海水領域 SeaFishZone

標題: 請教有用水喉水養珊瑚既ching [打印本頁]

作者: yoowicked    時間: 2013-2-7 16:52:11     標題: 請教有用水喉水養珊瑚既ching

我一直都係用水喉水開鹽,但總發覺No3好難降低,原來先發現水喉水本身已經爆紅,咁即係換極都高啦

我想請問除左用反滲機,有沒其他方法可去除水喉水既No3呢?如果我用隻桶庄水放室外曬下,會唔會好過直接用水喉水呢?

作者: heary    時間: 2013-2-7 17:03:09

唔係嘛!
水喉水爆紅
好多人煲豆降NO3!
作者: yoowicked    時間: 2013-2-7 17:26:06

左至右
水喉水直出 --> 經過濾水出(棉+碳) --> 飛雪

這個是上星期測的,尋晚測更紅

圖片附件: Tester.JPG (2013-2-7 17:21:44, 99.52 KB) / 下載次數 61
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjAwODh8ZTgwYzhjYzF8MTcxNTcyMjA2NHwwfDA%3D

作者: dd2hk    時間: 2013-2-7 17:28:51

睇就20到咋播
作者: dd2hk    時間: 2013-2-7 17:29:59

同用淡水果張對
作者: yoowicked    時間: 2013-2-7 17:32:38

dd2hk 發表於 2013-2-7 17:29
同用淡水果張對

我今晚再試一張卑大家睇,係好紅架
作者: Frankietung    時間: 2013-2-7 17:42:42

其實我都一直keep係15-20左右
係米豆豆係唯一可以去到零既方法
作者: yoowicked    時間: 2013-2-7 17:52:54

Frankietung 發表於 2013-2-7 17:42
其實我都一直keep係15-20左右
係米豆豆係唯一可以去到零既方法

煲豆我唔曉,我淨係想搞掂水源先.....
作者: chihim    時間: 2013-2-7 17:54:08

豆豆要份量足先得,還要體你個缸制造no3 po4既能力如何。

同埋唔系唯一方法。。 不過我只用np豆,其他方法無用過,等其他大師回答

作者: r199818    時間: 2013-2-7 18:59:06

我都係用水喉水養珊瑚,水喉水No3沒有你咁高,但都有成15,但我個缸行ATS同豆豆,所以No3/Po4都係0,水喉水No3太高係會至癌的
作者: TimTim    時間: 2013-2-7 23:27:33

唔係sps既我估20左右都接受到既。行np豆都可-no3既。。。。。
作者: vsvs    時間: 2013-2-8 09:27:13

每次換水都唔係好多,影響不大,整體<5 OK啦
況且養LPS,由其軟野,NO3唔係要KEEP=0,最多刷玻璃密啲啫
好多人問鈕扣點先可以生快啲,鬼佬話餵多啲魚,柯多啲
作者: r199818    時間: 2013-2-9 17:28:04

vsvs 發表於 2013-2-8 09:27
每次換水都唔係好多,影響不大,整體

養軟野No3一定要有d, 有時皮革會唔開添
作者: yoowicked    時間: 2013-2-15 11:10:15

r199818 發表於 2013-2-7 18:59
我都係用水喉水養珊瑚,水喉水No3沒有你咁高,但都有成15,但我個缸行ATS同豆豆,所以No3/Po4都係0,水喉水No3 ...

Ching,請問在那裡可找到有關食水含過高No3對健康影響?因小弟有小朋友在家,若真的對健康有影響,會考慮安裝純水機,請問有沒有好介紹呢?

我現在只用這種簡單濾水,但我相信作用微乎其微。

尋晚試下驗No3,真係爆到七彩。其實我並唔係想追求零度No3,但紅到咁........

