海水領域 SeaFishZone

標題: 暖管又問(加圖及新問題) [打印本頁]

作者: knec0412    時間: 2013-1-9 20:07:37     標題: 暖管又問(加圖及新問題)

各位ching,想請問一下如室溫15,16度,缸l50L水300w較27度,但水溫長期24係咪正常呢?已換過3支暖管了,但都係甘,現主缸加多支300w都係較26,但現水溫依舊。

作者: nickcw    時間: 2013-1-9 20:21:35

照計150L用 200W set27-28度都完全冇問題, 何況300W........
P.S. C兄支暖管咩牌子, 如果大陸嘢冇咁準...
作者: boar36    時間: 2013-1-9 20:30:37

150 L 水用一支 300W 暖管都足夠有突啦,重要加多支 300W, 小心一缸熟!!!!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-9 20:47:43

我就只睇個溫度計.SET左.見佢24度就唔駛理支暖管係幾多度了.
作者: knec0412    時間: 2013-1-9 21:01:58

boar36 發表於 2013-1-9 20:30
150 L 水用一支 300W 暖管都足夠有突啦,重要加多支 300W, 小心一缸熟!!!!

Ching, 我都知,所以成日都會Keep check,如當日氣溫超過20度我會即熄,keep24便算,謝提
作者: knec0412    時間: 2013-1-9 21:04:07

我係wingk960 發表於 2013-1-9 20:47
我就只睇個溫度計.SET左.見佢24度就唔駛理支暖管係幾多度了.

明白,只想睇下有冇ching有相同問題出現,如有可能係正常,甘我就冇甘驚
作者: knec0412    時間: 2013-1-9 21:04:08

我係wingk960 發表於 2013-1-9 20:47

明白,只想睇下有冇ching有相同問題出現,如有可能係正常,甘我就冇甘驚
作者: knec0412    時間: 2013-1-9 21:05:15

nickcw 發表於 2013-1-9 20:21
照計150L用 200W set27-28度都完全冇問題, 何況300W........
P.S. C兄支暖管咩牌子, 如果大陸嘢冇 ...

我都知,暖管牌子稍後再報上
作者: sdU213    時間: 2013-1-10 00:02:38

C兄要留意暖管擺放嘅位置!一定要水流充足!
作者: knec0412    時間: 2013-1-10 00:04:31

nickcw 發表於 2013-1-9 20:21
P.S. C兄支暖管咩牌子, 如果大陸嘢冇 ...

Ching, 新買1支Aqua 0ne,2手既dazs1支及interpet1支,interpet E支好似最好,較27度水溫5夠佢有行,,其余好似5夠都停
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-10 00:06:43

knec0412 發表於 2013-1-10 00:04
Ching, 新買1支Aqua 0ne,2手既dazs1支及interpet1支,interpet E支好似最好,較27度水溫5夠佢有行,,其 ...

我買左T乜鬼牌子個支都幾好.中文叫德彩,用左2年.又唔算貴.記得係2舊水.
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-1-10 00:33:53

會唔會係支暖管擺位位置水流不足?
作者: knec0412    時間: 2013-1-10 01:08:33

Lewis_Lo 發表於 2013-1-10 00:33
會唔會係支暖管擺位位置水流不足?

各位ching,明天放張相給各位幫忙睇一睇,tks
作者: knec0412    時間: 2013-1-12 00:08:35

各位ching,小弟擺放暖管位置,請指點一下有否擺錯,因長時間keep唔到溫度.
另因小弟用toilet水,想買uv燈用以剎菌,30寸缸共約160l水,是否最少張36w才有效?可否扭推介一下邊隻平,靚正又慳位既uv燈(因不多位可放)?另可否提議一下如何擺放呢?TKS~另請問uv燈可否剎死ufo呢?
最後一問,我有幾條魚都好喜歡去氣泵出氣個位停留.是否有病呢?因較早前有幾條仙魚去左(過淡前出現ufo)
TKS!!!!!

圖片附件: IMG_1842.jpg (2013-1-12 00:07:58, 32.81 KB) / 下載次數 18
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1NTh8ZTNiM2VlZDR8MTcxNjEzODAxOHwwfDA%3D

圖片附件: IMG_1841.jpg (2013-1-12 00:07:18, 38.48 KB) / 下載次數 15
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1NTd8YjI5YWFkMjh8MTcxNjEzODAxOHwwfDA%3D

作者: knec0412    時間: 2013-1-12 11:58:34

有冇Ching幫忙睇睇,tks
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-1-12 12:16:35

我覺得沙缸個支不太好,放咗係死角位,水流不足,可用skimmer出水改善
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2013-1-12 12:19:41

放沙缸會差d架
作者: 象拔蚌    時間: 2013-1-12 12:25:58

放主江效果會好好多
作者: sdU213    時間: 2013-1-12 12:58:53

我覺得可以試下放喺倉與倉兩塊玻璃中間度!我都係咁,D溫度都幾準!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-12 13:19:45

我都係放頭倉。常keep24.放近化氮出水口。其實冇研究。我求其插落。
作者: knec0412    時間: 2013-1-12 15:04:00

既然係甘,等我C下換一換位置先。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2