海水領域 SeaFishZone

標題: 分唔到係白點定生石>.<" [打印本頁]

作者: Venom    時間: 2013-10-9 15:49:29     標題: 分唔到係白點定生石>.<"

之前爆白點,成條白尾都係白點, 落銅keep 0.3-0.4已大約10日,全部魚已暫見唔到白點,但白尾就仲有數十白色粒喺身,成四五日都唔會跌,又有少少似錦花既感覺,凸出黎既,麻煩請各位幫忙睇睇係白點定生石? 繼續落銅14日,換水,PG? Thanks
http://www.youtube.com/watch?v=la8hgXRCh18&feature=youtu.be

作者: ybkwok    時間: 2013-10-9 15:55:21

身果D?
作者: Venom    時間: 2013-10-9 16:03:11

Hi ybkwok C hing! 嗯, 身同鰭都有, 不過影o個時身明顯D. 凸出黎, 有少少唔似白點. 鰭o個D都係好似細粒綿花咁.
作者: ybkwok    時間: 2013-10-9 16:11:18

個身果D應該係生石,可能係銅藥引起,
只要唔係生喺個口度,冇問題!
keep銅殺完白點后,換水幾次就自然好!
留意有冇收口,一收口馬上換水!
作者: Benny    時間: 2013-10-9 16:12:30

以生石
作者: Paul    時間: 2013-10-9 16:17:24

作者: Venom    時間: 2013-10-9 16:57:18

唔該各位. 暫時佢仲好搶口 明天就夠14日, 咁我就會開始每3日換25%水試試.

多口問一問, 有冇師兄試過落銅足份量但14日都醫唔好呢? 若果有既話係唔係都要停銅驚毒屎佢地呢?
作者: ybkwok    時間: 2013-10-9 17:16:41

係唔係已經冇白點7曰?
作者: Venom    時間: 2013-10-9 17:23:17

應該未夠7日,大約有5-6日都係得呢"咋"野.
作者: mortyleelee    時間: 2013-10-9 18:48:20

祝早日康復
作者: Venom    時間: 2013-10-9 20:56:55

mortyleelee 發表於 2013-10-9 18:48
祝早日康復

Thanks mortyleelee ^^
作者: mortyleelee    時間: 2013-10-9 21:33:11

真心,養魚都係想每位魚友啲魚健康成長,有病就真係冇辦法,有時盡咗自己本份去醫魚,結果係點就只有魚的命運。
作者: Venom    時間: 2013-10-10 12:34:52

mortyleelee 發表於 2013-10-9 21:33
真心,養魚都係想每位魚友啲魚健康成長,有病就真係冇辦法,有時盡咗自己本份去醫魚,結果係點 ...

嗯, 我會盡我能力去醫好佢架喇

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2