左至右
魚缸水-->水喉水-->經過濾出既水喉水
作者: 啤仔    時間: 2013-2-15 11:28:08

紅到咁點玩呀
作者: popo250    時間: 2013-2-15 12:26:28

作者: chihim    時間: 2013-2-15 13:21:53

果兩之過濾 去唔到no3的

作者: ahlau    時間: 2013-2-15 14:51:25

師兄,我都係用水喉水玩珊瑚,我在卡奇買個濾樽先過濾才用,效果好好no3去到0.你可一試,價錢全套330,用耐咗無效可以換蕊.試吓啦,幾好既.
作者: chihim    時間: 2013-2-15 15:04:56

不過我覺得都唔關水喉水事。。你個缸製造no3 既能力甘高

你換d no3=0 水入去, 可能都無乜大變化

本身乜都無用?單生物石?
作者: 啤仔    時間: 2013-2-15 15:11:11

其實用你個濾水器都可以,去利可保買兩支濾芯
一支係綿加炭,另一支係DI芯,不過可用幾耐就吾知
作者: yoowicked    時間: 2013-2-15 15:17:47

ahlau 發表於 2013-2-15 14:51
師兄,我都係用水喉水玩珊瑚,我在卡奇買個濾樽先過濾才用,效果好好no3去到0.你可一試,價錢全套330,用耐&#216 ...

Ching, 請問介唔介pm張相我睇睇?可以叫朋友幫我買
作者: yoowicked    時間: 2013-2-15 15:35:28

chihim 發表於 2013-2-15 15:04
不過我覺得都唔關水喉水事。。你個缸製造no3 既能力甘高

你換d no3=0 水入去, 可能都無乜大變化

基本上就只有生物石、底缸化氮,個多月前開始放左兩袋 Seachxm denitrate,似乎幫助不大。
除No3過份高,其他都係偏低。

其實我現在唔單想用純水機來養瑚瑚,最重要係飲用,因之前那位Ching說食水過高No3會至癌
作者: chihim    時間: 2013-2-15 15:42:11

no3 20對 水喉水叫正常。。。唔算高

減no3 po4 肯定系用ro 加 di 了。大陸野幾百蚊之嘛。

養珊瑚單單 no3  成百甘高都死得了。。。
作者: kenny819    時間: 2013-2-15 15:52:16

用呢隻試劑都爆紅 真係幾高wo
人飲都窄窄 地
作者: yoowicked    時間: 2013-2-15 16:03:48

chihim 發表於 2013-2-15 15:42
no3 20對 水喉水叫正常。。。唔算高

減no3 po4 肯定系用ro 加 di 了。大陸野幾百蚊之嘛。

我依家都係TB睇緊純水機,有儲水缸果種,不過安裝我可能有點麻煩。

其實我都覺得我個缸尐珊瑚好奇怪,No3係長期高,但我又好少見佢地有問題喎,唔可以話大開,但起碼好少損傷出現。咁點解會咁呢?
http://www.seafishzone.com/forum ... page%3D2&page=2
作者: yoowicked    時間: 2013-2-15 16:05:17

kenny819 發表於 2013-2-15 15:52
用呢隻試劑都爆紅 真係幾高wo
人飲都窄窄 地

Ching,誤會了,爆紅果張相係我個缸尐水呀!
作者: kenny819    時間: 2013-2-15 16:06:33

爆紅 養千手
作者: chihim    時間: 2013-2-15 16:08:04

yoowicked 發表於 2013-2-15 16:03
我依家都係TB睇緊純水機,有儲水缸果種,不過安裝我可能有點麻煩。

其實我都覺得我個缸尐珊瑚好奇怪, ...

耐受性高米未死住羅。。
作者: kenny819    時間: 2013-2-15 16:08:57

yoowicked 發表於 2013-2-15 16:05
Ching,誤會了,爆紅果張相係我個缸尐水呀!

