海水領域 SeaFishZone

標題: 請問魚眼宝可以直接車落主缸嗎 [打印本頁]

作者: momo0614    時間: 2013-3-16 17:55:53     標題: 請問魚眼宝可以直接車落主缸嗎

幢仔白點後蒙眼加凸眼,好似快盲
作者: ybkwok    時間: 2013-3-16 18:20:54

咁既情形,魚眼寶可能唔夠,
用黃粉或抗生素,最好用Q缸或Q捅醫
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2013-3-16 18:40:28

落主缸咁又水落幾多藥先夠呀換水先啦!
作者: momo0614    時間: 2013-3-16 19:05:08

主缸約200升水落左2匙、看看有冇好轉先
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-3-17 03:10:41

我之前都試過耳班凸眼...我係西起條耳班...再用魚眼寶浸粒糧比佢食...一日食2次...3日好番晒!!
作者: momo0614    時間: 2013-3-17 20:23:06

買左黃粉打算西起浸、10升水要落多少黃粉同浸幾耐時間
作者: momo0614    時間: 2013-3-20 18:47:52

隻眼出埋血絲仲有冇得救'以經在桶用L抗生素浸和魚眼宝混糧比佢食2日
其間落左小小TDC打大氣希望有好轉啦

圖片附件: __.JPG (2013-3-20 18:32:41, 64.97 KB) / 下載次數 57
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE5ODR8MjA2ZWFkMjR8MTcxNjM0MjAxM3wwfDA%3D

作者: ybkwok    時間: 2013-3-20 18:58:36

用左抗生素就唔好落TDC啦,有TDC,又要打大氣,
隻眼既眼壓又大左,Ph又唔穩定,點會好?
應該即刻重新用主缸水,加抗生素,魚眼寶,打細氣,
等佢慢慢休息,可能會有好轉!魚眼寶可以雙倍份量
作者: momo0614    時間: 2013-3-20 20:38:12

thxC兄馬上換水再重新加抗生素先、原來要打細氣等佢休息
作者: nickcw    時間: 2013-3-20 21:08:02

努力C兄!!!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2