海水領域 SeaFishZone

標題: 背滴漏?! [打印本頁]

作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 16:27:49     標題: 背滴漏?!

各位師兄,小弟對 背滴漏 運作是否有誤解?
1.小弟一直以為 背滴漏缸 是從 第一倉B位 入水,然後 經過 濾棉 上升 至 第二倉 經過 生物環 下降至 第三倉 再由氣泵 出水.這個理解是否有誤?抑或是從 第一倉A位 入水,,然後 經過 濾棉 下降 至 第二倉 經過 生物環 上升至 第三倉 再由氣泵 出水?!可否解釋比我知..究竟D水點出點入?

2.小弟 三個倉 擺位有錯?請指正

3.我認為自己擺錯位,因為第二倉的濾棉我不能拿出來換,因為比生物環壓著..-.-"

THX!!!我爬左好耐文都唔明..教教我PLZ~

作者: heary    時間: 2012-3-24 16:35:41

個個缸做法不同
影你個背滴後面睇下
睇下b位到a位有冇加一塊玻璃
有的話:b位水會上升到a位與a位水一同過濾棉!
再由第一倉下位流去第二倉(二倉唔要棉)

作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 16:42:26

heary 發表於 2012-3-24 16:35
個個缸做法不同
影你個背滴後面睇下
睇下b位到a位有冇加一塊玻璃

sorry,影唔到..因為係個櫃入面..如果要影要抽d水搬出黎...b位到a中間冇玻璃嫁...咁其實水係由a位入定b位入?因為我個缸d水位未到a位嫁(見圖一),所以a位冇水入到去...我突然諗緊...係咪a&b位都會有水入...然後一齊流向下...than在第二倉上升??
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 16:50:05

正常入水位係第一倉(有梳入水嗰隔),上面放棉,棉下便放生物環。而第二倉可放生物環或化痰。第三倉就係泵返D水落缸。有錯勿插!
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 16:53:27

光頭仔 發表於 2012-3-24 16:50
正常入水位係第一倉(有梳入水嗰隔),上面放棉,棉下便放生物環。而第二倉可放生物環或化痰。第三倉就 ...

但我想知係第一倉 a位定b位入?因為2個都有梳...而且第一倉d水點流向第二倉?係向下定向上升??
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 16:58:32

正常就係a位入,入完D棉過慮再去第二倉。(因棉係用來隔污穢)
第一倉去第二倉D水應係下面過。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:05:00

光頭仔 發表於 2012-3-24 16:58
正常就係a位入,入完D棉過慮再去第二倉。(因棉係用來隔污穢)
第一倉去第二倉D水應係下面過。

咁b位用黎做乜?如果係a位入水..我係咪應該加多d水?因為我個缸d水位未到a位嫁(見圖一),所以a位冇水入到去...同埋呢..我想問第一個倉應該用咩棉好?因為我買缸時附送左一舊 膠造既棉,剛剛好滿左第一個倉,但我仲有舊棉花質地既慮棉,所以我先放左係第二個倉,不過我諗自己放錯左,因為第二倉的濾棉我不能拿出來換,因為比生物環壓著..-.-"
作者: oh08yeah08    時間: 2012-3-24 17:05:40

正常A位跟B位相通的,兩個都是入水位。A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉。B位的作用應該是讓缸底位的廢物j都能夠經B位走進第一倉被棉隔起。
其他CHING有錯唔該更正。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:10:02

oh08yeah08 發表於 2012-3-24 17:05
正常A位跟B位相通的,兩個都是入水位。A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉。B位 ...

"A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉"師兄,係咪打錯字?因為我唔多明..thx
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 17:11:27

講真我都未用過背滴。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:13:21

光頭仔 發表於 2012-3-24 17:11
講真我都未用過背滴。

哈哈,不過都thx你先,唯有等其他c兄教路
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 17:15:00

