海水領域 SeaFishZone

標題: 生物石魚缸 [打印本頁]

作者: 陸判    時間: 2013-1-5 16:35:48     標題: 生物石魚缸

大家討論下純魚缸(FOT )用生物石變成FOTWLR (Fish Only Tank with Live Rock) 如何設置,以及好處與壞處

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-1-5 17:08:35

作者: sdU213    時間: 2013-1-5 17:18:28

我都想知!如果0K嘅話我都想將D死石換生物石!
作者: bluetang    時間: 2013-1-5 17:49:12

好處就係靚d  唔可以養太多魚因為容易爆白點又落唔倒葯 d魚自然開心d靚d
作者: tak_930    時間: 2013-1-5 18:01:18

但係之前有師兄用生物石,可落銅藥,但一定要掌握得好。唔知係唔係呢?
作者: Teddy    時間: 2013-1-5 18:03:38

D細魚,態差D ge魚啊!
隨時會失蹤ge wor
作者: bluetang    時間: 2013-1-5 18:16:09

tak_930 發表於 2013-1-5 18:01
但係之前有師兄用生物石,可落銅藥,但一定要掌握得好。唔知係唔係呢?

相信fot落銅藥都唔易掌握 fotwlr應該重難
作者: bluetang    時間: 2013-1-5 18:22:24

Teddy 發表於 2013-1-5 18:03
隨時會失蹤ge wor

所以一定要q魚 態好才落缸 多石已經多地方匿 fot係唔會失蹤不過落唔倒缸或且一樣係死
作者: peterleung    時間: 2013-1-5 18:37:55

你嘅生物石想要咩生物先,我只要好氧菌及厭氧菌,其他都不想要,曾經有一迷你攋尿蝦,給紅龍捉了出來吃.
作者: peterleung    時間: 2013-1-5 18:45:46

tak_930 發表於 2013-1-5 18:01

只要掌握到氣魚缸的受藥程度,便不會發生任何問題,我一向只用硫酸銅,不會便用其他藥物,經已有六年連續便用經驗,無往不利,比起用藥卅年的朋友,仍是小巫見大巫.
作者: bluetang    時間: 2013-1-5 18:46:28

peterleung 發表於 2013-1-5 18:37
你嘅生物石想要咩生物先,我只要好氧菌及厭氧菌,其他都不想要,曾經有一迷你攋尿蝦,給紅龍捉了出 ...

瀨尿蝦好正架 又靚又好味 哈哈
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-5 18:51:24

三年了。由頭到尾都係同生物石養魚
作者: peterleung    時間: 2013-1-5 19:15:28

Teddy 發表於 2013-1-5 18:03
隨時會失蹤ge wor

生物不同黃骨之類,有非常多細小洞穴,可給細小魚毛作棲息藏身之所,而今缸內養各款蟋蟀多條,士多啤厘,隱者古比等等,單是黑蟋蟀便養了超過三年,環境絕對適合飼養.只要過濾系統成熟,一般失蹤小魚,死魚,就是不作即時撿拾,對水質亦不會造成甚麼影響.
作者: popo250    時間: 2013-1-5 19:58:37

作者: Teddy    時間: 2013-1-6 01:07:23

peterleung 發表於 2013-1-5 19:15
生物不同黃骨之類,有非常多細小洞穴,可給細小魚毛作棲息藏身之所,而今缸內養各款蟋蟀多條,士多啤厘,隱者古 ...

生物石..入面可能有d食魚ge生物bor
作者: hatrick    時間: 2013-1-6 18:15:19

係Fot缸生物石D紫苔可唔可keep到唔退色?
作者: hatrick    時間: 2013-1-6 18:23:52

我初開缸時都係用生物石做景(全紫石),現在已經有3年,但D石已經全部變曬啡色!
作者: fung5900    時間: 2013-1-6 19:21:07

養左7年一路都有用生物石養.
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-6 20:03:13

做到野

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2