海水領域 SeaFishZone

標題: [打印本頁]

作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 01:12:35     標題:

各位師兄,想請教一下,用API的鈣測試劑,落完成支針筒的ca3都仲未,即刻試多一次,一樣。唔信邪,再試隔夜咸水,用reef crystals 的,一樣。即刻係高500。長期咁高有乜問題?須唔須要降?如要,有乜方法?我件皮革謝謝地,吾知事?請指教。
作者: foster    時間: 2013-5-20 03:20:13

養軟體我用魚鹽,kh同ca都冇咁高。太高唔得!
作者: hoihoi710    時間: 2013-5-20 07:53:34

試下用第2隻check,,鈣過500,,基本軟野會溶,,但不建議用魚鹽,,因為珊瑚鹽除左鈣外,會提供其他微量元素是魚鹽沒有,,而養軟野,,鈣keep 380-400就最好,,降既話,,你先睇下你既咸度,,越咸,,元素就越高,,其次,,好似上邊師兄所講,,暫時用住魚鹽,,到降後再轉回珊瑚鹽
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 09:15:58

tks ching. 咁我而家用魚換水,該幾多先?因不同,是否直接就得?魚有乜牌子介紹?同埋又有乜其他牌子的ca測試介紹?
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 09:20:07

其實我仲想問下其他師兄有冇咁問題?我都係用普通珊瑚水,1.021-1.023,包上說ca400。定係有其他源頭?
作者: vsvs    時間: 2013-5-20 09:34:43

KH幾多?
理論上落sodium bicarbonate會結合水中鈣變做炭酸鈣,從而帶走鈣,但會製造CO2
Ca2+ + 2 HCO3- → CaCO3 + H2CO3
H2CO3 → H20 + CO2

作者: TimTim    時間: 2013-5-20 10:11:48

vsvs 發表於 2013-5-20 09:34
KH幾多?
理論上落sodium bicarbonate會結合水中鈣變做炭酸鈣,從而帶走鈣,但會製造CO2
Ca2+ + 2 HCO3- →  ...

agree x2

ca多左通常都係因為kh唔夠. 慢慢調升番kh, ca就會沉積番出黎, 水入面既ca就會降.

but!!! 係加任何野之前, 都建議用下其他牌子既test kit check下先. Salifert都唔錯. 因為如果係api個test kit出事, 咁...
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 10:21:57

ching, 你地真pro. 未check kh. 等我今晚買D tester 試下先。另外,又想問下,如果真是kh唔夠,可以調升?
作者: vsvs    時間: 2013-5-20 10:23:11

Muimui0311 發表於 2013-5-20 10:21
ching, 你地真pro. 未check kh. 等我今晚買D tester 試下先。另外,又想問下,如果真是kh唔夠,可以調升?

baking soda, 大型超市有售
唔好買錯baking powder!!

作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 11:57:00

?? 什麼來的?直接加落缸?+kh?
作者: vsvs    時間: 2013-5-20 12:11:10

Sodium bicarbonate 用作升KH
你去魚街買水族用升KH都可以,貴啲之嘛
作者: chihim    時間: 2013-5-20 12:31:06

其實會唔會鹽度高左呢?

鹽度如果系1.025 1.026 無加任何有鈣的補品,我相信無一種科學鹽 溝出來會系500+ 鈣的

我之前try 過 500+鈣 鎂 1600+ kh12

研究左好耐先發現原來鹽度太高。   已經去到1.030
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 12:43:12

我是1.022-1.023
作者: chihim    時間: 2013-5-20 12:52:33

Muimui0311 發表於 2013-5-20 12:43
我是1.022-1.023

用光學!?浮針??
用光學的話,新開出來體下
鈣系唔系甘高先,系的話 d 鹽有問題,or 你支光學有問題。。
針的話。。。最好用光學check check 用果種搖搖都系。。最好換光學體下

作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 13:20:34

我用光學計,但得一支喎。D新買。reef crystals.
作者: chihim    時間: 2013-5-20 14:44:31

甘新開水出來 都系500+鈣??

