海水領域 SeaFishZone

標題: 豆豆or Zeovit system [打印本頁]

作者: calbee1128    時間: 2013-7-17 12:51:16     標題: 豆豆or Zeovit system

小弟新開24”滴漏缸,諗住養頂龍三四件角,其他都係軟
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-7-17 13:05:21

咁用豆豆ok
作者: chihim    時間: 2013-7-17 13:26:33

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-17 13:05
咁用豆豆ok

甘養40件角呢?
作者: brianxcheng    時間: 2013-7-17 14:11:23

我十幾件角都用豆豆,但有用cv spg
作者: chihim    時間: 2013-7-17 14:36:55

gucci 發表於 2013-7-17 13:53
長毛,40件角就死左佢

再加20幾件就40  不過唔明  用豆同養角其實有乜關係

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-7-17 15:40:23

chihim 發表於 2013-7-17 14:36
再加20幾件就40  不過唔明  用豆同養角其實有乜關係

真係無關係架
作者: calbee1128    時間: 2013-7-17 18:11:36

brianxcheng 發表於 2013-7-17 14:11
我十幾件角都用豆豆,但有用cv spg

師兄,請問cv spg 係乜東東嚟
作者: G-force    時間: 2013-7-18 22:08:10

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-17 15:40
真係無關係架

作者: r199818    時間: 2013-7-18 23:05:20

我用ATS養角咋
作者: TimTim    時間: 2013-7-19 03:41:15

養軟野先,養得好先慢慢加角。用咩方法去-no3 -po4其實都係行得通既…
作者: nickdo    時間: 2013-7-19 11:27:18

Zeovit 貴, 豆豆 平. 兩種都ok. 反而最重要係用RO DI水開鹽. 會易玩D.

玩角主要係 KEEP 到 KH, 同埋穩定, NO3, PO4係幾多唔太重要, 而且有用RO DI水&碳源通常都唔會好高.
作者: nickdo    時間: 2013-7-19 11:29:39

r199818 發表於 2013-7-18 23:05
我用ATS養角咋

keep到色嗎? 因ATS食好多元素,
作者: chihim    時間: 2013-7-19 12:19:34

nickdo 發表於 2013-7-19 11:29
keep到色嗎? 因ATS食好多元素,

唔好問區,成缸屎角 唔敢見人
作者: TimTim    時間: 2013-7-19 22:46:22

nickdo 發表於 2013-7-19 11:27
Zeovit 貴, 豆豆 平. 兩種都ok. 反而最重要係用RO DI水開鹽. 會易玩D.

玩角主要係 KEEP 到 KH, 同埋穩定 ...

絕對認同穩定好緊要。有次想餵柏同柳等佢地生好d,一下子餵多左no3升到15,半反缸連鱗片都溶埋。
作者: calbee1128    時間: 2013-7-21 20:41:05

Dosing pump 重要嗎
作者: r199818    時間: 2013-7-21 23:03:29

我用ATS,可以令NP在很底水平,而我D角真係咁屎色就唔知了,只係買回來都無咩色既特價貨,現在養番D色出來,用電話影同直接用眼睇珊瑚係完全兩回事,我影的相片全部都係電話相,咪屎到唔屎囉,係咪真係咁屎,見仁見智
作者: r199818    時間: 2013-7-21 23:26:57

整張屎色比相大家睇下先

作者: r199818    時間: 2013-7-21 23:32:46

這件粉紅鱗片現在先好番D

作者: chihim    時間: 2013-7-22 07:39:30

我開頭唔用dosing,人手補無問題。。。但d角定左之後,人手補 會補到想死

以為得果幾件中形角吸得慢啦加幾件frag仔,點知日日放工就系不停手動補元素

補左兩個幾星期,頂唔順! 收個dosing翻來 準備買埋個鈣反。
作者: r199818    時間: 2013-7-22 10:29:16

鈣反好,平穩好多
作者: calbee1128    時間: 2013-7-22 11:47:21

r199818 發表於 2013-7-21 23:03
我用ATS,可以令NP在很底水平,而我D角真係咁屎色就唔知了,只係買回來都無咩色既特價貨,現在養番D色出來, ...

師兄小弟想請問一下,行呢個ATS System , 器材方面,係咪而要一個上水pump, 同一支燈呢?
因小弟沙缸只得兩個倉, 頭倉已有skimmer (nac 5.5)  , 同 mini 80 滾豆豆中(60 ml) , 同一個nj1200 推水冷(tr10), 尾倉只有一個nj4500同幾舊生物石, 如果將塊澡板整係尾倉有問題嗎? 小弟個缸24"*22*20" 大約200L 水, 請問要用幾大塊板? 另外出水口係咪盡量做到雨林管咁最好呢 ?
作者: r199818    時間: 2013-7-22 21:46:24

基本上,一個pump, 一條出水喉,出水喉是可以雨林管亦可以把雨林管的出水窿打横介開做出水,要幾大塊網布同pump的流量,網布可以做到好細塊,亦可以做到好大塊,成個底缸做晒都得,pump只要有足夠流量已可以,光照最好就係直好,黃光是最好,圖片是我缸的ATS

作者: r199818    時間: 2013-7-22 21:46:25

基本上,一個pump, 一條出水喉,出水喉是可以雨林管亦可以把雨林管的出水窿打横介開做出水,要幾大塊網布同pump的流量,網布可以做到好細塊,亦可以做到好大塊,成個底缸做晒都得,pump只要有足夠流量已可以,光照最好就係直好,黃光是最好,圖片是我缸的ATS

