海水領域 SeaFishZone

標題: 大家好,諮詢重新開缸一事,求助 [打印本頁]

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 08:37:25     標題: 大家好,諮詢重新開缸一事,求助

雖然屋企細個有養魚,,但我之前是新手第一次自己養,諗住買個迷你魚缸玩下,去左某某魚鋪教我用珊瑚骨底和底濾來養

養左4個月一直冇事,條條魚都食到好肥

早排有一條魚成日哩埋左,我冇理佢,唔知佢咩事

根住先知有日一早成缸魚死晒,原來係果條哩埋左既魚爆白點,搞到全部死晒

計劃重新開缸,都是開小缸養小魚

不過好多人叫我清光底

有師兄同情我送左一個5層濾筒比我,我問過魚鋪買過晒濾入面D野要315蚊

又有師兄同我講話濾筒阻位,叫用找二手買個背漏缸

咁應該邊個選擇先好

同埋就算我真係用番E家個魚缸和用師兄比我的濾筒,咁我個魚缸E家已經STOP晒D器材得番D水幾日了,咁仲會唔會仲有白點虫?要幾耐先冇晒虫????想重新開缸的話缸水要點處理???

請各位解答

某師兄向我說某網站的人有點偏激,叫我轉來這個網

作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 09:01:24

歡迎你,小師妹
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 09:07:43

用濾桶既好處係慳位,但係要經常換綿,出入水咀有時會塞住!
背滴漏既好處係濾材同水流都順暢D,水質變化少!
有好多師兄用背滴漏都可以養到一缸靚魚,
亦見有好多師兄由濾桶轉用滴漏!
作者: garykwok    時間: 2013-4-17 09:15:23

五層桶係咪kotobuki sv12000,係又唔怕用呀
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 09:16:19

既然已養了四個月,期間沒甚麼問題,經已是有個好的開始,無論你有沒有為新魚做檢疫的習慣,魚缸內發現有白點便要用藥物治理,沒甚麼可怕的,遲疑只會造成災難,反缸乃最後的結果.現時手上有的設備,也可以從新開始,從頭來過,慢慢由一兩條開始,用已掌握的技術,累積的經驗,相信可以再上一層樓,無需太過擔心.
作者: 我是浩    時間: 2013-4-17 09:37:31

如果想平平地, 咩都唔換既都冇問題
只養魚的話你個桶濾只需要加棉同生物環
另外如果你用返現在的水, 你要KEEP住RUN器材, 燈都要開
安全線係過左1個月後可以再加魚
你想快都可以, 落銅藥, 14日後可以加返魚
但落銅藥不能再養軟生物

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 09:46:59

我睇過了....師兄同情我贈我的濾筒是JEBO牌的5層筒,可以用嗎?
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 09:50:05

skywingcroc 發表於 2013-4-17 09:46
我睇過了....師兄同情我贈我的濾筒是JEBO牌的5層筒,可以用嗎?

膠圈沒 Eheim 的好,小心漏水.
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 09:52:38

我記得我好似聽過屋企人講..........

白點病係會養養下條魚先會發出黎

所以就算Q左幾星期先放落去都一樣冇用

最梗要係一早發現個魚缸有事盡快落藥,所以FOT最好不要養非魚動物

是有這樣的事嗎?

今次我想是我看漏眼看不到D魚有事,有師兄指點我魚缸不要放地下.....因為放地下有事會很難發現到

但我呀媽話放係櫃上,個櫃會承受不到魚缸會爛,但師兄向我說不會,還說應該會6年換一次魚缸和櫃就不會爛了.......但這樣米好大晒

請問這裹的師兄我應該用什麼櫃才好?...去魚缸店買的櫃可靠嗎?但好否好貴?普通家私店的櫃又如何???
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 10:12:02