用純水la 儲水缸果種ok  缸出水加分义 一邊入t33芯 人飲
一邊DI 養LPS
作者: r199818    時間: 2013-2-15 17:38:57

如果D水喉水都咁高真係要加番個RO/DI,因為過多的No3是對人體有害,以下網站有些少分析
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/mul ... _pub_fsf_25_01.html

作者: r199818    時間: 2013-2-15 17:47:14

DI濾蕊先會吸走No3,唔用RO,用三個樽既濾水器都OK,一綿,一碳,一DI
我都想加RO,不過試過了水壓,唔夠力

作者: d.crab    時間: 2013-2-16 01:43:31

樓主你個缸開左幾耐丫?
作者: blackone    時間: 2013-2-16 17:57:49

yoowicked 發表於 2013-2-15 15:17
Ching, 請問介唔介pm張相我睇睇?可以叫朋友幫我買

ching,我吾知你個缸有幾大,我就18"
我用過AZno3,都有效減到,但比較麻煩同吾化算,
之後用過豆豆,不過礙於設備所限同吾太識用,發揮吾好兼死珊瑚,
再之後就放棄除氯氣藥水隔夜開鹽換水方法,不過無地方吾用得成套三支果種純水機
就用左e隻過濾,基本濾材同成套果種一樣,不過就一支過,當然應該成本為較高
但係我就細缸,主要軟珊瑚+9條魚仔,少餵食,所以一支蕊($170)大概用到兩個月
用左之後效果好好,基本無再check no3,珊瑚都健康,睇下幫吾幫到你

圖片附件: DSC_0367a.jpg (2013-2-16 17:57:00, 75.13 KB) / 下載次數 61
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA0MTZ8M2ZjZTFmMTl8MTcxNTcyMjA2NHwwfDA%3D

圖片附件: AZno3.jpg (2013-2-16 17:33:11, 6.46 KB) / 下載次數 68
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA0MTV8YjljYzQ5NTR8MTcxNTcyMjA2NHwwfDA%3D

圖片附件: th.jpg (2013-2-16 17:28:54, 19.75 KB) / 下載次數 60
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA0MTR8YTJlM2ZkNjZ8MTcxNTcyMjA2NHwwfDA%3D

作者: number    時間: 2013-2-16 21:33:43

yoowicked 發表於 2013-2-15 15:35
基本上就只有生物石、底缸化氮,個多月前開始放左兩袋 Seachxm denitrate,似乎幫助不大。
除No3過份高, ...

Denitrate 要配合低流量呀, 如果用袋直接放入缸會發揮唔到
作者: yanhei1985    時間: 2013-2-16 23:24:00

請問 個過濾喺邊度買同幾錢?
作者: Frankietung    時間: 2013-2-17 00:20:28

blackone 發表於 2013-2-16 17:57
之後用過豆豆,不 ...

支野邊到買到?
作者: blackone    時間: 2013-2-17 02:40:41

Frankietung 發表於 2013-2-17 00:20
支野邊到買到?

X奇,一套$3xx,支蕊$170
作者: yoowicked    時間: 2013-2-17 10:00:23

blackone 發表於 2013-2-16 17:57
之後用過豆豆,不 ...

先多謝Ching意見,其實早前有位高手已經whatsapp左哩支濾水,不過因為我還想顧及飲用方面,所以都係決定買純水機。BTW, ching你個缸好正!

作者: blackone    時間: 2013-2-17 12:04:00

yoowicked 發表於 2013-2-17 10:00
先多謝Ching意見,其實早前有位高手已經whatsapp左哩支濾水,不過因為我還想顧及飲用方面,所以 ...