作者: r199818    時間: 2013-7-22 21:47:47

手震接左兩次添
作者: chihim    時間: 2013-7-22 22:21:46

大師出手啦
作者: calbee1128    時間: 2013-7-22 23:07:48

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=14172602059

師兄,呢塊嘢又得唔得,有冇師兄用過呢

作者: r199818    時間: 2013-7-22 23:57:03

這個無話唔得既,只要有水流有光照就可以了
作者: TimTim    時間: 2013-7-23 00:37:14

r199818 發表於 2013-7-22 21:46
基本上,一個pump, 一條出水喉,出水喉是可以雨林管亦可以把雨林管的出水窿打横介開做出水,要幾大塊 ...

wa呢個ats好正又慳位又唔會照到出黎,diy定買番黎?
作者: calbee1128    時間: 2013-7-23 08:51:35

TimTim 發表於 2013-7-23 00:37
wa呢個ats好正又慳位又唔會照到出黎,diy定買番黎?

我都想知兄嗰個點整
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-7-23 08:57:52

佢係膠片鋪訂做
作者: r199818    時間: 2013-7-23 09:59:50

個圖大約係咁啦,尺吋因人而異,在膠片舖訂做,做左350大元

作者: TimTim    時間: 2013-7-23 11:30:38

r199818 發表於 2013-7-23 09:59
個圖大約係咁啦,尺吋因人而異,在膠片舖訂做,做左350大元

作者: chihim    時間: 2013-7-23 12:17:00

這塊野 有幾大做幾大,包無衰。

作者: r199818    時間: 2013-7-23 14:02:07

成個底缸都係ATS都得架,越大越好
作者: calbee1128    時間: 2013-7-23 20:44:32

題外話, 小弟想入部RO卅DI機,見淘寶呢隻嘢好似唔錯, 師兄們俾啲意見
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=12743531468
作者: chihim    時間: 2013-7-24 01:08:06

calbee1128 發表於 2013-7-23 20:44
題外話, 小弟想入部RO卅DI機,見淘寶呢隻嘢好似唔錯, 師兄們俾啲意見
http://item.taobao.c ...

這部可以,不過你可以同吖may 買。。有ching 用緊6舊幾hkd tds 0
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 08:53:13

chihim 發表於 2013-7-24 01:08
這部可以,不過你可以同吖may 買。。有ching 用緊6舊幾hkd tds 0

師兄,可以喺邊到搵到
作者: chihim    時間: 2013-7-24 12:32:57

calbee1128 發表於 2013-7-24 08:53
師兄,可以喺邊到搵到

系論壇上面米有區。。海鹽速遞
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 12:38:32

chihim 發表於 2013-7-24 12:32
系論壇上面米有區。。海鹽速遞

哦,收到師兄 之但係點解佢冇三個樽其實有什麼分別
作者: r199818    時間: 2013-7-24 20:50:38

三個樽係傳統ro/di ,都係綿蕊,碳蕊,di蕊, ro蕊,現在出的只是個樽改變左,其實都是一樣做到ro/di水,兩邊係綿蕊,碳蕊或di蕊,任你用咩蕊都得,中間就係ro蕊
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 22:04:05

r199818 發表於 2013-7-24 20:50
三個樽係傳統ro/di ,都係綿蕊,碳蕊,di蕊, ro蕊,現在出的只是個樽改變左,其實都是一樣做到ro/di水,兩邊 ...

原來係咁,唔該晒師兄,又學到嘢
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 22:06:00

小弟想問吓,開缸爆啡苔爆完係咪會退架

家陣爆到咁

作者: Fishtank    時間: 2013-7-24 23:01:24

開缸十日,爆啡苔係正常,好快就出菁苔了。
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 23:07:05

Fishtank 發表於 2013-7-24 23:01
開缸十日,爆啡苔係正常,好快就出菁苔了。

師兄請問我而要再加多個造流嗎

作者: Fishtank    時間: 2013-7-24 23:16:23

Mp10養硬野就差小小,不過現在咁小石,加埋出水流都ok。唔夠先再加都唔遲。
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 23:54:05

收到師兄,好彩之前有個6045喺到,遲啲加埋入去,不過電制唔多夠,已經插到滿晒
作者: calbee1128    時間: 2013-7-24 23:54:12

收到師兄,好彩之前有個6045喺到,遲啲加埋入去,不過電制唔多夠,已經插到滿晒
作者: calbee1128    時間: 2013-7-27 10:06:58

想請問師兄們,Rodi 機會水龍頭出水量要調教到多少, 好似滴出嚟咁定係慢流或開好快都得, 另外係咪一定會同時流出癈水嘅呢
作者: lung1122    時間: 2013-7-27 13:51:15

calbee1128 發表於 2013-7-27 10:06
想請問師兄們,Rodi 機會水龍頭出水量要調教到多少, 好似滴出嚟咁定係慢流或開好快都得, 另外係咪一 ...

我果部..水龍頭開到好大力...出水都係慢流甘出黎~ 同時出廢水的....
作者: chihim    時間: 2013-7-27 16:07:40

需要壓力逼d水過ro膜,正常水壓系未夠的,但都可以出到水。 慢。。。好慢

如果想快d 可以用加壓pump。 我果套 用70g加壓pump 40分鐘出20L 水。。 50g 的ro

做1L ro水會產生3L以上廢水。。。廢水 tds 好高,唔飲得 但可以用來衝廁所 洗地 洗衫等等
作者: ww09877    時間: 2013-11-8 23:30:31

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2