因為自己一向沒為新魚作檢疫,不能說甚麼,如檢疫後有事,可能當中有疏漏,功夫不足,養魚就如同枱食飯,各自修行,每人有自己的一套,忠於自己的選擇,始終會走出一條適合自己的路.
魚缸放於地上,是危險的,容易撞破,亦不雅觀,這樣的擺放,養錦鯉較好,把魚缸放上一個較結實的櫃上,會較為美觀,又方便觀賞,但是用濾桶有潛在的危險,倒不如考慮頂濾或底沙過濾,更切實際.
作者: 我是浩    時間: 2013-4-17 10:37:40

放地下真係唔得, 打理又唔方便
睇又唔方便
你而加個魚缸幾大個??
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 10:38:59

peterleung 發表於 2013-4-17 10:12
因為自己一向沒為新魚作檢疫,不能說甚麼,如檢疫後有事,可能當中有疏漏,功夫不足,養魚就如同枱食飯,各 ...

頂濾或底沙過濾?

但那個網的人人人都說我清缸底

如果我用回頂濾或底沙,我打算換一個底濾泵....這樣好嗎?

我用回我那些沙......可以嗎

但白點虫現在還在嗎?

需要下藥再養水嗎?
作者: sb75boy    時間: 2013-4-17 10:53:14

小小建議。新手開缸清缸底好D。易打理。出事風險雙對比較低。白點蟲卵應該還未清。
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 10:55:52

skywingcroc 發表於 2013-4-17 10:38
頂濾或底沙過濾?

用底沙或清缸底,先要考慮濾材,就是說你的過濾系統是甚麼,其實最終要看你的設備,與及預算如何,人人都有個不同的開始,不要依樣葫蘆,別人的魚缸,參考一下是可以的.
原有的設備,可以再嘗試一兩條小魚,慢慢恢復整個系統,個把月後再行定奪.緊記有病要看醫生,病從淺中醫,無甚麼大不了的.
作者: garykwok    時間: 2013-4-17 11:00:55

skywingcroc 發表於 2013-4-17 10:38
頂濾或底沙過濾?

清曬D水佢,風乾兩日,乜蟲都死曬,又去買過魚
新手清缸底好D,水又易計D,轉頭落銅都好check D
作者: garykwok    時間: 2013-4-17 11:09:09

skywingcroc 發表於 2013-4-17 09:52
我記得我好似聽過屋企人講..........

白點病係會養養下條魚先會發出黎

14日AB桶清白點一定得,因為我唔落銅
作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-17 13:19:06

嘩。俾人回晒。我冇得回。唯有講聲歡迎妳到咸水界。
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 13:21:40

我係wingk960 發表於 2013-4-17 13:19
嘩。俾人回晒。我冇得回。唯有講聲歡迎妳到咸水界。

咁都搵到個位抽水,勁!
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 13:21:44

peterleung 發表於 2013-4-17 10:55
用底沙或清缸底,先要考慮濾材,就是說你的過濾系統是甚麼,其實最終要看你的設備,與及預算如何,人人都有個不 ...

我頭先張D沙底拿晒出黎沖洗曬乾

成缸水倒晒,頂濾拆D出黎洗和曬

不過今日天氣唔好....應該有排唔乾

打算買左櫃後重新再養水

請問這樣D虫會屎晒嗎?

和究竟用沙底有咩壞處?點解咁多人叫我清底?

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 13:26:35

我用左沙底養左4個月都沒事

係因為自己唔識睇魚有問題搞到之後爆白點屎,我覺得這樣養好似沒什麼問題

究竟沙底有什麼難打理???

是不是有虫的話,要洗沙底嗎?

我上一個月時都覺得D魚似有虫,見佢地成日擦

我屋企人教過我有虫要點洗沙底

但因為我買果隻藥對白點虫冇效搞到洗左都冇用,隻藥自己是但問屯門魚鋪到買

根住我老豆係到馬後咆...話"梗係啦你隻藥唔惦GA"

但都3星期後已經屎晒魚
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 13:26:50

我淨係知沙底會吸銅藥,落藥就麻煩D
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 13:28:53

其實你買個櫃都幾佰蚊,不如收個24寸滴漏缸啦
作者: 啤啤熊    時間: 2013-4-17 13:31:57

ybkwok 發表於 2013-4-17 09:01
歡迎你,小師妹

師兄咁利害,咁都知係女
作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-17 13:34:16

ybkwok 發表於 2013-4-17 13:21
咁都搵到個位抽水,勁!

