海水領域 SeaFishZone

標題: 唉,反缸了 [打印本頁]

作者: appledaily    時間: 2013-10-7 21:29:27     標題: 唉,反缸了

三個月前開缸,一直都慢慢加魚,個缸都好穩定。除左開缸死左一條小丑,之後都無死魚。到9月中有藍魔,藍咀,兩條小丑b,藍吊b。

可怕既事嚟喇:9月26日買左條粉吊,落缸已開口,亦無大問題。之後9月30日再買一條藍吊,同樣都落缸開口,魚態正常。

一直到上星期六,發覺兩條藍吊都擦身頻密,開始籬係缸邊。

星期日早上,藍魔離奇死亡。

今日早上,藍咀同新藍吊又返左大海。

今日晚上,舊藍吊同粉吊都鄉埋。

依家淨返兩條小丑b暫時相安無事。

想問有咩原因會令2日內死5條魚?可以點改善?係新如的魚既問題嗎?

附上藍吊遺照一張

圖片附件: image.jpg (2013-10-7 21:24:35, 173.33 KB) / 下載次數 177
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzIzOTJ8MjhlODVmYTB8MTcxNjE2MDMwN3wwfDA%3D

作者: kAIkIN    時間: 2013-10-7 21:43:46

作者: appledaily    時間: 2013-10-7 21:51:18

kAIkIN 發表於 2013-10-7 21:43
有Q魚MA??

無,通常只係大缸西起佢,落粒糧如果開口就放出嚟。

Ching意思係新魚帶左d病落缸?
作者: kAIkIN    時間: 2013-10-7 22:03:58

作者: So gun    時間: 2013-10-7 22:16:36

講下咩設備器材同幾升水?呢到好多大師會分析到,尤其 wingk960
作者: ybkwok    時間: 2013-10-7 22:16:52

其實培養Q魚既習慣係最重要,
試想下,全缸每條魚都係自己精挑細選既,
誰也不想因為自己懶,而全軍覆沒!
作者: appledaily    時間: 2013-10-7 22:18:38

kAIkIN 發表於 2013-10-7 22:03
我諗九成啦再接再勵啦

想請教ching有咩病可以咁短時間殺咁多魚?藍吊張遺照有無咩答案?

依家有無咩善後措施?例如換80%水?
作者: appledaily    時間: 2013-10-7 22:38:19

So gun 發表於 2013-10-7 22:16
講下咩設備器材同幾升水?呢到好多大師會分析到,尤其 wingk960

75L水背滴,8L環,清缸底,FOT,QQ化氮
作者: appledaily    時間: 2013-10-7 22:39:51

ybkwok 發表於 2013-10-7 22:16
其實培養Q魚既習慣係最重要,
試想下,全缸每條魚都係自己精挑細選既,
誰也不想因為自己懶,而全軍覆沒! ...

師父,明白了
作者: ybkwok    時間: 2013-10-7 22:45:28

D魚臨走前有冇異樣?例如呼吸急促,打圈,發呆等?
作者: eerr12    時間: 2013-10-7 22:49:39

開缸唔算耐 短時間加太多魚 如果呼吸急
我估爆NO2
作者: nickcw    時間: 2013-10-7 22:50:29

75L水量較少, 減環減石更加少,  一個月內加入7條魚.............都係快咗少少
作者: Teddy    時間: 2013-10-7 23:04:04

8L環!真係太小
爆左no2(跟跟風先
作者: appledaily    時間: 2013-10-7 23:05:57

ybkwok 發表於 2013-10-7 22:45
D魚臨走前有冇異樣?例如呼吸急促,打圈,發呆等?

藍吊:多擦身,沉底,少發呆

粉吊:發呆打圈,撞場

藍咀:毫無異常

但所有魚死前都仲開口,不過好似食少左小小嘢。但由出病徵到死亡只係一日左右!

作者: appledaily    時間: 2013-10-7 23:10:56

粉吊遺照

圖片附件: image.jpg (2013-10-7 23:10:48, 227.94 KB) / 下載次數 148
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzI0MTh8YzJmZjdiZGV8MTcxNjE2MDMwN3wwfDA%3D

作者: ybkwok    時間: 2013-10-7 23:26:26

3個月就加到咁多魚,我諗你個缸,
連第一次N-Cycle 都未完成過!
作者: eerr12    時間: 2013-10-7 23:29:04

Teddy 發表於 2013-10-7 23:04
8L環!真係太小
爆左no2(跟跟風先

8L 唔小啦
我得5L 咋
作者: ybkwok    時間: 2013-10-7 23:37:08

eerr12 發表於 2013-10-7 23:29
8L 唔小啦
我得5L 咋

其實75L水,有8L環係好夠用,
問題係未夠菌!
作者: appledaily    時間: 2013-10-7 23:39:07

ybkwok 發表於 2013-10-7 23:26
3個月就加到咁多魚,我諗你個缸,
連第一次N-Cycle 都未完成過!

