海水領域 SeaFishZone

標題: 請問水面有油膜可以點做 [打印本頁]

作者: sunkenny27    時間: 2022-3-17 23:47:54     標題: 請問水面有油膜可以點做

發覺到水面有啲油膜,睇到有啲塵,請問可以點樣整走油膜
或者油膜會影響到魚缸啲咩?唔該晒
作者: pca    時間: 2022-3-18 07:57:16

你可以買個油膜清除器附加入過濾器度就可以清除,或者你可用化氮器都得
作者: Galaxy    時間: 2022-3-18 08:24:14

是否水流不足夠?
作者: williamc    時間: 2022-3-18 09:46:26

如果用濾筒,買個油膜清除器。如果係背濾或底濾,要將濾槽入邊水位調較到同缸面有落差(越大越好),可以透過熄水泵來進行背濾或底濾下水槽水位調較,甘樣水面d油先會跟住表面水流入到去個過濾,可參考下圖

圖片附件: mmexportaf7aa420a1eab3231700862dd11ea336_1647567706985.jpeg (2022-3-18 09:43:24, 192.93 KB) / 下載次數 68
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA1Mzc5fDAxMjBmN2Q3fDE3MTQ3NTM5OTF8MHww

作者: sunkenny27    時間: 2022-3-18 13:35:14

pca 發表於 2022-3-18 07:57
你可以買個油膜清除器附加入過濾器度就可以清除,或者你可用化氮器都得

已經有用化氮,喺背濾第二倉

作者: sunkenny27    時間: 2022-3-18 13:36:29

Galaxy 發表於 2022-3-18 08:24
是否水流不足夠?

我新手,其實都唔識分點樣先叫夠。。。介唔介意教我😅

作者: sunkenny27    時間: 2022-3-18 14:10:42

williamc 發表於 2022-3-18 09:46
如果用濾筒,買個油膜清除器。如果係背濾或底濾,要將濾槽入邊水位調較到同缸面有落差(越大越好),可以透 ...

我係用背濾, 第一倉入口位同主缸入面水位一樣高, 係咪要抽返D水出黎?

作者: williamc    時間: 2022-3-18 16:43:23

sunkenny27 發表於 2022-3-18 14:10
我係用背濾, 第一倉入口位同主缸入面水位一樣高, 係咪要抽返D水出黎?

用你自己ge方法調到背濾水位有階級層次(如我上圖甘),甘樣水面d水先可以入到去濾水槽到,先去到油膜。。因爲如果背濾倉位水位一樣高,水面d油膜係入唔到過濾的。。。特別係入水ge第一個倉位。。。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2