唔好執輸嘛。點都要有禮貌咁抽下水既
作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-17 13:44:06

睇黎樓主好愛有沙底。同我一樣。但亦要知道。有沙既環境。係會較易藏垃圾既。。所以。想要沙底。就要保持清潔。點做法就要靠自已。我就要個個星期洗。係伸隻手落去洗個種。
講到有病個d. 因為有沙底。落藥方面就要計埋。其實落落下你就 就得到架嘞。不過係我手上都醫死唔小魚。係e個殺生既過程。你重有漫漫長路需要學習。多d參考。再自行判定。
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:00:16

ybkwok 發表於 2013-4-17 13:28
其實你買個櫃都幾佰蚊,不如收個24寸滴漏缸啦

收滴漏缸都要有櫃先放得起...咁加埋米好貴囉

有冇人放呀............
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 14:02:02

skywingcroc 發表於 2013-4-17 13:26

係因為自己唔識睇魚有問題搞到之後爆白點屎,我覺得這樣養好似沒什麼問題

白點蟲生命週期是14-28日,假如這段期間魚缸內沒有魚,白點便找不到宿主,亦無法生存下去,銅藥是FOT消滅白點的最好選擇,不作他想.底沙過濾是最原始的養魚方法,至今仍沒被淘汰,必有其存在的價值,只要管理得好,則無往而不利,至於對殘留藥物的顧慮,那是不必要的,沒嘗試過的,總是人云亦云,查無實據.
我自己的魚缸,打從2007年二月,一路使用銅藥至今,凡六年多,除換缸遷居先後洗過兩次底沙外,只是平常換水時用洗沙器吸下便算,但比之住匯景養魚廿多年的朋友,不停用銅又無洗沙,簡直是小巫見大巫,我那個沙底還有很長的時間可行呢.
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 14:05:17

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:00
收滴漏缸都要有櫃先放得起...咁加埋米好貴囉

有冇人放呀............

收個真滴漏缸,連櫃!
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 14:07:06

本來我都有一個,不過前後用左四年幾,唔好博!
作者: 云海    時間: 2013-4-17 14:10:47

skywingcroc 發表於 2013-4-17 13:26

我都係用沙底,4寸厚沙底、曾經都試過有白點,係主缸落銅十四日後換3份2水,結果過幾日又有白點,最後我將所有器材及缸風乾,D沙及生物環全部用熱水浸洗後才搬落主缸,重新開缸,雖然麻煩D,但係就再無白點、個人做法,新魚買返來,唔理有無白點,浸銅14日再落主缸、希望對你有幫助、
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:27:59

云海 發表於 2013-4-17 14:10
我都係用沙底,4寸厚沙底、曾經都試過有白點,係主缸落銅十四日後換3份2水,結果過幾日又有白點,最後我將 ...

我沒有兩個魚缸....無法Q魚

我聽有師兄向我說魚佳賣的魚已Q先賣,很安全,那我以後只去魚佳買魚可行嗎?
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:29:40

ybkwok 發表於 2013-4-17 14:07
本來我都有一個,不過前後用左四年幾,唔好博!

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:30:35

peterleung 發表於 2013-4-17 14:02
白點蟲生命週期是14-28日,假如這段期間魚缸內沒有魚,白點便找不到宿主,亦無法生存下去,銅藥是FOT消滅白點 ...

多謝兄師解答哦.....很詳細

那一個月後.....白點虫應該都死掉了
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 14:32:14

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:27

我聽有師兄向我說魚佳賣的魚已Q先賣,很安全,那我以後只去魚佳買魚可行嗎?

