海水領域 SeaFishZone

標題: NACQQ升級 [打印本頁]

作者: knec0412    時間: 2013-4-17 17:34:51     標題: NACQQ升級

想請教各位ching,小弟用24寸背謫,約80L水,用NACQQ化談淡,如想將此升級更換較大力既沯推(如NJ1200),可行嗎?如ok那我應如何改裝呢?tks

作者: ice28720    時間: 2013-4-18 09:08:17

用 NJ1200 泵,問題是驚你個 QQ樽身太過短會另到成日爆水
作者: knec0412    時間: 2013-4-18 09:40:07

ice28720 發表於 2013-4-18 09:09
用 NJ1200 泵,問題是驚你個 QQ樽身太過短會另到成日爆水

Ice Ching, , tks. 我尋晚經過魚街都有問過人,佢都係甘回覆。因為我E家個缸算半個RT,但冇行豆豆,想將個化痰升級令佢勁少少,如果我將佢入水位攪到最細,又或者換NJ800又如何呢?如0k既話係咪只須要買返黎直插,5須加任何野呢?tks
題外話聽過DChing講利用高濃度既酒精都可減N03,P04,係咪呢?tks
作者: Sungyusan    時間: 2013-4-18 11:53:22

不如用氣泵打入去qq氣喉仲方便又勁
作者: knec0412    時間: 2013-4-18 12:43:15

Sungyusan 發表於 2013-4-18 11:53
不如用氣泵打入去qq氣喉仲方便又勁

意思係加多個氣泵出氣駁入白色條出氣位處?
作者: knec0412    時間: 2013-4-19 11:45:49

ckht168 發表於 2013-4-19 04:23
係呀,不過中間要加多個調節氣門,可以自己調進氣量. 以後仲可以打臭氧

Ching, 5好意思,小弟有點笨,5太明,可否畫圖可參考一下,萬謝。另所謂調節器係咪好似扭C02果D較大,小的那一種?如是應加在那位置?tks
作者: vsvs    時間: 2013-4-19 15:23:00

有時加大吸氣量唔等於提升效能,泡多唔夠幼細等於冇用,攪到爆水有咩用?
樽身設計都係限制,唔係單一改變水泵就可以提升整支化氮
作者: knec0412    時間: 2013-4-19 16:08:04

vsvs 發表於 2013-4-19 15:23
有時加大吸氣量唔等於提升效能,泡多唔夠幼細等於冇用,攪到爆水有咩用?
樽身設計都係限制,唔係單一改變水泵 ...

那Ching有何建議?或有否推介一些化痰,大小如NACQQ,但效能較此好呢?take a lot
作者: vsvs    時間: 2013-4-19 16:30:57

knec0412 發表於 2013-4-19 16:08
那Ching有何建議?或有否推介一些化痰,大小如NACQQ,但效能較此好呢?take a lot

唔知,sorry
作者: vsvs    時間: 2013-4-19 16:30:57

knec0412 發表於 2013-4-19 16:08

唔知,sorry
作者: knec0412    時間: 2013-4-19 16:33:35

vsvs 發表於 2013-4-19 16:30
唔知,sorry

It's ok, tks
作者: roger    時間: 2013-4-30 12:16:43

我係新手,剛剛淘了新海洋NQ-80化氮,大小如NACQQ,用 ATMAN PH-1100针刷泵,應該合師兄要求。
作者: knec0412    時間: 2013-4-30 12:52:06

roger 發表於 2013-4-30 12:16
我係新手,剛剛淘了新海洋NQ-80化氮,大小如NACQQ,用 ATMAN PH-1100针刷泵,應該合師兄要求。

Ching, 咩價位ar?有冇相睇睇,tks
作者: roger    時間: 2013-4-30 13:35:30

人仔23x,淘寶自已搵。
作者: knec0412    時間: 2013-4-30 15:49:37

roger 發表於 2013-4-30 13:35

Ok, tks
作者: knec0412    時間: 2013-5-1 11:32:05

roger 發表於 2013-4-30 13:35

Ching, 問多樣𠆢見有紅色同白色,但都寫住NQ80,係咪冇分別Ka?tks
作者: roger    時間: 2013-5-2 11:09:49

紅色應該係舊款。
作者: knec0412    時間: 2013-5-2 20:40:57

roger 發表於 2013-5-2 11:09
紅色應該係舊款。

Tks ching

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2