我誤咗你第一倉叫a,第二倉叫b。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:16:24

光頭仔 發表於 2012-3-24 17:15
我誤咗你第一倉叫a,第二倉叫b。

=.="你咁講我仲亂-.-
作者: heary    時間: 2012-3-24 17:20:31

我明你講乜
a位其實有水入架
不過水位唔會到梳位頂部入
如果到頂先入水
你一地都係水喇!
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:23:42

heary 發表於 2012-3-24 17:20
我明你講乜
a位其實有水入架
不過水位唔會到梳位頂部入

但我個缸水面都唔到a位啲梳,咁點入水?我一直以為係b位入水ja...其實我最想知個缸 由第一倉到泵出黎既過程...><"
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 17:24:29

ycpw13 發表於 2012-3-24 17:10
"A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉"師兄,係咪打錯字?因為我唔多明..thx

師兄冇打錯字,我睇你張相D水都未浸到過咗a位把梳,D水梗係唔會流入去啦。
而第二倉係放生物環,環下便唔會放棉,假餘D棉汚穢咗換咪好煩。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:27:54

光頭仔 發表於 2012-3-24 17:24
師兄冇打錯字,我睇你張相D水都未浸到過咗a位把梳,D水梗係唔會流入去啦。
而第二倉係放生物環,環 ...

我都覺..=.="我遲d要用筷子夾番d環出黎..先拎到舊棉...c兄,咁我舊棉應該點放...因為我買缸時附送左一舊 膠造既棉,剛剛好滿左第一個倉,但我仲有舊棉花質地既慮棉,所以我先放左係第二個倉...因為膠造既棉好似好疏..所以我先放第一個倉做初過濾,棉花質地既慮棉做第二過濾-.-
作者: heary    時間: 2012-3-24 17:28:56

倒晒d水拿出來睇啦
我個背滴就唔會好似你咁講
水位唔到a位
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:30:37

heary 發表於 2012-3-24 17:28
倒晒d水拿出來睇啦
我個背滴就唔會好似你咁講
水位唔到a位

姐係我要加滿d水?c兄可否講我知你個缸由第一倉到泵出黎既過程...><"
作者: heary    時間: 2012-3-24 17:33:10

我第一個答複就係啦

作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:38:06

heary 發表於 2012-3-24 17:33
我第一個答複就係啦

"b位水會上升到a位與a位水一同過濾棉!再由第一倉下位流去第二倉(二倉唔要棉)"你話b位水會"上升"到a位...與a位水一同過濾棉...姐係b向上,a向下?!否則a位點過濾棉...由第一倉"下位"流去第二倉..咁又話b位向上??
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 17:38:26

heary 發表於 2012-3-24 17:33
我第一個答複就係啦

快D劃副圖比Ching睇!
作者: sdU213    時間: 2012-3-24 17:40:11

A,B位D水都係入頭倉!入B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉,D水會向上會合A位D水再—同流入頭倉!D水入頭倉後應該用一至兩塊白綿格住D污租嘢綿下面最好放哂環!
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 17:43:55

其實係唔駛理b位咪得囉,你a位入到水自然b位都入到水。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:45:33

sdU213 發表於 2012-3-24 17:40
A,B位D水都係入頭倉!入B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉,D水會向上會合A位D水再—同流入頭倉!D水入頭 ...

師兄,你意思係咪咁?

作者: oh08yeah08    時間: 2012-3-24 17:47:03

sdU213 發表於 2012-3-24 17:40
A,B位D水都係入頭倉!入B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉,D水會向上會合A位D水再—同流入頭倉!D水入頭 ...

B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉,D水會向上會合A位D水再—同流入頭倉 <---這就是我想講的意思,SdU213文筆比我好...
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 17:50:23

好嘢,明晒!
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 17:53:36

oh08yeah08 發表於 2012-3-24 17:47
B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉,D水會向上會合A位D水再—同流入頭倉

不過我個缸冇你地話既玻璃wo...其實你地指既頭倉係邊度?你地話B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉,姐係b位個梳入唔到水?否則點會入唔到頭倉?...=.="
作者: sdU213    時間: 2012-3-24 18:01:41

頭倉即係A,B位入水個倉!
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 18:05:13

sdU213 發表於 2012-3-24 18:01
頭倉即係A,B位入水個倉!