客氣喇
作者: yoowicked    時間: 2013-2-17 12:41:51

唔知有無Ching用緊純水機?請問有泵同無泵既純水機有什麼分別?除No3是否要有RO蕊先可以?
TB太多選擇,有D成6條蕊,都唔知冰樣打冰樣???!
作者: kenny819    時間: 2013-2-17 13:21:05

水壓細 要有泵  NO3冇Ro吾得
作者: chihim    時間: 2013-2-17 13:36:46

三層果種,第一pp棉 第二活性炭 第三ro

第四系後置活性炭 or di 之後再活性炭。

作者: r199818    時間: 2013-2-17 15:12:15

可以一綿,一碳,一DI,再加一RO
RO出水可加個閘掣到DI,這樣的話,人飲用可不過DI了

小小分享~~~珊瑚缸如果有得100升以上,又有地方或底缸,可以用ATS(Algae turf scrubber),是可以把No3/Po4降到很低或去到 0
我缸180升水,有底缸,所以都DIY了一個,No3/Po4是0,我用兩面照燈,每邊2支T5 8W ,大約一至兩星期洗下塊網膠布

作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 15:53:37

我住村屋的,但水喉水的N03都好低,我試過度都係0一5左右。
作者: yoowicked    時間: 2013-2-17 16:56:31

r199818 發表於 2013-2-17 15:12
可以一綿,一碳,一DI,再加一RO
RO出水可加個閘掣到DI,這樣的話,人飲用可不過DI了

勁呀ching! 我一早已經想整ATS,但D豬狗朋友又話成效成疑、又話o徙位、又話臭依樣果樣,搞到我一直無整。睇完你既傑作,我諗我會嘗試下。
請問水流量係幾多呢?水係經果塊布直接流入底缸?塊布用咩材料?燈光色溫有無特別要求?例如紅、藍、白?

作者: yoowicked    時間: 2013-2-17 17:07:14

Alex_1979 發表於 2013-2-17 15:53
我住村屋的,但水喉水的N03都好低,我試過度都係0一5左右。

我都係呀!元朗橫州果冰,等我今晚再測下水喉水先。我兩個朋友,一個觀塘,一個荃灣,佢地No3都係少過5!
作者: chihim    時間: 2013-2-17 17:18:40

用api 的話,水喉水系用fresh water 果張色板
我見你用海水果張來比淡水。。

作者: yoowicked    時間: 2013-2-17 17:27:46

chihim 發表於 2013-2-17 17:18
用api 的話,水喉水系用fresh water 果張色板
我見你用海水果張來比淡水。。

係喎!!
低能左添
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 19:03:13

yoowicked 發表於 2013-2-17 17:07
我都係呀!元朗橫州果冰,等我今晚再測下水喉水先。我兩個朋友,一個觀塘,一個荃灣,佢地No3都係少過5! ...

我覚得N03高應該關大廈水箱事,因我住洪水橋4一5年,水喉水加新水劑直車入缸,間唔史check下都係最低果架
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 19:28:34

我都有用,Ats,剛開始一個月,爆曬羽毛藻,二百五十升水,約五乘六寸ATS藻棉,No3現在係零,我本來有行豆,現在一步步減豆豆停用,睇睇ATS夠唔夠做,但我覚得效果比滾豆好,遲D補想,大家參詳下
作者: 啤仔    時間: 2013-2-17 19:33:49

Alex_1979 發表於 2013-2-17 19:28
我都有用,Ats,剛開始一個月,爆曬羽毛藻,二百五十升水,約五乘六寸ATS藻棉,No3現在係零,我本來有行豆, ...

5x6吋就可以處埋250L水咁堅
作者: r199818    時間: 2013-2-17 19:58:07

請問水流量係幾多呢?我用600L 泵,亦須要看看你有幾大塊尿布
水係經果塊布直接流入底缸?是
塊布用咩材料?我是用File網袋剪出合適尺寸
燈光色溫有無特別要求?沒有,黃色光是最好

而個system真是沒有味的

作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 20:46:10

我冇用泵,只加左一個25W慳電膽在沙缸改裝
好近就有味,屋企人冇人嗅度囉
我唔知五乘六夠唔夠,但之前滾豆做唔度甘底,加左之後就得,所以而家開始減豆,當減豆後個零月就知,
最重要係我棵千手之前縮曬水冇曬D手,加左ATS後,而家重生呀,生反D手仔出尼
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 20:53:13

