海水領域 SeaFishZone

標題: 蝶照 [打印本頁]

作者: Jeff8964    時間: 2013-3-3 03:05:46     標題: 蝶照

賦閒在家,拍下很久沒有拍過的蝶照。

謝謝觀看。

作者: Terry    時間: 2013-3-3 08:54:52

靚蝶,

..
作者: alan@aqua    時間: 2013-3-3 17:37:37

作者: popo250    時間: 2013-3-3 19:19:24

師兄,請教下係咪全缸蝶会好D架?因養親蝶都好快回鄉,成曰唔開口.
作者: Jeff8964    時間: 2013-3-3 20:09:37

popo250 發表於 2013-3-3 19:19
師兄,請教下係咪全缸蝶会好D架?因養親蝶都好快回鄉,成曰唔開口.

唔使咁客氣,大家研究下
我覺得係全缸蝶比較好,同仙養都冇問題,但要睇下係咩仙同size有冇大分別。我都仲有條澳洲仙,但只得三寸,仲細過我D蝶;另惡仙如幢、法、紫月果d就唔好一齊養啦。蝶開口已較難,要佢收口後再開返口更難,希望可以幫到你。
作者: popo250    時間: 2013-3-3 20:47:05

Jeff8964 發表於 2013-3-3 20:09
唔使咁客氣,大家研究下
我覺得係全缸蝶比較好,同仙養都冇問題,但要睇下係咩仙同size有冇大分別 ...

謝謝指点,我同火背,藍吊,金眼吊,白尾,三角黃吊等及開缸魔一齊,無乜惡魚,但唔知點解多數開完口收口,跟住回鄉
作者: popo250    時間: 2013-3-3 20:52:12

popo250 發表於 2013-3-3 20:47
謝謝指点,我同火背,藍吊,金眼吊,白尾,三角黃吊等及開缸魔一齊,無乜惡魚,但唔知點解多數開完口收口, ...

現想加入金月光蝶,唔知惡攪嗎
作者: popo250    時間: 2013-3-3 20:53:40

金碟及金丁好正
作者: Jeff8964    時間: 2013-3-3 20:56:52

popo250 發表於 2013-3-3 20:47
謝謝指点,我同火背,藍吊,金眼吊,白尾,三角黃吊等及開缸魔一齊,無乜惡魚,但唔知點解多數開完口收口, ...

白尾同魔都應該惡,如果唔係就水質問題囉。金月光用生口嘢好易開口,但要轉粒粒有難度。
作者: ping    時間: 2013-3-3 21:06:44

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2