34:54

我都係會落tdc...
作者: ybkwok    時間: 2012-12-12 17:59:19

未搞清楚之前,唔好亂落藥!
請問開缸幾耐?
作者: ice28720    時間: 2012-12-12 21:53:34

條魚呼吸急,落tdc會令條魚呼吸仲急,好快打柴
作者: knec0412    時間: 2012-12-12 22:52:44

ice28720 發表於 2012-12-12 11:03
有冇片睇?

已太遲了
作者: knec0412    時間: 2012-12-12 22:57:11

ybkwok 發表於 2012-12-12 17:59
未搞清楚之前,唔好亂落藥!
請問開缸幾耐?

開了3個月多,2手舊環,開頭超搶口,但打魚西開一排後出事....
作者: knec0412    時間: 2012-12-12 22:59:16

ice28720 發表於 2012-12-12 21:53
條魚呼吸急,落tdc會令條魚呼吸仲急,好快打柴

版主真高手,未聽Ching意見前小弟都加了少少tdc,結果一返就去就.
作者: ybkwok    時間: 2012-12-12 23:07:53

knec0412 發表於 2012-12-12 22:57
開了3個月多,2手舊環,開頭超搶口,但打魚西開一排後出事....

雖然係舊環,但係缸水未夠成熟,
你既情況同我開缸時一樣,建議等多兩個月,
再買藍面,我用左半年時間,死左5條藍面,
而家呢條係第6條,已經養左1年半,亦都變左身添。
作者: knec0412    時間: 2012-12-12 23:45:41

ybkwok 發表於 2012-12-12 23:07
雖然係舊環,但係缸水未夠成熟,
你既情況同我開缸時一樣,建議等多兩個月,
再買藍面,我用左半年時間 ...

5係掛!今day係日0N見到2寸藍面仔,又忍5到手帶左佢返黎wo,E家喺Q筒同條灰仙仔一齊養緊,千祈要保佑我ar
作者: ybkwok    時間: 2012-12-13 00:15:11

knec0412 發表於 2012-12-12 23:45
5係掛!今day係日0N見到2寸藍面仔,又忍5到手帶左佢返黎wo,E家喺Q筒同條灰仙仔一齊養緊,千祈要保佑 ...

你D藍面變白而死,就証明左你缸水未啱佢!

作者: knec0412    時間: 2012-12-13 01:16:55

ybkwok 發表於 2012-12-13 00:15
你D藍面變白而死,就証明左你缸水未啱佢!

tks ching指點,睇埋E條如5得既話抖一抖先,tks again

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2