海水領域 SeaFishZone

標題: 慘!個缸軟野突然唔開! [打印本頁]

作者: 過路甲    時間: 2013-6-29 00:20:24     標題: 慘!個缸軟野突然唔開!

唔點解由Zeo沸石轉左行豆樽之後,行左個幾月豬肉,o者利同火柴越黎越細,千手係咁斷手,皮革都收花!
平時每星期都係keep 落8mlAB水,珊瑚糧2星期餵1次!一星期換2次水!

作者: chihim    時間: 2013-6-29 01:50:47

養軟野 ab 水唔需要落吧

原因太多好難講, 鹽度 元素  no3 po4 果d 無數據

可能神仙都幫你唔到
作者: 過路甲    時間: 2013-6-29 02:02:56

chihim 發表於 2013-6-29 01:50
養軟野 ab 水唔需要落吧

原因太多好難講, 鹽度 元素  no3 po4 果d 無數據

除左呢3樣數據,仲要咩Thanks
作者: chihim    時間: 2013-6-29 07:50:00

過路甲 發表於 2013-6-29 02:02
除左呢3樣數據,仲要咩Thanks

check 左先

作者: 過路甲    時間: 2013-6-29 17:11:33

PH=8
NO3=50mg/L
PO4=0
Temp=24.5
鹽度=1.018

作者: dicky826    時間: 2013-6-29 17:45:44

SG咁低~NO3咁高~
PO4 用咩check
作者: 過路甲    時間: 2013-6-29 17:59:37

PO4 用 API
作者: chihim    時間: 2013-6-29 18:06:26

鹽度甘低?? 低過頭啦。。。用光學check ga?

如果真系甘低, 鈣鎂 等等元素都系不足的。。kh 都會得6 or 更低

珊瑚邊頂到吖  no3 50添。。。 珊瑚開系唔正常。。唔開好正常。。時間長無屎都算好彩了
作者: 過路甲    時間: 2013-6-29 18:14:38

NO3 用左豆豆都係降唔到!
鹽度要調到幾多左右??慢慢升返先
作者: chihim    時間: 2013-6-29 19:25:28

鹽度 1.020以上都得。。不過最多人系1.025

豆豆要d 時間播。。 如果你keep 左一段時間no3 甘高。。d 沙石吸左唔少。。 甘就需要更長時間

你支化淡越厲害 no3 跌得越快,豆豆系甘。。 不過你po4 0 我又覺得奇怪。。準唔準ga

真系0 po4 的話,豆豆會食唔到no3
作者: dicky826    時間: 2013-6-29 20:22:31

API 唔準 係常識吧

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2