我諗住我養魚毛(最大3吋半,最細1寸半),所以可以多d密d

我個缸爆左兩個月啡苔,我諗完左n cycle啩
作者: eerr12    時間: 2013-10-7 23:44:12

重點你一下子加太多了
菌大哥話頂唔順
作者: ybkwok    時間: 2013-10-7 23:45:10

爆左啡苔後,要等到D苔退返先係完成!
作者: kwong426426    時間: 2013-10-7 23:45:54

亞魔嚟阿太高,應中毒了
作者: Teddy    時間: 2013-10-7 23:56:46

eerr12 發表於 2013-10-7 23:29
8L 唔小啦
我得5L 咋

我用左好多環
作者: Teddy    時間: 2013-10-7 23:57:48

appledaily 發表於 2013-10-7 23:39
我諗住我養魚毛(最大3吋半,最細1寸半),所以可以多d密d

我個缸爆左兩個月啡苔,我諗完左n c ...

每1次加魚..都係新1次N-CYCLE
作者: appledaily    時間: 2013-10-8 00:01:22

多謝各位ching賜教
作者: appledaily    時間: 2013-10-8 00:05:00

kwong426426 發表於 2013-10-7 23:45
亞魔嚟阿太高,應中毒了

d魚唔覺有表面傷痕,都好似中毒咁
作者: kwong426426    時間: 2013-10-8 00:18:58

appledaily 發表於 2013-10-8 00:05
d魚唔覺有表面傷痕,都好似中毒咁

新開缸加魚太急了,應係 no2 爆紅,你又繼續買魚己導致反缸,
買幾條魔從新開始過啦,加油
記得 test no2.等 n-cycle 完成先好慢慢加魚...切記
作者: 魚苗    時間: 2013-10-8 07:47:47

咁短時間死亡,最大機會爆no2
作者: 魚苗    時間: 2013-10-8 08:14:02

同埋新魚直車入缸,冇q魚、過淡,魚有異樣又冇處理,反缸係遲早問題。
建議日後先q魚過淡,魚有異樣換水打氣,多留意魚態,爬文學下醫魚。繼續加油!
作者: ice28720    時間: 2013-10-8 11:35:24

睇吓d舊post學吓野,重新再來過
作者: Seafishbaby    時間: 2013-10-8 11:44:35

一定要Q魚啊..如果唔係好容易好似你宜家咁...
一般買魚返黎, 先過淡水5-10分鐘, 視乎你魚幾大, 目的係令飛碟蟲出哂黎 (UFO)
跟住AB桶Q 14日, 每日換新水, 咁樣白點應該無哂, 吊類及仙類可能要Q耐D
當然加魚加得太快系統都會頂唔順
如果你宜家無哂魚, 可以停一個月, 先換100%水, 洗環, 洗器材
魚缸無魚一個月應該無哂白點蟲

個人意見, 如有錯, 望各師兄多多指教
作者: TimTim    時間: 2013-10-8 12:31:52

幾日香哂,9成中毒,NH3大機會。
75L 水,加魚真係要慢。因為魚多左,屎尿都會多。要時間比d bacteria生。
作者: appledaily    時間: 2013-10-8 13:09:19

Seafishbaby 發表於 2013-10-8 11:44
一定要Q魚啊..如果唔係好容易好似你宜家咁...
一般買魚返黎, 先過淡水5-10分鐘, 視乎你魚幾大, 目的係令飛 ...

AB桶係唔係等於換100%水?

