海水領域 SeaFishZone

標題: 賊仔好敏感呀!! [打印本頁]

作者: greenbug    時間: 2014-1-14 12:03:49     標題: 賊仔好敏感呀!!

我係RT缸, 沙缸放滿生物石同珊瑚骨.

話說星期5晚半夜落 AB水, 個H&H101 冇啦啦連同1吋多既24味爆水爆到星期6既下午2-3點先知道, 已經即時任由化淡爆左大約1個鹽桶(20-25L)既水先回復正常, 之後即時加返20L水(已過夜+鹽1.025). 全部魚魚依然精神搶食. 當時Ph8.3-8.4, NH3 0.001, Temp: 24.5, 係NH4 由8 升到12.5

到星期日晚11點度, NH4 已經返左去8, 但見到賊仔個身黑色部份有D白印, 即時落左10粒 levoflxacin 250mg (500L水), 關左化淡,半個小時後再開化淡, 點知.........個 Controller 死左..........

星期一 Lunch time 即時出去換, (感謝魚友德&John), 打的返家即開化淡, 當時Ph8.21, NH3 0.001, Temp: 23.2, 係NH4 升到 14, 賊仔比平時冇咁活躍, 收埋自己, 見有搖頭一次, 間中察頭, 但依然搶食. 左下身有D紅同白印

星期2朝, 賊仔都係冇咁活躍, 收埋自己, 間中察頭, 呼吸急左, 但依然搶食. 左下身依然有D紅同白印
Ph8.32, NH3 0.001, Temp: 23.8, 係NH4 9.51,

今朝相:

各位高手, 依家應該點呢? 謝謝幫忙!!

圖片附件: photo.JPG (2014-1-14 12:01:06, 100.3 KB) / 下載次數 69
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzgyNzN8ZmIwNGJlZTh8MTcxNTY0NTg5MHwwfDA%3D

作者: 阿峻    時間: 2014-1-14 18:38:42

快d去魚街買支除ammonia劑
And點解會升到咁高?
作者: 阿峻    時間: 2014-1-14 18:40:30

打大氣有助除ammonia
作者: greenbug    時間: 2014-1-14 20:47:12

峻兄, ammonia NH3 冇升過,仲係0.001
升過既係NH4 (ammonium), 其他魚都冇野,係賊仔有反應

而家Ph8.43, NH3 0.001, Temp: 24, 係NH4 8.11

而家紅左個度再紅D, 好似有個 Loan 咁,但係依然搶食

http://youtu.be/_pma29VhwIc

點算好呀??? Help

作者: 阿峻    時間: 2014-1-14 21:19:01

http://www.seachem.com/Products/product_pages/AmmoniaAlert.html
作者: 阿峻    時間: 2014-1-14 21:21:06

等水質改善啦,其實N大於1mg/l 已有毒性
作者: greenbug    時間: 2014-1-14 21:29:58

洗唔洗換20L水先?
作者: 阿峻    時間: 2014-1-14 21:42:38

睇你缸有幾大啦
如果可以換多些水會比較好
作者: jyxie    時間: 2014-1-14 22:37:51

NH4 8.11??
係咪KH阿...
NH4 8.11反左缸好耐
作者: greenbug    時間: 2014-1-14 23:11:22

NH4 不嬲都keep住係7-9, 但未有過反缸,除賊仔外全部都已過3個月(9月開缸), 其實又點解呢? 長遠計又應該點呢?

Tank 14Jan20142302 .png

圖片附件: Tank 14Jan20142302 .png (2014-1-14 23:03:58, 196.86 KB) / 下載次數 63
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzgzMDR8ZDM0MmJkZTJ8MTcxNTY0NTg5MHwwfDA%3D

作者: jyxie    時間: 2014-1-15 00:02:23

greenbug 發表於 2014-1-14 23:11
NH4 不嬲都keep住係7-9, 但未有過反缸,除賊仔外全部都已過3個月(9月開缸), 其實又點解呢? 長遠計又應該點呢 ...

根據化學定律,NH3同NH4會有一定比例

你的pH系8.4
所以NH3:NH4應該係1:10左右
所以如果你NH3係0.001, NH4應該係0.01
如果NH4有8,NH3應該有0.8, 應該反左缸

我估你條賊係因為水質變化所以爆身
未必同NH3/NH4有關
個人建議唔好大量換水,可能越搞越衰
作者: jyxie    時間: 2014-1-15 00:02:50

參考link:

http://reefkeeping.com/issues/2007-02/rhf/index.php
作者: greenbug    時間: 2014-1-15 00:12:17

又有錢落袋, 多謝ching, 而家睇定D先啦.
頭先11點不走10L水,再加返左20L水
作者: 阿峻    時間: 2014-1-15 01:54:23

greenbug 發表於 2014-1-14 23:11
NH4 不嬲都keep住係7-9, 但未有過反缸,除賊仔外全部都已過3個月(9月開缸), 其實又點解呢? 長遠計又應該點呢 ...

你要想下個表有無問題,同埋周圍有無interferences
好多時度野,要考慮背景(eg.淡水/海水)等

作者: dicky826    時間: 2014-1-15 10:25:48

4個月 缸 玩賊仔   ~

H&H 好似成日聽到 壞既 ? 唔係咁化學下話~~~
作者: noriming    時間: 2014-1-15 10:54:27

有水印就落levoflxacin?
作者: 阿峻    時間: 2014-1-15 10:58:22

noriming 發表於 2014-1-15 10:54

絕對不建議
作者: jyxie    時間: 2014-1-15 11:01:30

noriming 發表於 2014-1-15 10:54

爆身先落
作者: greenbug    時間: 2014-1-15 11:39:25

今朝爆身個度冇咁紅, 依然搶食, 另外一邊魚身已經回復正常.

