海水領域 SeaFishZone

標題: 求救=-=" [打印本頁]

作者: Tons    時間: 2013-12-30 23:10:56     標題: 求救=-="

CAM00042.jpg CAM00041.jpg
太后無啦啦個咀生左兩粒野(養左半年多)
一幢發霉甩鱗(新魚,3-4日未落主缸)
今日一齊收口點算
咩藥都冇落過,發生咩事呀,咁多位師兄我應該點做好呀???

圖片附件: CAM00041.jpg (2013-12-30 22:58:56, 384.49 KB) / 下載次數 37
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzc0MDJ8ODU4MDVkOTJ8MTcxNjI4MTg4NHwwfDA%3D

圖片附件: CAM00042.jpg (2013-12-30 22:58:37, 387.6 KB) / 下載次數 39
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzc0MDF8YTcyYTc2MGJ8MTcxNjI4MTg4NHwwfDA%3D

作者: Tons    時間: 2013-12-30 23:12:14

作者: ybkwok    時間: 2013-12-30 23:24:46

第一,太后係生石,水質問題
第二,一幢已經收哂背,加上水質有問題---->等死!
新魚番黎三,四日,照計你買魚果刻都已經收背,邊間買?
作者: ybkwok    時間: 2013-12-30 23:26:24

即刻換水啦,每日換20%,換5日!
作者: Tons    時間: 2013-12-30 23:49:25

但係條太后一粒白色一粒係紅色架wo
條一幢就返到屋企先見到收背!唉~~~
作者: nickcw    時間: 2013-12-31 00:43:52

收背真係煩wor !!
作者: Tons    時間: 2013-12-31 01:44:31

一時無睇清楚!唉

作者: Galaxy    時間: 2013-12-31 02:05:40

條一幢攪成咁,先用抗生素e啦!
作者: Tons    時間: 2013-12-31 02:20:13

請問有無師兄提供到係葵青區最近邊度買CELEVOX抗生素呀(其實我都問左好幾間藥房都話無wo)
作者: hkpeoppp    時間: 2013-12-31 03:19:53

CELEVOX 的有效成分是 LEVOFLOXACIN, 很多藥物製造廠製造LEVOFLOXACIN, 但是只有一個藥物製造廠會叫由它們製成的LEVOFLOXACIN成CELEVOX, 你應該問藥房有無 250mg LEVOFLOXACIN 膠囊
作者: civiclau    時間: 2013-12-31 05:23:55

條橦即係邊入手?
作者: pca    時間: 2013-12-31 09:23:54

條太后捉出泥攞眉甜除走,條幢用黄粉加EM丸浸,第二曰用魚缸水换一半再浸,藥量減一半加大氣頭尾三日就會医好爛肉…………師兄不防試試
作者: Tons    時間: 2013-12-31 11:06:26

條幢返左墨西哥喇!下次都係睇清楚D

作者: Tons    時間: 2013-12-31 11:10:40

hkpeoppp 發表於 2013-12-31 03:19
CELEVOX 的有效成分是 LEVOFLOXACIN, 很多藥物製造廠製造LEVOFLOXACIN, 但是只有一個藥物製造廠會叫由它們製 ...

唔該師兄!等我去藥房問下先!
但係落的份量係唔係一樣架?
作者: Tons    時間: 2013-12-31 14:21:35

太后咀入面又生左粒野!!!攪咩呀

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2