海水領域 SeaFishZone

標題: 幫老友問. [打印本頁]

作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-26 18:58:06     標題: 幫老友問.

其實想問.淡水魚駛唔駛等N CYCLE架.我老友要買條過背.但又驚佢屎.我就當養咸野咁教佢.放條鯇魚落佢行返3個月先好買龍落缸.
我咁講法啱唔啱呀..

作者: ybkwok    時間: 2013-2-26 22:48:46

一樣要,不過可以邊養邊等,有冇衣郁,就換水先!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-26 23:00:17

ybkwok 發表於 2013-2-26 22:48
一樣要,不過可以邊養邊等,有冇衣郁,就換水先!

係未堅.佢個條過背金好似成雞幾野.我唔識淡水.佢今日重問我拎得返黎,落得缸未.我都唔知點答佢好.
作者: ybkwok    時間: 2013-2-26 23:13:18

我係wingk960 發表於 2013-2-26 23:00
係未堅.佢個條過背金好似成雞幾野.我唔識淡水.佢今日重問我拎得返黎,落得缸未.我都唔知點答佢好.

唔驚既,淡水魚有樣好,淨係有氣泵,每日換水都唔會死
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-26 23:18:16

ybkwok 發表於 2013-2-26 23:13
唔驚既,淡水魚有樣好,淨係有氣泵,每日換水都唔會死

唔,咁聽日叫佢着手攪囉.唔係佢見我一次就問一次.
作者: ybkwok    時間: 2013-2-26 23:19:20

我係wingk960 發表於 2013-2-26 23:18
唔,咁聽日叫佢着手攪囉.唔係佢見我一次就問一次.

見一次,炳一次
作者: 啤啤熊    時間: 2013-2-27 11:02:34

我係wingk960 發表於 2013-2-26 23:00

咸水魚要過淡水浴,你咪叫佢攞比你過過咸水先囉
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-27 14:02:25

啤啤熊 發表於 2013-2-27 11:02
咸水魚要過淡水浴,你咪叫佢攞比你過過咸水先囉

過完應該夠味。可以食得
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-27 14:04:04

ybkwok 發表於 2013-2-26 23:19
見一次,炳一次

我沒有五呎高。但佢就有六呎高。
作者: 啤啤熊    時間: 2013-2-27 14:59:42

我係wingk960 發表於 2013-2-27 14:04

一招神仙擇茄啱啱好
作者: ybkwok    時間: 2013-2-27 16:26:45

我係wingk960 發表於 2013-2-27 14:04

有D野,話唔埋既,打過先知
作者: knec0412    時間: 2013-2-28 00:25:19

Ching,我都想知多D,你個fd係咪用滴漏缸?咩Size缸?要5要落好多環呀?tks
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-28 00:27:47

knec0412 發表於 2013-2-28 00:25
Ching,我都想知多D,你個fd係咪用滴漏缸?咩Size缸?要5要落好多環呀?tks

係,我好似教佢養咸魚咁教佢.
作者: knec0412    時間: 2013-2-28 00:36:27

我係wingk960 發表於 2013-2-28 00:27
係,我好似教佢養咸魚咁教佢.

甘係咪5尺長缸呀?唉,咸野攪5掂,甘啱個缸又好似漏水,把心一橫想改養龍,但位置最盡30寸長,所以機會好渺茫。
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-28 00:39:43

knec0412 發表於 2013-2-28 00:36
甘係咪5尺長缸呀?唉,咸野攪5掂,甘啱個缸又好似漏水,把心一橫想改養龍,但位置最盡30寸長,所以機 ...

龍點都要4呎先有睇頭.唔係唔好玩.其實咸野好易攪.只要唔好多急就得嘞.
作者: knec0412    時間: 2013-2-28 09:00:02

我係wingk960 發表於 2013-2-28 00:39
龍點都要4呎先有睇頭.唔係唔好玩.其實咸野好易攪.只要唔好多急就得嘞.