H&H 好似成日聽到 壞既 ? 唔係咁化學下話~~~  << 隻controller 死, 係時候換隻 stable D

你要想下個表有無問題  << 係, 都要做下野先.

作者: greenbug    時間: 2014-1-15 22:34:14

剛剛返家睇到佢爆身範圍大左D同有甩皮既現象,有D 紅, 依然搶食

而家應該點?
作者: 阿峻    時間: 2014-1-15 22:37:15

greenbug 發表於 2014-1-15 22:34
剛剛返家睇到佢爆身範圍大左D同有甩皮既現象,有D 紅, 依然搶食

而家應該點?

有時生物野唔急得,慢慢等
作者: jyxie    時間: 2014-1-15 22:38:05

我會考慮捉出來用桶浸抗生素...
作者: greenbug    時間: 2014-1-15 22:43:51

峻兄,題外話,我已有時2條小丑,開缸到而家,已經有自己地盤,仲可以加多一pair 黑小丑嗎?
作者: greenbug    時間: 2014-1-16 22:10:53

條賊仔情況差左,一邊身已經成身白莫同另外一邊都有,之前傷口好似爛肉咁,收左口,個身幾紅下。

做定身後事都得喇........
作者: jyxie    時間: 2014-1-16 22:52:27

greenbug 發表於 2014-1-16 22:10
條賊仔情況差左,一邊身已經成身白莫同另外一邊都有,之前傷口好似爛肉咁,收左口,個身幾紅下。

個人經驗比較敏感的魚(賊,碟,雀等)
如果爆身唔搞好快拜拜

作者: 阿峻    時間: 2014-1-16 23:37:52

greenbug 發表於 2014-1-15 22:43
峻兄,題外話,我已有時2條小丑,開缸到而家,已經有自己地盤,仲可以加多一pair 黑小丑嗎?

公子小丑性格較溫和,有機會一齊游,一大一中加兩條細(但加兩條大丑就較大機會打交)
但如果背心就大中小都大機會打人
作者: 阿峻    時間: 2014-1-16 23:38:28

抽出來浸下,盡下人事
作者: jyxie    時間: 2014-1-16 23:42:07

阿峻 發表於 2014-1-16 23:37
公子小丑性格較溫和,有機會一齊游,一大一中加兩條細(但加兩條大丑就較大機會打交)
但如果背心就大中小 ...

我覺得同野生/人工繁殖有關

野生魚通常惡D
人工魚因為從小培養群養成功率高好多

我試過群養畢加索都無打,又試過野生公子打到飛起
作者: 風神173    時間: 2014-1-16 23:42:20

大勢已去....賊仔難玩之處就係要個缸方面都好穩定,無論水質或器材都是,我對上一條就是.上水泵壞左一晚就出事了.全缸魚得佢同雞心出事....ANYWAY....努力.
作者: 風神173    時間: 2014-1-16 23:43:49

jyxie 發表於 2014-1-16 22:52
個人經驗比較敏感的魚(賊,碟,雀等)
如果爆身唔搞好快拜拜

一定,上一條爆過兩次身都醫到,但行動一定耍快
作者: 阿峻    時間: 2014-1-16 23:48:50

jyxie 發表於 2014-1-16 23:42
我覺得同野生/人工繁殖有關

野生魚通常惡D

其實size同品種有關
背心種小丑以前都繁殖過,14日大就識打架,間唔中就會打死一條細
如果公子種(包括黑丑),就好得多了
作者: jyxie    時間: 2014-1-17 00:11:32

風神173 發表於 2014-1-16 23:43
一定,上一條爆過兩次身都醫到,但行動一定耍快

咁勁!可否分享
作者: greenbug    時間: 2014-1-17 00:12:00

其實尋晚都落左levoflxacin,而家儘人士入桶落levoflxacin浸啦......

Btw, 條雞心又好好態,咩事都冇,
作者: greenbug    時間: 2014-1-17 00:13:55

jyxie 發表於 2014-1-17 00:11
咁勁!可否分享

咁勁!可否分享 X3!!
作者: jyxie    時間: 2014-1-17 00:14:35

阿峻 發表於 2014-1-16 23:48
其實size同品種有關
背心種小丑以前都繁殖過,14日大就識打架,間唔中就會打死一條細
如果公子種(包括黑 ...

未繁殖過工子無咩經驗,
但試過背心種如果從小開始群養會比較容易接受群養,
但野生背心一定打得好勁
作者: 阿峻    時間: 2014-1-17 00:27:49

jyxie 發表於 2014-1-17 00:14
未繁殖過工子無咩經驗,
但試過背心種如果從小開始群養會比較容易接受群養,
但野生背心一定打得好勁

可能你缸夠大
作者: sumsum28    時間: 2014-1-17 00:38:45

俾我,我會的佢上嚟直接搽黃粉,一日一次或者倆日一次
作者: greenbug    時間: 2014-1-17 10:55:23

今朝返左大海喇.........
作者: dicky826    時間: 2014-1-17 11:58:50

作者: calvinfff    時間: 2014-1-17 12:07:49

greenbug 發表於 2014-1-17 10:55
今朝返左大海喇.........

作者: kenjigood    時間: 2014-1-17 12:13:58

作者: greenbug    時間: 2014-1-17 20:06:44

雖然呢條只不過養左幾個星期,但係呢條賊仔都好有性,每次行到缸邊都游過我到好似望住我,尋晚見佢係桶度係咁游上面又望住我,好橙...... 見佢又差唔多,唉,咪放返佢入主缸間屋仔度等D朋友他陪下佢最後一程..... 我都睇左佢粒幾鐘先捨得去訓。佢都唉到今朝先返大海........

作者: BigSnake    時間: 2014-1-18 13:07:04

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2