依家仲有兩條小丑B, 今朝都有開口...
作者: appledaily    時間: 2013-10-8 13:18:40

TimTim 發表於 2013-10-8 12:31
幾日香哂,9成中毒,NH3大機會。
75L 水,加魚真係要慢。因為魚多左,屎尿都會多。要時間比d bacteria生。

依家諗返都覺得係,最後加個兩條吊,都有三吋,又五日內加,真係太密
作者: Seafishbaby    時間: 2013-10-8 17:26:12

appledaily 發表於 2013-10-8 13:09

AB桶意思係用兩個桶, 每日換一個, 用完一個洗乾淨, 用第二個, 每日Q魚都係用100%新水, 加鹽, 打氣 (唔好打太大氣)
養咸野無得懶, 唔Q魚你好快會好灰, 然後離場
作者: Seafishbaby    時間: 2013-10-10 08:58:29

appledaily 發表於 2013-10-8 13:18
依家諗返都覺得係,最後加個兩條吊,都有三吋,又五日內加,真係太密

請問你缸有幾升水? 如果你有50L水, 就要用5L環, 如果想再好就用SERA環, 貴D, 但可養多D菌
你係短時間內加魚加得太密, 生物環裡未有足夠的硝化菌去食魚魚的尿尿便便, 試想下如果魚魚生活係屎屎尿尿當中會點? 所以你日後加魚, 可以Q魚14日, 然後入主缸西起佢幾日, 等其它魚見慣新魚, 夜晚關燈後放佢出黎。
觀察佢一星期後, 如果無問題先去買新魚, 咁你大概3星期加一條魚
作者: appledaily    時間: 2013-10-10 12:10:52

Seafishbaby 發表於 2013-10-10 08:58
請問你缸有幾升水? 如果你有50L水, 就要用5L環, 如果想再好就用SERA環, 貴D, 但可養多D菌
你係短時間內加 ...

thx ching。我見大家都鐘意熄燈放魚,但我就多數日頭放,因為可以睇下佢地有無打交,有錯請指教。
作者: appledaily    時間: 2013-10-10 12:12:23

Seafishbaby 發表於 2013-10-10 08:58
你係短時間內加 ...

我依家75L水, 8L環

想問你地D Q缸有無用過濾?
作者: hkpeoppp    時間: 2013-10-10 13:41:12

appledaily 發表於 2013-10-10 12:12
我依家75L水, 8L環

想問你地D Q缸有無用過濾?

無過濾x1
作者: appledaily    時間: 2013-10-10 14:51:52

hkpeoppp 發表於 2013-10-10 13:41
無過濾x1

打氣? 換100%水?
作者: 肥仔Tim    時間: 2013-10-10 14:53:52

appledaily 發表於 2013-10-8 13:18

你地會唔會武斷左D呢?
Nh3同NO2就TESTER可TEST,TEST左先講係唔係NH3或NO2既問題

你provide資料還未夠去分析
1. 環方面,如果唔係用D大cheap既環,一定夠有突
2. 化氮Ok

問題啦!
1. 你個係背滴還是滴溜缸呢?
2. 上水用幾多L泵呀? 用乜牌子
3. 缸裡還有冇水流泵同流量幾多呢?
4. 鹹度呢? 個人建議用光學準D
5. 用乜海鹽?

發現原因!
1. 無Q魚
呢個issue未可斷定係死魚原因,要多一點資料

作者: hkpeoppp    時間: 2013-10-10 15:13:42

appledaily 發表於 2013-10-10 14:51
打氣? 換100%水?

打氣是; 每日換100%水
作者: HTM    時間: 2013-10-10 16:14:28

appledaily 發表於 2013-10-8 13:09

兩年多前因用藥過量反過一次缸,當時都係剩低條小丑仔捱得過,仲養到依家。養海魚經驗係要"淚"積㗎,耐咗自然會搵到一套啱自己嘅方法。
師兄努力加油!
作者: appledaily    時間: 2013-10-11 14:06:44

HTM 發表於 2013-10-10 16:14
兩年多前因用藥過量反過一次缸,當時都係剩低條小丑仔捱得過,仲養到依家。養海魚經驗係要"淚"積㗎 ...

Thx ching.

見到依家佢地都仲食得訓得,都安慰好多。我會努力的。
作者: peterleung    時間: 2013-10-14 09:10:06

反缸不是說反便反,雖然短暫迅速,必定有一個過程,都反映在異常之象,必有先兆,中毒會最快速,細菌感染會較緩慢,但兩者能作出快速反應,大量換水,也來得及施救,不致全缸倒斃.
新魚只能帶入病菌,沒有可能帶入毒物,因為本身一早已逃不掉,無法生存,而就是細菌也需時間滋長傳染漫延,期間必定反應在大多魚隻身上,如擦身及呼吸急速之類,如此種種都給飼主警告訊號,大禍將至,必須作出補救.
作者: Dison    時間: 2013-10-16 22:27:12

藍吊個身白晒。。。燒手仔
99。9%中no2新缸,缸水未得。。。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2