長遠一定要Q魚,Q魚未必用Q缸,
用AB桶Q,每日用主缸水全換,都可以Q魚!
有病先落藥!
作者: alan@aqua    時間: 2013-4-17 14:37:02

ybkwok 發表於 2013-4-17 09:01
歡迎你,小師妹

好野喎...師妹你都知...
作者: alan@aqua    時間: 2013-4-17 14:40:37

peterleung 發表於 2013-4-17 09:16
既然已養了四個月,期間沒甚麼問題,經已是有個好的開始,無論你有沒有為新魚做檢疫的習慣,魚缸內發現有白點便 ...

好鬼鍾意睇peter兄d post, 講野文皺皺..好鬼正!
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:43:11

云海 發表於 2013-4-17 14:10
我都係用沙底,4寸厚沙底、曾經都試過有白點,係主缸落銅十四日後換3份2水,結果過幾日又有白點,最後我將 ...

我老豆馬後咆跟我說

"你果D藥唔得GA,要用我地果D先得,唔知大伯仲有冇係手,我地D藥一落白點就死既啦,早知比你啦,E家落冇用既啦,你D魚變左喪屍就已經係輸晒,太遲,有藥都冇用"

我不知佢講果D係乜鬼藥咁神奇....唔知係米都係銅藥定何方聖物

佢話會比我,但我唔知佢幾時先會比佢果D神藥我,都唔知佢會唔會搵我,我跟我老豆唔岩

請問師兄.....如果D魚白點經變晒喪屍,係米就已經冇得醫?
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:48:41

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:40
好鬼鍾意睇peter兄d post, 講野文皺皺..好鬼正!

E D先係有學識之士呀

某網的人有部份真是...............好似一班有燥狂症的男人
作者: alan@aqua    時間: 2013-4-17 14:49:12

skywingcroc 發表於 2013-4-17 09:46

用"同情"呢兩個字好慘咁...等叔叔送個"醫咸"濾筒過你...乖...!
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 14:52:27

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:49
用"同情"呢兩個字好慘咁...等叔叔送個"醫咸"濾筒過你...乖...!

不是同情既

送濾筒給我那個哥哥是好人來

他都是新手,剛剛去那個網數個月

"醫咸"濾筒是什麼來的
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 14:54:20

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:43
我老豆馬後咆跟我說

"你果D藥唔得GA,要用我地果D先得,唔知大伯仲有冇係手,我地D藥一落白點就死既啦,早 ...

對付白點,銅是正路的藥物,當然珊瑚缸除外. 白點病末期魚體較弱,死亡原因大多因細菌感染,鰓腺破壞,呼吸困難而收口死亡,所以每當遇上,用藥要心狠手辣,不要遲疑.
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 14:56:37

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:52
不是同情既

送濾筒給我那個哥哥是好人來

Eheim 正野呀!
作者: ybkwok    時間: 2013-4-17 14:57:30

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:48
E D先係有學識之士呀

某網的人有部份真是...............好似一班有燥狂症的男人

所以呢,自己選擇去邊個網啦!
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 15:05:09

peterleung 發表於 2013-4-17 14:54
對付白點,銅是正路的藥物,當然珊瑚缸除外. 白點病末期魚體較弱,死亡原因大多因細菌感染,鰓腺破壞,呼吸困難 ...

謝謝解答

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 15:07:44

ybkwok 發表於 2013-4-17 14:57
所以呢,自己選擇去邊個網啦!

不去了.............怕怕了

作者: peterleung    時間: 2013-4-17 15:08:22

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:40

過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬之眾,為有生以來首次,自慚不才,以如彉不爛之筆,力戰群雄,一時平鋪直述,一時吟詩作對,精彩萬分,當時有人誤會小弟是教書的,又甚且問我是否教授,真的啼笑皆非,最後引用唐詩"兩岸猿聲啼不絕,輕舟已過萬重山"結尾,詩句一出,當場變得鴉雀無聲,曲終人散.
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 15:12:10

peterleung 發表於 2013-4-17 14:54
對付白點,銅是正路的藥物,當然珊瑚缸除外. 白點病末期魚體較弱,死亡原因大多因細菌感染,鰓腺破壞,呼吸困難 ...

