海水領域 SeaFishZone

標題: 請出手相助 [打印本頁]

作者: angus812    時間: 2013-6-23 23:47:31     標題: 請出手相助

我個缸係30“背漏,用緊nj1700,尾倉水位成日唔夠高,出水喉究唔究就噴啲氣泡出嚟,要成日加水……加得多得制嘅話,主缸就會爆水……好煩,其實我個上水泵太大定過細,點可以解決??
另外,如果我頭倉加咗綿嘅話(約兩至三快),就會係咁,如果頭倉無加綿就無事,但本人想起頭倉加綿覺得係可格走多餘嘅食物或垃圾……

圖片附件: image_01.png (2013-6-23 23:42:37, 231.66 KB) / 下載次數 28
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY5MTN8NDhkZTU0MTd8MTcxNDkzNjM3M3wwfDA%3D

作者: 我係wingk960    時間: 2013-6-23 23:55:50

係唔係尾倉玻璃太矮呀
作者: evolution    時間: 2013-6-24 00:04:05

你尾倉行緊兩隻泵喎,正常黎講30”背滴尾倉Nj千七L過細,但睇圖你上面果隻泵比水冷用幾多L,噴泡係化氮問題多你試下唔開化氮重有無泡噴出黎,背滴係咁架喇要成日加水架,你兩隻上水泵在尾倉抽水緊係水位低喇,頭倉棉好左水加緊換棉
作者: Gn_km    時間: 2013-6-24 00:14:25

你可以唔洗放幾塊綿係頭倉、因為d綿塞左頭倉就會去唔切水!令到尾倉無水!如果想格得好d、可以兩至三日換一次綿就得!
作者: angus812    時間: 2013-6-24 01:17:12

我係wingk960 發表於 2013-6-23 23:55
係唔係尾倉玻璃太矮呀

咁我又唔知算唔算矮喎……
作者: angus812    時間: 2013-6-24 01:19:00

Gn_km 發表於 2013-6-24 00:14
你可以唔洗放幾塊綿係頭倉、因為d綿塞左頭倉就會去唔切水!令到尾倉無水!如果想格得好d、可以兩至三日換一 ...

而家基付每晚都要洗綿…!!
如果頭倉唔放綿,可以放起邊倉?定或者頭倉落少啲環,加多啲綿?!
作者: angus812    時間: 2013-6-24 01:27:53

evolution 發表於 2013-6-24 00:04
你尾倉行緊兩隻泵喎,正常黎講30”背滴尾倉Nj千七L過細,但睇圖你上面果隻泵比水冷用幾多L,噴泡係化氮問題 ...

我用緊1700上水泵,我都未“樓“到最大,如果換個大啲嘅上水泵,會唔會更加快出晒啲水,更加回唔切??
嗰個係for水冷用,水冷起第二倉出水,有無問題?!
作者: angus812    時間: 2013-6-24 01:34:27

咁我起入水位應該放咩可以格到啲烏joe野,又唔阻水嘅呢??
作者: evolution    時間: 2013-6-24 02:39:24

angus812 發表於 2013-6-24 01:27
我用緊1700上水泵,我都未“樓“到最大,如果換個大上水泵,會唔會更加快出晒水 ...

你個缸幾多L水,長闊高?水冷個上水泵用幾多L,你頭倉頂放一層白棉跟住下面全部環?
作者: sunman    時間: 2013-6-24 09:52:16

尾倉換一個泵去第二倉就會好好多
作者: Gn_km    時間: 2013-6-24 10:03:46

你可以頭倉抽起d環加多d綿都得、但有無試過頭倉淨係放一塊綿格先、過幾日先換塊新綿!同你洗舊綿再用都唔會洗得乾淨架!因為舊綿已經塞左!寧願幾日換一塊新綿仲好!
作者: Gn_km    時間: 2013-6-24 10:07:49

angus812 發表於 2013-6-24 01:27
我用緊1700上水泵,我都未“樓“到最大,如果換個大啲嘅上水泵,會唔會更加快出晒啲水 ...

你可以試埋係二倉放水冷既上水泵、之後水冷條出水喉放落尾倉都會好d!
作者: noriming    時間: 2013-6-24 11:26:25

影幅頭倉相黎睇下, 可能落得太多白綿阻水
作者: iphone5    時間: 2013-6-24 11:58:35

簡啦..

Newjet 可以較到最細..

如果都係唔得..

可以自己整個閘街係上水喉~

唔駛理個泵...我呢個方法用左2年都好正常

作者: angus812    時間: 2013-6-24 12:31:39

evolution 發表於 2013-6-24 02:39
你個缸幾多L水,長闊高?水冷個上水泵用幾多L,你頭倉頂放一層白棉跟住下面全部環?

30x16x16,水冷個泵就大陸仔2200,頭倉綿下全部都係環
作者: angus812    時間: 2013-6-24 12:32:49

sunman 發表於 2013-6-24 09:52

師兄,唔係好明……
作者: angus812    時間: 2013-6-24 12:32:50

sunman 發表於 2013-6-24 09:52

師兄,唔係好明……
作者: angus812    時間: 2013-6-24 12:59:40

Gn_km 發表於 2013-6-24 10:03
你可以頭倉抽起d環加多d綿都得、但有無試過頭倉淨係放一塊綿格先、過幾日先換塊新綿!同你洗舊綿再用都唔會 ...

原來係咁,唔怪之得我每次換新綿都無事
作者: angus812    時間: 2013-6-24 13:04:18

noriming 發表於 2013-6-24 11:26
影幅頭倉相黎睇下, 可能落得太多白綿阻水

upload唔到相……

作者: 我係wingk960    時間: 2013-6-24 13:29:44

30缸用千七 一d都唔大。冇咩可能乾水。最好影影成個尾倉三格睇睇。等d c 兄研究下。
作者: angus812    時間: 2013-6-24 15:14:43     標題: RE: 請出手相助

我係wingk960 發表於 2013-6-24 13:29
30缸用千七 一d都唔大。冇咩可能乾水。最好影影成個尾倉三格睇睇。等d c 兄研究下。

權限有限,今日上載容量有限
作者: tanaka2099    時間: 2013-6-24 16:45:25

頭倉放一塊棉, 兩至三日換一次, 舊棉吾好洗, 每次換新棉
定期洗下d環都有幫助
Newjet 1700 我都係較到最細
作者: sdU213    時間: 2013-6-24 18:11:16

頭倉一塊綿夠喇,一至兩日換新綿!
作者: angus812    時間: 2013-6-24 18:41:37

唔該晒各師兄
作者: sunman    時間: 2013-6-24 22:44:47

angus812 發表於 2013-6-24 12:32
師兄,唔係好明……

即係將水冷既泵放第二倉,出水落尾倉,咁就一定好好多了
作者: angus812    時間: 2013-6-24 23:25:17

sunman 發表於 2013-6-24 22:44
即係將水冷既泵放第二倉,出水落尾倉,咁就一定好好多了

ok,放工搞搞佢,thanks
作者: wiwi99    時間: 2013-6-25 17:37:03

我都同你一樣我頭倉放黑波係低先,先放環係面,最面放綿,黑波做低去水快好多我用左D個方法兩年都無問題
作者: angus812    時間: 2013-6-25 19:14:21

wiwi99 發表於 2013-6-25 17:37
我都同你一樣我頭倉放黑波係低先,先放環係面,最面放綿,黑波做低去水快好多我用左D個方法兩年都無問題

thanks
我之前因頭倉落咗兩三快綿,而家只落一快,好好多……

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2