水流方面,我各得要大水流先得,因為我用克色D棉尼種,因海棉浮起,有三份二水在棉底過左,只出啡笞,再加工後,約兩星期,D羽毛藻已爆度好厚,你地有冇用what's app,有就影條片比你地參詳下,pm電話比我
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 20:54:21

Alex_1979 發表於 2013-2-17 20:46
我冇用泵,只加左一個25W慳電膽在沙缸改裝
好近就有味,屋企人冇人嗅度囉
我唔知五乘六夠唔夠,但之前滾豆 ...

用ATS之前同之後,生物數量都係差唔多
作者: chihim    時間: 2013-2-17 20:55:21

千手唔關豆事吧。。我成缸大大細細9件不同千手 都無野

件件爆毛,好爆果種添。 。 我就系滾豆 無用其他野

po4 0左,no3 1了  btw 我300l 水用左600ml 豆

作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 21:10:12

chihim 發表於 2013-2-17 20:55
千手唔關豆事吧。。我成缸大大細細9件不同千手 都無野

件件爆毛,好爆果種添。 。 我就系滾豆 無用其他野 ...

我知唔關豆事,不過關水質事丫嘛
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 21:15:01

等我試下點樣上傳片先
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 21:23:12

重生的千手

圖片附件: image.jpg (2013-2-17 21:23:00, 49.36 KB) / 下載次數 63
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA0MjV8M2IyMDQzNWN8MTcxNTcyMjA2NHwwfDA%3D

作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 21:28:43

仲有,生藻同生苔,出尼水質分別都應該好大
作者: chihim    時間: 2013-2-17 21:52:13

如果可以,都系用ats 好過豆。 但系豆有個好處系可以超過份甘餵食。

ats 要超過份甘餵,可能需要好大塊先得了

作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 22:12:16

http://v.youku.com/v_show/id_XNTE1MzkyNDky.html?x

作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 22:28:19

由於是第一階段測試,全部以最平方式DIY,當功能上成功後,先再汁反靚D
我都試緊,每日一粒急凍豐年蝦,6條魚仔,兩分中食完,睇下頂唔頂得住

作者: r199818    時間: 2013-2-17 22:29:33

chihim 發表於 2013-2-17 21:52
如果可以,都系用ats 好過豆。 但系豆有個好處系可以超過份甘餵食。

ats 要超過份甘餵,可能需要好大塊先 ...

十分同意,超過份甘餵食,ATS一定要大塊
作者: Alex_1979    時間: 2013-2-17 22:34:50

r199818 發表於 2013-2-17 22:29
十分同意,超過份甘餵食,ATS一定要大塊

我之前爬文,好似話係掉返&#164717;,ATS先可以狂餵
作者: r199818    時間: 2013-2-17 23:01:40

我嘗試過超餵食,塊尿布是超快要洗,如果大塊的話,我相信會好一些
作者: yoowicked    時間: 2013-2-19 02:21:29

尋晩再驗下水喉水同魚缸水既NO3,水喉水大約8,但魚缸水就爆到飛起

今日忍唔住學尐Ching整個ATS玩下,希望有幫助啦

http://youtu.be/osTMOYuFRY4
作者: 珊瑚1975    時間: 2013-2-19 02:47:20

仲未瞓
作者: yoowicked    時間: 2013-2-19 09:11:53

珊瑚1975 發表於 2013-2-19 02:47
仲未瞓

咁你仲唔快尐幫下手
作者: 珊瑚1975    時間: 2013-2-19 17:27:47

yoowicked 發表於 2013-2-19 09:11
咁你仲唔快尐幫下手

我到唔理既你又唔係第一日識我
作者: yoowicked    時間: 2013-2-19 18:46:52

珊瑚1975 發表於 2013-2-19 17:27
我到唔理既你又唔係第一日識我

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2