海水領域 SeaFishZone

標題: 永不搶口的魚B...... [打印本頁]

作者: HTM    時間: 2013-8-23 18:18:01     標題: 永不搶口的魚B......

月頭係晧海見到佢, 又忍唔住帶咗佢返屋企 買之前都猶疑過咁細條唔知餵咩俾佢食, 魚店話冇問題...餵水滋就得!!
頭一日冇餵佢, 到第二三日試餵水滋, 估唔到佢一d反應都冇 咁第二日即刻出魚街搵下有冇d好細條嘅魚仔啦, 結果就買咗果d廿蚊包有十幾廿條嘅紅蓮燈仔, 返o黎放咗一條落兜仔俾佢, 令轉頭就唔見咗 之後再放多條, 今次睇到佢食喇

不過好境不常, 有日俾我老婆發現咗我用紅蓮燈餵魚, 之後每次見我餵都話我, 佢話紅蓮燈咁靚拎去餵魚好殘忍
有冇師兄/姐有經驗, 可以話我知仲可以餵咩俾佢食呢 攪唔掂養到佢都養得唔開心

講咗咁耐都未講佢係咩魚......不如大家睇片啦
http://www.youtube.com/watch?v=oHlioZSZ7Qc

作者: evolution    時間: 2013-8-23 18:27:59

點解唔買街邊山坑魚仔餵,紅蓮燈群養又真係幾靚
作者: HTM    時間: 2013-8-23 18:32:33

evolution 發表於 2013-8-23 18:27
點解唔買街邊山坑魚仔餵,紅蓮燈群養又真係幾靚

山坑魚一袋得幾條夠細O岩佢咀型, 剩低好多大條嘅都唔知點處置好
作者: evolution    時間: 2013-8-23 18:38:58

HTM 發表於 2013-8-23 18:32
山坑魚一袋得幾條夠細O岩佢咀型, 剩低好多大條嘅都唔知點處置好

可能你下午先出魚街,上午有好多細袋山坑魚買
作者: 我是浩    時間: 2013-8-23 18:39:27

後面果條都好想食呀~
作者: 我是浩    時間: 2013-8-23 18:41:10

應該開左口之後可以餵粒糧呀?
作者: 啤啤熊    時間: 2013-8-23 19:32:59

生虾仔仲搶口啦
作者: w071215    時間: 2013-8-23 19:39:20

http://www.youtube.com/watch?v=oHlioZSZ7Qc
作者: HTM    時間: 2013-8-23 19:50:48

evolution 發表於 2013-8-23 18:38
可能你下午先出魚街,上午有好多細袋山坑魚買

係呀,上午魚店未開冇嘢睇,所以一向都係下午先出魚街。
作者: HTM    時間: 2013-8-23 20:05:35

我是浩 發表於 2013-8-23 18:41
應該開左口之後可以餵粒糧呀?

後面條笑口棗都食生口嘢,有時d燈仔跳咗出兜佢都會執二攤,佢平時主糧係冰蝦。
至於娃娃魚,我只聽過有人轉到蝦乾,食粒糧就未聽過。
作者: HTM    時間: 2013-8-23 20:16:03

啤啤熊 發表於 2013-8-23 19:32
生虾仔仲搶口啦

師兄,邊度有細細隻蝦買呀
作者: 啤啤熊    時間: 2013-8-23 21:18:09

通常大部份水族館上午都有
作者: HTM    時間: 2013-8-23 21:57:01

Thx!
作者: ybkwok    時間: 2013-8-23 22:03:16

咁樣食法,如果放左出黎就大煲了
作者: 啤啤熊    時間: 2013-8-23 22:52:22

只可以同魨科/ 鮋科/ 班科或大種魚一齊養. 細種魚一定冇命
作者: vsvs    時間: 2013-8-23 23:01:12

作者: HTM    時間: 2013-8-23 23:18:24

佢得1.5cm,BB魚嚟咋,對一般細魚冇乜殺傷力。餵佢要先撈入兜仔,如果唔係缸大佢實捉唔到魚毛食。
作者: 世樂    時間: 2013-8-24 11:15:24

係咪唔洗日日餵食架?
作者: 好玩到爆    時間: 2013-8-24 11:17:06

作者: HTM    時間: 2013-8-24 11:27:25

世樂 發表於 2013-8-24 11:15
係咪唔洗日日餵食架?

魚B最好日日餵啦,我一日餵兩條燈仔,有時分兩餐有時一餐過,睇佢謂口而定。
作者: turbochan1987    時間: 2013-8-24 12:27:40

呢只野係好易養,但好快就變色,紅變橙,再變朱紅色,最後好似舊豬肉咁既色。。。同seahourse一樣。。。基本上係keep唔到色

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2