咁你地話B位D水會有快玻璃擋住唔會直接入頭倉...姐係b位個梳入唔到水?否則點會入唔到頭倉?...=.="不過我個缸冇你地話既玻璃wo...我b位係入到水的=.=
作者: sdU213    時間: 2012-3-24 18:18:23

IMAG0573.jpg 正常背滴缸應該好似張相咁

圖片附件: IMAG0573.jpg (2012-3-24 18:18:01, 34.48 KB) / 下載次數 47
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjU2MnxlNjY5MDhmOHwxNzE1MzU2NTI1fDB8MA%3D%3D

作者: heary    時間: 2012-3-24 18:34:30

真係送佛送到西 IMAG0598.jpg

圖片附件: IMAG0598.jpg (2012-3-24 18:34:20, 55.01 KB) / 下載次數 49
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjU2M3w4MTk3NGJhZHwxNzE1MzU2NTI1fDB8MA%3D%3D

作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 18:53:41

heary 發表於 2012-3-24 18:34
真係送佛送到西

OIC..可惜我個缸並唔係咁,我個缸根本冇塊玻璃擋住....b位水會直入頭倉...唔怪得大家唔明=]but thx all !!!
作者: sdU213    時間: 2012-3-24 19:48:45

即係話你個缸背後得兩塊玻璃間開三個倉!因為背滴缸 IMAG0572.jpg 正常會用4塊玻璃間三個倉,如圖

圖片附件: IMAG0572.jpg (2012-3-24 19:48:33, 44.7 KB) / 下載次數 46
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjU2NHwyZGM1MDRiMHwxNzE1MzU2NTI1fDB8MA%3D%3D

作者: heary    時間: 2012-3-24 19:52:20

a位唔入水,咁整來做乜?邊間公司咁搞笑

咁你即係1倉面過2倉,其實一樣!
1倉化氮,2倉面用棉,下面環!

作者: sdU213    時間: 2012-3-24 20:07:54

如果A,B位一齊入水,B位又無玻璃格住我覺得都幾麻煩好容易積污租嘢!如樓上C兄咁講頭倉放化淡希望可以盡量打哂D污租嘢啦!
作者: 光頭仔    時間: 2012-3-24 20:10:34

總之就..............。
作者: kitangle    時間: 2012-3-24 20:30:28

黑心舖頭賣缸 真係害死新手
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 20:45:11

kitangle 發表於 2012-3-24 20:30
黑心舖頭賣缸 真係害死新手

唉,我都唔知缸背d水點流動-.-"早知唔買依個缸=.=
作者: kitangle    時間: 2012-3-24 21:04:59

黑心SALES SELL到個缸識飛都冇用  買左返屋企自己都唔識點打理
你個缸唔多野既 真係買過個好過 出面FS現成款都好過你依個
唔敢講你依個差 但係唔知佢咩原理運行 幾好都冇用
作者: oh08yeah08    時間: 2012-3-24 21:14:19

sdU213 發表於 2012-3-24 20:07
如果A,B位一齊入水,B位又無玻璃格住我覺得都幾麻煩好容易積污租嘢!如樓上C兄咁講頭倉放化淡希望可以 ...

Agree!! 頭倉放化氮。
作者: oh08yeah08    時間: 2012-3-24 21:17:07

唔好意思,想借位問下,CHING們你地有冇定期清潔下背漏個倉架?
我由開缸到現在年半都冇清潔過。
作者: ycpw13    時間: 2012-3-24 21:32:05

kitangle 發表於 2012-3-24 21:04
黑心SALES SELL到個缸識飛都冇用  買左返屋企自己都唔識點打理
你個缸唔多野既 真係買過個好過 出面FS現成 ...

我聽日番去問個老細-.-
作者: sdU213    時間: 2012-3-24 22:36:01

oh08yeah08 發表於 2012-3-24 21:17
唔好意思,想借位問下,CHING們你地有冇定期清潔下背漏個倉架?
我由開缸到現在年半都冇清潔過。

我都無清潔過睇落唔覺污租係有D啡苔同下面行水嘅位有少少灰塵!
作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 00:19:20

唉...你個係唔係DAZA個個牌子缸呀.成塊背板拎得出黎.係唔係呀.如係就食得屎喇.因我買左個9吋Q缸都係咁.
作者: ycpw13    時間: 2012-3-25 00:30:24

我係wingk960 發表於 2012-3-25 00:19
唉...你個係唔係DAZA個個牌子缸呀.成塊背板拎得出黎.係唔係呀.如係就食得屎喇.因我買左個9吋Q缸都係咁.

