海水領域 SeaFishZone

標題: 新手NP通心粉一問 [打印本頁]

作者: rc211vman    時間: 2014-1-29 14:50:21     標題: 新手NP通心粉一問

先祝各位新年快樂,身體健康!
請問NP通心粉係用乜嘢原理去減少no3?係咪放係有水流嘅地方就可以?放咗後要幾耐先有效呢?感謝各位解答

作者: vsvs    時間: 2014-1-29 15:45:50

本身係炭複合物組成,可由細菌分解,產品出現用於代替舊有Vinegar Sugar Volka方法
細菌利用C,P,N作元素用以繁殖
另外進行外層好氧(除NH4,NO2),內層厭氧活動(除NO3)

放全缸最大流位置
我應為全新使用外加炭系統,通心粉是比較慢出效果

作者: 樹喜    時間: 2014-1-29 15:52:52

vsvs 發表於 2014-1-29 15:45
本身係炭複合物組成,可由細菌分解,產品出現用於代替舊有Vinegar Sugar Volka方法
細菌利用C,P,N作元素用以 ...

咁我想問師兄..np豆係咪要用熱水沉佢一晚先用得呀???
作者: rc211vman    時間: 2014-1-29 16:24:42

vsvs 發表於 2014-1-29 15:45
細菌利用C,P,N作元素用以 ...

我得12寸缸用NP通心粉足夠嗎?
作者: owen    時間: 2014-1-29 16:51:37

12" 換水 ok 啦, 你仲邊有位放 le d.

作者: owen    時間: 2014-1-29 16:52:03

樹喜 發表於 2014-1-29 15:52

未聽過, 最多沖下佢 je~.
作者: 樹喜    時間: 2014-1-29 17:09:55

owen 發表於 2014-1-29 16:52
未聽過, 最多沖下佢 je~.

哦....咁唔該師兄先......
作者: vsvs    時間: 2014-1-30 08:31:10

樹喜 發表於 2014-1-29 15:52

熱水浸係偏方,務求豆豆快啲濕透,唔會浮面,影響滾動效果
用咸水浸一樣都可以,不過需時較長

作者: 320    時間: 2014-1-30 10:18:49

np 豆同2 little fish 那種較好?用的份量一樣嗎?
作者: vsvs    時間: 2014-1-30 11:31:40

320 發表於 2014-1-30 10:18
np 豆同2 little fish 那種較好?用的份量一樣嗎?

np暗示其他唔襟用,有雜質
的確兩小魚好快玩完
要用當然用np
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-1-30 11:32:02

兩隻差唔多,兩條魚最好分4次加落去,np分3次就得,分量係100L水對,50~200ml 豆。
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-2-6 01:22:06

大陸BM都有,都幾好用。NO3=0。重幾平添

作者: dom38    時間: 2014-4-10 23:32:33

Lewis_Lo 發表於 2014-2-6 01:22
大陸BM都有,都幾好用。NO3=0。重幾平添

係點樣, 有無相睇.

作者: Lewis_Lo    時間: 2014-4-11 00:35:59

dom38 發表於 2014-4-10 23:32
係點樣, 有無相睇.

因電話POST唔到相。
生龍及大堡有售,叫“神奇豆”
www.reef-free.com

作者: dom38    時間: 2014-4-11 22:06:37

THX CHING 明天出魚街睇吓.
作者: lemon3842    時間: 2014-4-11 23:09:13

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2