海水領域 SeaFishZone

標題: 請問有無荃灣廁所水魚友 [打印本頁]

作者: number    時間: 2012-3-28 11:00:16     標題: 請問有無荃灣廁所水魚友

小弟考慮轉用廁所水, 本身係fot, 請問有無荃灣魚友用緊廁所水?可否分享一下?

作者: 1398killer    時間: 2012-3-28 11:55:10

我唔係呀 )))))))))))))))

我是攪事的!!  
作者: 光頭髮    時間: 2012-3-28 12:42:16

師兄請問你的是貴魚嗎?如是不要用的,有風險的。
作者: number    時間: 2012-3-28 12:50:36

光頭髮 發表於 2012-3-28 12:42
師兄請問你的是貴魚嗎?如是不要用的,有風險的。

呢點真係我既矛盾, 開缸果陣諗住玩平價魚, 結果鐘意果d魚都要幾百元
想轉用廁所水係想換水密d, 令到水質變好d, 二來天然海水可能好d, 不過香港既海水真係........
所以依家考慮轉唔轉用廁所水
作者: killmore    時間: 2012-3-28 14:08:56

小弟係荃灣西那邊住...之前都係開鹽,近半年轉左用厠所水,so far so good,唔覺有咩問題發生
作者: 光頭髮    時間: 2012-3-28 14:09:48

師兄我都千元魚,我是用海鹽的,因為是沒有風險的我還是三缸魚的
作者: kkc09    時間: 2012-3-28 14:10:01

加多件濾水器囉。(綿芯、碳芯、陶瓷芯)任君選擇,吾放心既話,最後可加多件紫外燈。
作者: 深水角    時間: 2012-3-28 22:23:55

落雨就不要換水...........不過我自己都係用化學鹽........不用博.....
作者: alex122    時間: 2012-3-28 22:52:31

小弟係荃灣廣場那邊住...之前都係開鹽,年半前轉左用厠所水
作者: 東帝    時間: 2012-3-29 10:12:09

小弟用綿格一格直接落缸,巳四五年了沒有開題,但要留意大厦洗水缸就不要換水了過二天再換過,還有換水後水會白一點過一會就會清了
作者: 魚腩仔    時間: 2012-3-29 21:35:55

小心D玩~~~真係一不小心~~~生命係你手上~~!呵呵~~
作者: mousefai    時間: 2012-3-31 00:06:21

最初我都係用淡水, 每次換水對溫對水唔可以太快, 又唔可以換太多水, 又要隔夜, D魚成日都唔精神, 又試過白點
跟住試廁水, 加過濾, 初頭少少水換, 越換越多, 而家一星期換三次, 星期二四換十分一, 星期日換一半, 越換D魚越生猛, 而家唔對溫就咁駁水喉落, 試過跌3-4度都無事, 半年乜病都無

可能係我好彩, 但點解唔試下呢? 慢慢試, 得先加過濾改喉, 我初頭都係用個水桶加濾涌過夜試, 得咪改喉囉, 唔得既有乜 E郁即刻大換水, 再唔係用 Q缸搵條魔試下先囉, 養魚真係人人手法唔同
作者: redink    時間: 2012-3-31 00:20:51

mousefai 發表於 2012-3-31 00:06
最初我都係用淡水, 每次換水對溫對水唔可以太快, 又唔可以換太多水, 又要隔夜, D魚成日都唔精神, 又試過白點 ...

我係屯門廁所魚友。
日日換水。D魚條條食得、瞓得又打得

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2