如果唔系,就系上面兩位ching 講果d 問題了

rc 1.025 鹽度 正常系420-440 鈣。。唔會出現500+的,肯定系問題鹽。

你1.023 鹽度 鈣理論上系400者。
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 14:54:46

新水都係。api唔準?
作者: chihim    時間: 2013-5-20 17:04:20

Muimui0311 發表於 2013-5-20 14:54
新水都係。api唔準?

好有可能系唔準,or 你使用方法錯誤。。。

or d 鹽有問題。。
or 你支鹽度計有唔差。

一步一步排除 體下邊樣問題。
作者: chihim    時間: 2013-5-20 17:09:13

你支光學 check 之前有無用精漏水較好 系0 ga??

如果較好左 者系無問題,甘就要用其他tester check 下,如果都系500+

你d rc 鹽有問題。。要換先系,不過最好check 埋鎂體下系唔系正常份量

作者: Muimui0311    時間: 2013-5-20 17:38:54

tks. 請問什麼是鎂?要check?
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-21 01:05:25

各位師兄,多謝你們意見。我諗我現在知問題所在,,,光學鹽計。3個月前新手玩,買左支光學計,個sales冇話要較,之後又睇唔到有說明書,就咁一直到而家。好彩失驚無神有師兄們指出問題。之前咸度應該有1.027,28,甚至以上,剛剛加淡水至1.025,目標慢慢降至1.023。相信對降低鈣應該有幫助,是否?不過真的佩服缸內的5條小丑和珊瑚,咁頂得。希望冇事啦。多謝各位誠心的意見!唔知仲有冇其他意見等小弟學習?
作者: chihim    時間: 2013-5-21 01:51:18

主要都系鹽度問題導致 鈣鎂 kh 超高的。。

如果肯定鹽度無問題,原因就系上面幾位ching 所講的。
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-21 09:09:12

tks ching.
作者: vsvs    時間: 2013-5-23 12:19:17

Muimui0311 發表於 2013-5-21 01:05
各位師兄,多謝你們意見。我諗我現在知問題所在,,,光學鹽計。3個月前新手玩,買左支光學計,個sales冇話 ...

以前試過去到1.032,小丑升天,珊瑚仲救得返
以後用鹽都怕怕
作者: dickytam    時間: 2013-5-23 12:37:35

vsvs 發表於 2013-5-23 12:19
以前試過去到1.032,小丑升天,珊瑚仲救得返
以後用鹽都怕怕

係你唔識用姐
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-23 13:17:59

好彩呢刻小丑仲健在。。。
作者: vincentlai    時間: 2013-5-24 16:12:03

vsvs 發表於 2013-5-20 10:23
baking soda, 大型超市有售
唔好買錯baking powder!!

baking soda 唔係用黎升ph咩?用係rt都得,唔會對珊瑚有影響?
作者: chihim    時間: 2013-5-25 02:29:26

RT(大陸拼音) = 軟體 = Soft Coral = 軟珊瑚  

Baking Soda 用來提KH..  正常 軟珊瑚 吸KH 超級少。。。 一個月都吾會吸到1KH

所以。。都吾會用Baking Soda 播

應該只有養SPS 先有機會用到 Baking Soda
作者: vsvs    時間: 2013-5-25 09:33:46

vincentlai 發表於 2013-5-24 16:12
baking soda 唔係用黎升ph咩?用係rt都得,唔會對珊瑚有影響?

yes you are right
所以每次落好少,減輕變化
唔會一下子由8升到上10

作者: vsvs    時間: 2013-5-25 09:49:20

深受外國文化影響下,我以為RT=Reef Tank; FOT=Fish only Tank; FOWLR=Fish only with Live Rock
我認為Ca2+,Mg2+,HCO-三者為互相關係
有錯請指出
(我不是用鹽養,所以一定要每日少量補充以上物質)
作者: chihim    時間: 2013-5-25 11:43:09

深受大陸影響就真
作者: alan@aqua    時間: 2013-5-25 12:50:27

你地養珊瑚呢班高手, 個個都好似化學家..
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-25 13:07:15

真係pro,最慘我D chem 之係中3,仲要肥佬。
作者: vsvs    時間: 2013-5-25 14:34:29

吹下啫,養到就是皇
作者: Muimui0311    時間: 2013-5-25 14:42:34

有排跟師兄們學習。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2