tks ching
作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 07:45:38

同師兄分享少少小弟對淡水魚&龍魚嘅愚見!!!!
其實淡水同咸水一樣,都係要注重”養魚先養好水”依一環,不過兩者喺養水方面唔同在嘅,
就係係.......淡水養水最主要就係要建立一個良好嘅”消化系統”亦即是一般人講嘅”養箘”,當中唔同嘅就係開淡水缸時,係唔一定要照燈,所以未必會好似開咸水缸咁,清清楚楚見到爆(啡苔綠藻),不過亦可以憑經驗從氣泵打出嘅氣泡得知,缸中嘅消化系統是否已建立,從而安心落魚
其實淡水缸同咸水缸亦一樣,水體越大,水質越建穩定,而淡水缸嘅消化細菌,一般都會利用(生物環、生物球、生物珠等.....)去培植,除養大形魚外,例如玩(神仙、琵琶、慈鯛)嘅飼主,亦喜歡加入(沉木,底沙及河沙石)去做景,而當中嘅底藏亦有利增加消化細菌嘅數量,不過就難於清潔,同埋有反水嘅潛在危險!!!!!!!!!
至於師兄文中所提及朋友嘅龍魚(過背金),小弟建議用清缸飼養,不而加放擺設及底藏,而缸嘅背景、缸底嘅底色,亦要因應師兄朋友所入購嘅金龍屬邊一個種類及飼養者想要嘅效果,因為金龍除咗分(紅尾金、高背金同過背金)之外,當中嘅”過背金”仲可以細分有幾個品種(藍底過背、紫底過背、以及金頭過背)如飼養者想要突出龍魚本身品種嘅效果,就要選配合適嘅背景,例如:有底色嘅龍魚,如果用上白缸飼養,龍魚魚鱗上嘅底色,就會因應白缸環境而退,不過金質排數就會被此環境而推高,相反....如果係金頭過背用上黑缸飼養,金質與及排數亦一樣有好大機會會退,不過金質就會比用白缸飼養嘅實........所以,就要視乎飼養者究竟想要乜嘢,再配合燈具嘅設定,擺放嘅位置,龍魚亦會展現出不一樣嘅效果!!!!!!!!
效深層次嘅飼養者,更會從各方面嘅設定下苦工時間,為愛龍進行(鎖色、鎖框、推排、推鱗心、包面、包肚等.....)飼養手法
因為每一個魚場、每一條龍魚都唔同,所以依個就飼養龍魚嘅樂趣

作者: ybkwok    時間: 2013-3-9 08:20:47

草根魚友 發表於 2013-3-9 07:45
同師兄分享少少小弟對淡水魚&龍魚嘅愚見!!!!
其實淡水同咸水一樣,都係要注重”養魚先養好水”依一環 ...

養龍既學問仲高
作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 09:15:31

仲有一點講漏咗
千祈唔好車條鯇魚落缸開缸試水
一來因為鯇魚本身體內蟲多
二來魚場點都會落石綠去消毒殺箘
如果全新開缸嘅話,可以叫你朋友去問魚友或者賣龍比你朋友嗰間魚鋪,攞啲佢用緊嘅白綿返去車落綿兜,利用件舊綿去加速養箘,再喺水中加入消化細菌藥水(一般用”蜂皇漿”都ok),大約一星期到,就可以車幾十條(死士)試水魚落缸,如果養龍嘅話,可以車(紅滿、米奇、魚花等....)細魚,因為試水ok後,再落埋龍,條龍就會慢慢張佢地合體

作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 09:18:27

ybkwok 發表於 2013-3-9 08:20
養龍既學問仲高

都只係少少愚見
玩下玩下、問下問下
就好多野都接觸到!!!!!因為我都有養龍.....

作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 09:49:18

knec0412 發表於 2013-2-28 00:36
甘係咪5尺長缸呀?唉,咸野攪5掂,甘啱個缸又好似漏水,把心一橫想改養龍,但位置最盡30寸長,所以機 ...

如果得30吋嘅話,真係唔好諗佢住,因為龍魚頭一年嘅成長速度都幾快,當師兄你而家睇中一條大約8吋嘅龍魚,基本上唔駛一年,你條龍魚已經超過16~17吋,即係話條魚一轉完彎又要轉彎,再加上龍魚係需要一個足夠嘅活動空間,佢地先可以起態,所以基本上如果問養龍嘅魚友意見嘅話,大部份最基本都會建議用48x18x18以上嘅魚缸,而過濾系統方面,有位就行底沙缸,因為底沙缸空間大,可以擺放更多嘅濾材去穩定水質,如果底沙缸行唔通,就唯有轉行頂沙缸,不過你一定要知道,個魚缸嘅缸頂擔係咪一定夠力承受成個頂沙缸、濾材、同埋注滿水後嘅重量,因為真係一啲都唔輕..............
其實養咩都好,最好都係先了解咗佢地嘅習性,先再睇下究竟啱唔啱自己飼養,畢竟所有被飼養嘅竉物(包括魚類、生物)都係有生命嘅...........