請問PETER師兄

我之前的魚缸只是用底濾板......那麼會有機會不太好嗎,會阻塞嗎?

我看過網上有些人的圖片....有人在底濾板上放一塊生物棉上去再鋪沙.....那這樣做是不是可以使底濾板不易阻及易於打理嗎?這樣做好不好嗎?還是有其他建意?

作者: alan@aqua    時間: 2013-4-17 15:13:31

peterleung 發表於 2013-4-17 15:08
過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬 ...

俾3個讚!
作者: 唐2010    時間: 2013-4-17 15:24:18

alan@aqua 發表於 2013-4-17 15:13
俾3個讚!

我以爲ETER師兄真是老師!!!!
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 15:28:59

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:12
請問PETER師兄

我之前的魚缸只是用底濾板......那麼會有機會不太好嗎,會阻塞嗎?

用隔屎板是以前養金魚的做法,未嘗不可,但是用珊瑚骨會比沙好,因為不會掉落缸底.如果要用幼沙做底,以2號沙較佳,則最好鋪設底喉架,上加包網格仔板,再鋪上三吋以上的幼沙,當然這做法會令魚缸的空間減少,養魚的數目亦不多,不過,也可作為初養魚者的起步點.
作者: jackbo    時間: 2013-4-17 15:29:09

alan@aqua 發表於 2013-4-17 15:13
俾3個讚!

我俾4個讚。。。。
作者: 云海    時間: 2013-4-17 15:31:07

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:27

魚佳D魚有無Q過,我就唔知,到以架我都係去魚佳買過2條魚、個人覺得無論邊度買,都有機會中白點,始終都係自己Q過最安全、
作者: alan@aqua    時間: 2013-4-17 15:40:08

云海 發表於 2013-4-17 15:31
魚佳D魚有無Q過,我就唔知,到以架我都係去魚佳買過2條魚、個人覺得無論邊度買,都有機會中白點,始終都係 ...

我識呀豪..但講真佢賣d魚係冇特別Q過, 但佢賣魚D水就一定冇白點...上親去佢度都洗緊魚缸嘅...!
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 15:47:03

peterleung 發表於 2013-4-17 15:28
用隔屎板是以前養金魚的做法,未嘗不可,但是用珊瑚骨會比沙好,因為不會掉落缸底.如果要用幼沙做底,以2號沙 ...

那PETER師兄

我繼續用隔屎板和珊瑚骨底好嗎

需不需根網上的圖片在隔屎板上鋪生物綿

如果使用底喉架.....自己不懂砌呀

如果找人砌.....只是18"小魚缸......價格如何呢
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 15:48:41

peterleung 發表於 2013-4-17 15:08
過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬 ...

好西利..............

那些人真是不易對付
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 15:57:13

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:47
那PETER師兄

喉架可到卡奇找找看,其實自己DIY 也不太難,買點灰膠喉及水喉配件,用鋸片裁併便可以了.
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 16:03:25

真是感謝了

找天出卡奇看看

那我魚缸只有16"高

那麼珊瑚骨底鋪到多高才好
作者: peterleung    時間: 2013-4-17 16:08:04

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:48
好西利..............

那些人真是不易對付

其實養魚各施各法,不要試圖影響別人,只是從中借鑒取材,增進知識,何樂不為,回想當時不無感慨,與辯者大多不復再見,而自己仍靜坐缸邊,笑看風雲.
作者: nickdo    時間: 2013-4-17 16:14:47

想平玩咁做係OK O既...
個缸就咁由佢個幾月再慢慢加魚可以了. 加魚前換幾次水. 加D硝化菌.
買魚可以買其他CHING放出黎果D, 咁就唔怕有病又唔洗Q了又開口.
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 16:31:43

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:47
那PETER師兄

我有個底條架無用如果你啱送比你, 之前都係16"缸用.
作者: 我是浩    時間: 2013-4-17 16:37:50

skywingcroc 發表於 2013-4-17 13:21
我頭先張D沙底拿晒出黎沖洗曬乾

成缸水倒晒,頂濾拆D出黎洗和曬

清底容易打理,
冇水兩三日咩蟲都死啦
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 17:09:33

kelvinpp 發表於 2013-4-17 16:31
我有個底條架無用如果你啱送比你, 之前都係16"缸用.

