海水領域 SeaFishZone

標題: Q缸幾問^^" [打印本頁]

作者: tina_leung424    時間: 2013-3-27 16:10:55     標題: Q缸幾問^^"

因為主缸開始養了不少魚,好怕新魚加入害死舊魚,所以黎緊要開始q魚習慣喇,有點怕在q缸環境頂不住已死。
1)q缸啲水係咪用新水,而且每天換3份1新水?
2)如用主缸啲水去q缸度,冇化氮,咁幾耐換一次水?
3)係咪q到14天就代表冇事落得缸
4)要不要生物環?
Thank you
作者: ccchung    時間: 2013-3-27 16:21:16

I want to know too  
作者: angus812    時間: 2013-3-27 16:31:03

ccchung 發表於 2013-3-27 16:21
I want to know too

me2
作者: 我係wingk960    時間: 2013-3-27 18:45:10

1)q缸啲水係咪用新水,而且每天換3份1新水?                          你喜歡喇.密換好過唔換.不過又唔駛日日換
2)如用主缸啲水去q缸度,冇化氮,咁幾耐換一次水?                 同上.
3)係咪q到14天就代表冇事落得缸                                              正常頂到14日.又冇表面問題.係落得缸.未開口除外.
4)要不要生物環?                                                                   必需要的啊.
Thank you                                                                                不用THANK YOU 了.

作者: superdavidnana    時間: 2013-3-27 19:12:27

我係wingk960 發表於 2013-3-27 18:45
1)q缸啲水係咪用新水,而且每天換3份1新水?                          你喜歡喇.密換好過唔換.不過 ...

師兄解答!!
作者: nickcw    時間: 2013-3-27 22:05:03

又學到嘢
作者: 我係wingk960    時間: 2013-3-27 22:07:43

上面個炸CHING,唔好玩野.
作者: fung5900    時間: 2013-3-27 22:24:59

我係wingk960 發表於 2013-3-27 18:45
1)q缸啲水係咪用新水,而且每天換3份1新水?                          你喜歡喇.密換好過唔換.不過 ...

ching好叻.
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-3-27 22:46:53

作者: kwong426426    時間: 2013-3-27 23:04:05

雖我仲未揾到位置放Q缸
但以上方法我永不會忘記

作者: kkleung    時間: 2013-3-27 23:07:21

師兄:請問新開Q缸,要用開缸魚嗎?無知一問,唔該晒
作者: 我係wingk960    時間: 2013-3-27 23:07:48

真係稍為認真d係唔得嘅..
作者: 我係wingk960    時間: 2013-3-27 23:09:25

kkleung 發表於 2013-3-27 23:07
師兄:請問新開Q缸,要用開缸魚嗎?無知一問,唔該晒

我長期有條藍魔係度.佢不知幾幸福,成日有d唔同類型既魚陪佢..
作者: superdavidnana    時間: 2013-3-27 23:13:54

我係wingk960 發表於 2013-3-27 23:09
我長期有條藍魔係度.佢不知幾幸福,成日有d唔同類型既魚陪佢..

幾時有得睇下你個q缸呀
作者: 我係wingk960    時間: 2013-3-27 23:14:55

superdavidnana 發表於 2013-3-27 23:13
幾時有得睇下你個q缸呀

我係你個post有出過相架..你冇紀性.
作者: kwong426426    時間: 2013-3-27 23:19:54

我係wingk960 發表於 2013-3-27 23:14
我係你個post有出過相架..你冇紀性.

咁又係,我都見過
作者: superdavidnana    時間: 2013-3-28 00:34:30

kwong426426 發表於 2013-3-27 23:19
咁又係,我都見過

而家即刻去搵!!
作者: kwong426426    時間: 2013-3-28 00:54:05

superdavidnana 發表於 2013-3-28 00:34
而家即刻去搵!!

就你POST 第一版
作者: Muimui0311    時間: 2013-3-30 11:51:57

師兄,請問Q缸係咪都要N cycle?可唔可以用主缸水代替?日日換水?
作者: ybkwok    時間: 2013-3-30 11:53:59

Muimui0311 發表於 2013-3-30 11:51
師兄,請問Q缸係咪都要N cycle?可唔可以用主缸水代替?日日換水?

絕對可以
作者: Muimui0311    時間: 2013-3-30 11:57:49

咁每次換幾多呢?我個所謂Q缸只有7吋,加個頂瀘,冇環。又得唔得呢?謝謝!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2