作者: ybkwok    時間: 2013-3-9 10:35:08

真係無稔過,底色對條魚有咁大影響
作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 11:34:46

ybkwok 發表於 2013-3-9 10:35
真係無稔過,底色對條魚有咁大影響

師兄.......
等我比幾張我之前所養嘅魚啲相你睇
喺黑缸生活前後嘅分別
你就明哂嫁喇!!!!!!!
作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 12:31:41

小弟之前條""龍""
入缸時7吋,一直黑缸飼養,等佢發色,直至大約7個月後,
見佢發色表現理想,就清咗張3面黑紙,變成""通缸""
希望令佢嘅鱗芯清啲,點知佢可能一時唔習慣,無態坐缸一星期
之後慢慢起返態,而再慢慢起變化.........

<<黑缸照>>

<<轉通缸後大約1個月>>
鱗芯開始清咗乾淨咗,不過發色位同時間亦開始退
從尾三鰭可以好清楚見到
之前發色良好嘅尾三鰭,啲紅位一直鎖向鰭尾尖

另外2張係~魟魚~""黑帝""
入缸前一直用白缸飼養,有好靚好靚嘅體色同埋紋路

入黑缸大約2個月,體色已經深咗好多,紋路亦有所轉變

最後2張都係~魟魚~""野仔三色""
見佢有成10吋幾盤,而我又轉咗"通缸"只係差個缸底仲係黑
希望變化唔大,點知都係唔掂,如果佢用白缸養,一定索到震
啱啱入缸時,淺底,大點,靚紋路,真係索爆

之後......體色深咗好多,點邊嘅黑外圈慢慢變粗,導致收哂點

圖片附件: 111.JPG (2013-3-9 12:30:47, 65.62 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1Mjl8ZTMwZjhhYTZ8MTcxNDcxNDYzN3wwfDA%3D

圖片附件: DSC_8726.jpg (2013-3-9 11:52:11, 42.52 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1MjZ8ODE3MTkwOTJ8MTcxNDcxNDYzN3wwfDA%3D

圖片附件: DSC_9761.jpg (2013-3-9 11:43:59, 65.57 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1MjV8OTkxMWM2MDB8MTcxNDcxNDYzN3wwfDA%3D

圖片附件: DSC_8860.jpg (2013-3-9 11:37:06, 70.61 KB) / 下載次數 81
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1MjR8NDMwZGNmOWF8MTcxNDcxNDYzN3wwfDA%3D

圖片附件: DSC_5165.jpg (2013-3-9 11:36:19, 65.4 KB) / 下載次數 86
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1MjJ8YWI0NWY4YTN8MTcxNDcxNDYzN3wwfDA%3D

圖片附件: DSC_4430.jpg (2013-3-9 11:35:54, 45.62 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1MjF8YTMxNTk0ZDl8MTcxNDcxNDYzN3wwfDA%3D

作者: ybkwok    時間: 2013-3-9 12:54:30

草根魚友 發表於 2013-3-9 12:31
小弟之前條""龍""
入缸時7吋,一直黑缸飼養,等佢發色,直至大約7個月後,
見佢發色表現理想,就清咗張3 ...

嘩,真係大開眼界,咁如果換轉係海魚,
又會唔會有咁大分別呢?
作者: knec0412    時間: 2013-3-9 15:31:16

草根魚友 發表於 2013-3-9 09:49
如果得30吋嘅話,真係唔好諗佢住,因為龍魚頭一年嘅成長速度都幾快,當師兄你而家睇中一條大 ...

Ching, 謝指導
作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 22:05:16

ybkwok 發表於 2013-3-9 12:54
嘩,真係大開眼界,咁如果換轉係海魚,
又會唔會有咁大分別呢?

海水魚方面我就真係唔知
因為大部份海魚都帶著一身鮮豔嘅體色同埋紋路
依方面就要留待各位玩開海魚嘅師兄
試下海魚喺唔同環境下嘅變化......
作者: 草根魚友    時間: 2013-3-9 22:06:08

knec0412 發表於 2013-3-9 15:31
Ching, 謝指導

師兄言重喇!!!!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-5-3 13:16:34

草根魚友 發表於 2013-3-9 22:06
師兄言重喇!!!!

C兄。大鑊了。朋友條龍。禽日開始唔食野。唔係好游。。有冇得攪呀。
作者: 草根魚友    時間: 2013-5-5 07:41:01

我係wingk960 發表於 2013-5-3 13:16
C兄。大鑊了。朋友條龍。禽日開始唔食野。唔係好游。。有冇得攪呀。

師兄個朋友所養嘅係咩”龍”???
魚缸嘅設定及管理???
龍魚喺收口前搞過乜???
平時餵食嘅習慣及食開乜???
近期有冇加減魚???
其實龍魚三兩日無乜胃口唔食野,暫時唔駛太緊張
不過收口=無態>>無態就自然唔願郁

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2