長闊多少??
我18"X11"X16"夠用嗎?
有水泵嗎??

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 17:10:56

我是浩 發表於 2013-4-17 16:37
清底容易打理,
冇水兩三日咩蟲都死啦

那麼我現在拿晒D野出黎晒

虫已死掉了嗎???

不用等1個月嗎
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 17:28:10

skywingcroc 發表於 2013-4-17 17:09
長闊多少??
我18"X11"X16"夠用嗎?
有水泵嗎??

今晚返去check check 水泵就無,造流就一個。
作者: Hay0111    時間: 2013-4-17 17:30:55

alan@aqua 發表於 2013-4-17 15:40
我識呀豪..但講真佢賣d魚係冇特別Q過, 但佢賣魚D水就一定冇白點...上親去佢度都洗緊魚缸嘅...!{:6_ ...

同場仲有間都好得架..次次買完都野到我成缸生石..Q14日都照中,E+醒左..睇中左又忍唔倒手我一定去買返哂D藥先返去Q魚
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 17:34:52

kelvinpp 發表於 2013-4-17 17:28
今晚返去check check 水泵就無,造流就一個。

謝謝哩
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 18:32:06

ybkwok 發表於 2013-4-17 14:56
Eheim 正野呀!

合我用嗎
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 18:36:13

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:49

原來醫咸是濾筒名牌???

很好的嗎?

合我用嗎??

用了是不是不用沙底了?

師兄給我的JEBO濾筒不好嗎??會漏嗎
作者: 我是浩    時間: 2013-4-17 18:36:14

skywingcroc 發表於 2013-4-17 17:10
那麼我現在拿晒D野出黎晒

虫已死掉了嗎???

所有野洗乾淨兩三日就得
不過你要由頭黎過就點都要等N CYCLE完啦

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 18:37:57

skywingcroc 發表於 2013-4-17 17:34
謝謝哩

造流,我要定了

因為我沒有造流哦

你的造流是合小缸用的嗎?

我18"缸
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 18:38:31

我是浩 發表於 2013-4-17 18:36
所有野洗乾淨兩三日就得
不過你要由頭黎過就點都要等N CYCLE完啦

我知又要等了

作者: 我係wingk960    時間: 2013-4-17 18:43:34

作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 19:16:30

skywingcroc 發表於 2013-4-17 18:37
造流,我要定了

因為我沒有造流哦

養魚應該得
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 19:47:38

kelvinpp 發表於 2013-4-17 19:16
養魚應該得

謝謝了
暫時HOLD住給我得嗎
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 20:39:40

kelvinpp 發表於 2013-4-17 19:16
養魚應該得

16"底喉夠我用嗎?

如果不夠我還是自己去卡地買了...上網看過好像不太貴
作者: sb75boy    時間: 2013-4-17 20:44:35

skywingcroc 發表於 2013-4-17 20:39
16"底喉夠我用嗎?

如果不夠我還是自己去卡地買了...上網看過好像不太貴

係卡奇.無好去咗卡地亞
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 21:35:48

說錯了....我知係邊間,係魚街到成堆器材放到一堆堆,有好多呀叔圍住尋寶果間
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 22:01:03

已留給你

作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 22:05:25

kelvinpp 發表於 2013-4-17 22:01
已留給你

謝謝囉,找天周未出來交收吧
底喉有多長和闊嗎?合我18"X11"X16用嗎
如果不太合,可以自行更改大小嗎

作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 22:06:29

skywingcroc 發表於 2013-4-17 22:05
謝謝囉,找天周未出來交收吧
底喉有多長和闊嗎?

