海水領域 SeaFishZone

標題: 請問RT有無人用臭氧機既呢? [打印本頁]

作者: Terry    時間: 2013-1-19 15:05:29     標題: 請問RT有無人用臭氧機既呢?

如題

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-1-19 20:39:05

好少人用
作者: Terry    時間: 2013-1-20 10:43:01

會吾會殺死D软體同珊瑚呢?
作者: vsvs    時間: 2013-1-21 09:39:47

想殺菌咁不如用UV
作者: lai5201314    時間: 2013-1-21 13:10:59

vsvs 發表於 2013-1-21 09:39
想殺菌咁不如用UV

師兄,RT用UV有咩壞處??
作者: chihim    時間: 2013-1-21 13:38:36

上rc 見鬼佬會用 uv 加臭氧。  壞處好像系無

作者: vsvs    時間: 2013-1-21 14:30:41

lai5201314 發表於 2013-1-21 13:10
師兄,RT用UV有咩壞處??

已知有一個壞處:
UV殺死浮游生物,例如用炭源培育出嚟既細菌,或藻類,令到水中有機物增加,從而增加NO2,NO3,PO4
但確實影響有幾大就不得而知,相比魚既廢物,應該好少
另外NO3可以因UV轉返為NO2,但相當條件就唔清楚

肯定既係唔係影響N-CYCLE,因為N-CYCLE係生物石入面或其他濾材進行,
至少我一路用緊都冇白點或者白膜問題,買魚亦冇Q過魚,對水就放落缸,我有3條細仙,4條小丑,2條吊,醫生,火鳥
作者: lai5201314    時間: 2013-1-21 19:55:16

vsvs 發表於 2013-1-21 14:30
已知有一個壞處:
UV殺死浮游生物,例如用炭源培育出嚟既細菌,或藻類,令到水中有機物增加,從而增加N ...

師兄感謝你回覆, 其實係咪可以解釋話影響不大 正常使用 換水等, 好處都係比壞處多?  
作者: vsvs    時間: 2013-1-21 20:01:52

lai5201314 發表於 2013-1-21 19:55
師兄感謝你回覆, 其實係咪可以解釋話影響不大 正常使用 換水等, 好處都係比壞處多?

不如咁諗
你唔用有冇問題?點解一定要用?
自然你知道對你自己好處多定壞處多
作者: lai5201314    時間: 2013-1-21 20:08:16

vsvs 發表於 2013-1-21 20:01
不如咁諗
你唔用有冇問題?點解一定要用?
自然你知道對你自己好處多定壞處多

我問題就是咁的,
有白點
早小小易有白膜
D啡台 都OK多(唔知係咪我B水落多得制?)

3X~40 L水師兄你覺得裝唔裝好

RT 我又好鍾意魚  現有 石美2" 火背1" 紅蘋果2" 荔枝鷹1" 6線狐1" 獅子魚1.5"  
醫生蝦X2 龍蝦X1
作者: 啤仔    時間: 2013-1-21 20:15:56

O,3  第一個壞處就係對人體有傷害,就算好處有幾多都冇用
作者: lai5201314    時間: 2013-1-21 20:17:42

啤仔 發表於 2013-1-21 20:15

意思即係唔用好過用??

小弟魚缸如下

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18014

作者: vsvs    時間: 2013-1-21 21:26:16

啤仔 發表於 2013-1-21 20:15

放心,講緊UV啫

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2