海水領域 SeaFishZone

標題: 滴流缸好主缸好多氣泡 [打印本頁]

作者: tony86    時間: 2013-2-8 00:59:55     標題: 滴流缸好主缸好多氣泡

新開36吋滴流缸,用C7化氮,NJ6000上水泵......之前行淡水未開放氮,D水好清好清......但一落鹽開化氮之後成個主缸都係氣泡,請師兄指點呀,可以點解決.
作者: ybkwok    時間: 2013-2-8 07:24:43

你個化氮擺左喺尾倉?
作者: calvinfff    時間: 2013-2-8 08:31:13

唔關鹽事 check 下尾倉和上水泵
作者: tony86    時間: 2013-2-8 08:42:59

我三個倉,個化氮放二倉呀,新化氮會有咁情況嗎?
如果上水泵及尾倉可以點check呀?
唔該師兄!
作者: ybkwok    時間: 2013-2-8 09:29:09

如果淨係開左化氮先有,就即係化氮問題,
就算新化氮放二倉,都不致於抽左 上缸。
影張相睇下!
作者: tony86    時間: 2013-2-8 23:59:07

因之前個背滴用QQ都係好多氣泡
作者: ray159    時間: 2013-2-9 00:29:47

我都係用c7,新用果時都冇你d個情況,我4倉放第2倉,可能真係放相上黎睇睇
作者: nickcw    時間: 2013-2-9 00:35:41

上水泵附近有水流做成小氣泡, 帶進主缸............常見
作者: tony86    時間: 2013-2-9 19:15:57

nickcw 發表於 2013-2-9 00:35
上水泵附近有水流做成小氣泡, 帶進主缸............常見

我研究左啦,你說得對係因為有水流吸左上缸呀,加左白綿減水流而家改善左好多啦!
作者: calvinfff    時間: 2013-2-9 20:50:50

tony86 發表於 2013-2-9 19:15
我研究左啦,你說得對係因為有水流吸左上缸呀,加左白綿減水流而家改善左好多啦!

Ching 最好留意尾倉水位是否太低,或者係上泵馬力過大
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-9 22:12:40

丟包生物環落去攪掂

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2