10"x14"
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 22:19:58

10"闊就夠哦,但14"好像在我魚缸小了兩寸,我可以自行買多3條打橫的喉修改的嗎??

在那可買到??

是不是一般魚店都有這些喉的.....叫他們幫忙改一改就可以了的嗎?
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 22:22:41

其實唔使改都OK。
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 22:24:09

真的嗎?

我18X11X16 用14"寸就可行了嗎??

不用改就更加好了
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 22:26:28

請問我是不是要搵一個鋼網鋪在底喉之上?我看見除了鋼網還有膠片....有需要使用嗎???是怎樣擺計的?
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 22:31:47

周未交收好嗎??

到時再找你?

你想在那交收???

最好在人來人往的大街吧

或是鐵路站吧
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 22:36:43

其實我只用左半年到,當時沒有加任何東西就放上沙,這個問題可能要其他師兄幫手。
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-17 22:40:18

那我問問其他兄師好了.......

有人知嗎...........
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-17 22:43:11

星期六或日魚街交收, PM電話給你到時再約實.
作者: sb75boy    時間: 2013-4-17 22:45:40

skywingcroc 發表於 2013-4-17 22:40
那我問問其他兄師好了.......

有人知嗎...........

鋪棉.鋪網.鋪沙.鋪珊瑚骨果D好似係叫隔水層.利用慢水流養厭氧消化細菌.從而降NO3.不過要鋪好厚
作者: skywingcroc    時間: 2013-4-18 11:13:27

kelvinpp 發表於 2013-4-17 22:43
星期六或日魚街交收, PM電話給你到時再約實.

我度過了岩我用呀
作者: kelvinpp    時間: 2013-4-18 15:58:34

skywingcroc 發表於 2013-4-18 11:13
我度過了岩我用呀

作者: alan@aqua    時間: 2013-4-18 19:20:43

妹妹仔..照我話你就唔好用底沙了..清缸底加你個頂濾再加濾筒啦!
作者: freeman111    時間: 2013-4-18 22:11:42

alan@aqua 發表於 2013-4-18 19:20
妹妹仔..照我話你就唔好用底沙了..清缸底加你個頂濾再加濾筒啦!

我都係咁話一於清缸
瀘桶和頂瀘打爆環加白棉,又唔洗用造流,可以多D空間。
作者: garykwok    時間: 2013-4-18 22:28:45

alan@aqua 發表於 2013-4-18 19:20

我都係咁話清缸底

作者: 啤啤熊    時間: 2013-4-18 23:52:17

skywingcroc 發表於 2013-4-17 18:37
造流,我要定了

因為我沒有造流哦

18寸缸用4千造流,太勁唔啱你,用氣泵博喉底架夠啦。
作者: angus812    時間: 2013-4-19 00:27:17

http://m.youtube.com/watch?v=MNm9cSK786g
其實如果你真係好想有沙底,可以買個吸沙器,一邊換水,一邊吸沙,幾十蚊就有
作者: angus812    時間: 2013-4-19 00:38:05

魚街賣60蚊,你可以買個細size嘅,好方便!
我之前都係沙底,不過真係煩,但靚啲,但決定清缸底!

圖片附件: 20130419_003319.jpg (2013-4-19 00:35:30, 41.68 KB) / 下載次數 39
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjMzODN8MDYwYzJkODd8MTcxNjMyNDIzOXwwfDA%3D

作者: tina_leung424    時間: 2013-4-19 10:40:28

嘩實好精彩啦單桃四個,嗰時我喺度睇到就好!
作者: tina_leung424    時間: 2013-4-19 10:40:35

嘩實好精彩啦單桃四個,嗰時我喺度睇到就好!
作者: tina_leung424    時間: 2013-4-20 16:07:29

睇左你隔離台嘅嘢,無啦啦比人插,你知道自己冇問題就對啦。如再爆白點,即魚身上見到好多細粒白點可用piontex搞𠶧,唔駛吸銅,fot白點其實好易搞架,希望幫到你。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2