唔係DAZA果個牌子,不過都係成塊背板拎得出黎.=.="我覺得買錯缸 shit!=.=
作者: ycpw13    時間: 2012-3-25 00:58:32

各位師兄,首先多謝大家不厭其煩回覆我,頭先我用筷子逐粒生物環夾晒出嚟,終於研究到個缸後面嘅真面貌,同埋汁一汁咗D位,而家再上傳新圖,希望有心人可以繼續畀意見/指正,THX!!!

作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 01:12:59

同我一樣囉.冇得救.
買2塊膠板.黐埋一齊,再黐落佢原身塊背板,跟手4週封邊.第1倉就頂落水.跟手就底落水到第2倉.再由第2倉頂落水到3倉.咁就OK了.

作者: ycpw13    時間: 2012-3-25 01:20:32

我係wingk960 發表於 2012-3-25 01:12
同我一樣囉.冇得救.
買2塊膠板.黐埋一齊,再黐落佢原身塊背板,跟手4週封邊.第1倉就頂落水.跟手就底落水到第 ...

即係 用膠板 封b位?用a位落水去第一倉,下流至第二倉,再上升至第三倉?
作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 01:37:20

膠板要一塊好似背板咁大。第二塊就夾中間,但唔好冚到梳齒位。跟手第一塊就鑽梳水孔。因你應該介唔到梳齒。就用孔代替。希望你知我講咩。不過我個係q缸。所以冇整。不過遲d都會整返。

作者: ycpw13    時間: 2012-3-25 01:43:53

我係wingk960 發表於 2012-3-25 01:37
膠板要一塊好似背板咁大。第二塊就夾中間,但唔好冚到梳齒位。跟手第一塊就鑽梳水孔。因你應該介唔到 ...

真係唔多明><"...第二塊就夾中間 即係點?即係 用膠板 封b位?用a位落水去第一倉,下流至第二倉,再上升至第三倉?
作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 01:48:04

等半粒鐘。我沖完涼畫俾你睇。不過其實你想唔想整先?如果你個缸用黎養魚的話。唔整返真係等於零過濾。

作者: ycpw13    時間: 2012-3-25 01:51:19

我係wingk960 發表於 2012-3-25 01:48
等半粒鐘。我沖完涼畫俾你睇。不過其實你想唔想整先?如果你個缸用黎養魚的話。唔整返真係等於零過濾。

我想整..但唔係好明點解零過濾...因為我個水位冇a位咁高,d水應該係由b位入,升上第一倉頂..再流入第二倉...途中應該會經濾棉..??定我理解錯,thx
作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 02:27:39

你塊背板唔係成塊拎得出黎咩.4周都入到水.係唔係呀?

圖片附件: 2012-03-25_02-23-48_190.jpg (2012-3-25 02:27:35, 65.32 KB) / 下載次數 52
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjU3NnxlM2QzMmY2ZHwxNzE1MzU2NTI1fDB8MA%3D%3D

作者: ycpw13    時間: 2012-3-25 02:34:04

第二塊 既用途係咩?
作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 02:38:49

未就係等第1塊板得個個空位走水入後面囉.
作者: sdU213    時間: 2012-3-25 03:38:16

個人意見,攪咁多嘢又要買料又要清哂缸D嘢嚟整如果樓主個缸尺寸FS有現成嘅話不如買個新好過!我估C兄個缸唔會好大,FS幾佰蚊有交易,呢個留番做Q缸仲好!
作者: 我係wingk960    時間: 2012-3-25 11:19:10

我想整就因為我唔想晒左個缸.買俾人又害左人.
自己整其實唔難,只係懶先到依家都未整.
FS我去睇過,都好似見唔到咁SIZE..
作者: tony86    時間: 2012-3-26 23:33:34

俾張之前新開缸時既相你參考下呀,唔知有無放錯野,有錯各師兄請指教.

圖片附件: TESTING.jpg (2012-3-26 23:33:22, 125.7 KB) / 下載次數 51
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY2MXw1YjEwMjU4ZHwxNzE1MzU2NTI1fDB8MA%3D%3D

作者: 領域網主    時間: 2012-3-26 23:41:35

魚缸反影見到你個樣

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2