海水領域 SeaFishZone

標題: 新年到,找D料和魚友分享 [打印本頁]

作者: coralfriend    時間: 2014-1-30 22:44:44     標題: 新年到,找D料和魚友分享

小弟不才,很小上臺灣的魚網,知道傳聞有條奇魚,藍紋溝皇帝在臺灣魚友手中,新年有空在家,終於找到了!
可能巳有很多魚友知道,不過條魚太正,不禁要Post多一次出來比大家評一評!
有一天在魚佳遇上七叔,他說他也Keep了一條,香港之光!
http://www.youtube.com/watch?v=Y78fsAc--XI&feature
http://www.youtube.com/watch?v=Y78fsAc--XI&feature=youtu.be

作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2014-1-30 22:49:40

作者: 仙魚狂    時間: 2014-1-30 22:57:05

作者: 小丑哥哥    時間: 2014-1-30 23:00:21

作者: kwong426426    時間: 2014-1-30 23:08:42

作者: calvinfff    時間: 2014-1-30 23:48:08

除左亂紋之外,  有冇其他皇帝o既表徵??
作者: heary    時間: 2014-1-30 23:52:21

有冇人記得七叔金句
乜乜x乜乜,世間好難求
作者: ykw815    時間: 2014-1-31 00:19:57

作者: WAI818    時間: 2014-1-31 00:38:27

作者: billyww    時間: 2014-1-31 11:06:09

好期待佢變哂直紋的模樣!!
作者: coralfriend    時間: 2014-1-31 12:17:36

七叔説他養的那條巳變成了圈帝,勁!其實這條奇魚的相片早巳傳遍魚店
幾乎各大魚店老板的手機中都寄存了此魚的相片
這條魚king sir話肯定是藍圈混藍紋
七叔也話必定是.
也有魚店專業高人話未能肯定!
我也只是看到這條電腦紋的魚同時具備了藍紋的紋和藍圖圏的紋
我見識淺薄只是第一次看到!
反而亂紋藍紋常見

作者: 珊瑚1975    時間: 2014-1-31 13:30:49

作者: 珊瑚1975    時間: 2014-1-31 13:30:51

作者: man3932    時間: 2014-1-31 14:55:13

作者: swissfu    時間: 2014-2-1 01:35:22

作者: nickcw    時間: 2014-2-1 02:15:19

V. Good
作者: 月下夜曲    時間: 2014-2-1 02:48:53

作者: Mikekan    時間: 2014-2-1 15:09:50

我玩咗咸水魚未夠一年,好想講下我自己嘅睇法,好多資深魚友養齊哂市面容易搵到嘅魚,就開始搵D特別個體,例如混種或者異形,如無尾之類,但其實靚咩?另外又發覺好多資深或者有貨嘅魚友,去追求價高魚種,舉個例如賊仙咁,玩咸水魚都係追求色彩繽紛、顏色鮮豔姐,夠竟黑白色嘅賊仙有咩吸引之處呢?所以在我魚齡未夠一年嘅角度去睇,人們有點盲目追求嘅感覺。其實一條健康肥厚嘅正常籃紋已經很漂亮啦!再加上一條全直紋皇帝,我想我會選擇買兩條魚而不會去選擇養條SP。物以罕為貴在咸水魚市場我覺得是有點轉了牛角尖。這是我自己嘅少少睇法,希望唔好得罪人啦
作者: 6350Fai    時間: 2014-2-1 15:49:23

作者: 風神173    時間: 2014-2-1 18:46:27

Mikekan 發表於 2014-2-1 15:09
我玩咗咸水魚未夠一年,好想講下我自己嘅睇法,好多資深魚友養齊哂市面容易搵到嘅魚,就 ...

當你玩得耐海水魚的時候,亦即是你好多魚都試過的時候,大部分人玩海水魚都是玩其新鮮感,即是未玩過的魚種,當你開始發覺大部分魚都玩過而自己能夠玩得起時,自自然然會越買越貴,這是好正常的事.
你而家先玩第一年,未去到嗰個層次,我自己第一年最貴的魚亦唔會過三百.
至於靚同唔靚呢個問題從來都係好主覲性,你冇謂以自己的準則去評論別人.正所謂各花入各眼,
興趣亦可以有一種追求的信念,當你儲到某一科魚種時亦有其成功感.同樣如賊仔出左名難玩而自己玩到時,亦有成功感.
自己覺得重點在於玩得量力而為.玩得開心.
作者: coralfriend    時間: 2014-2-1 21:51:50

Mikekan師兄,你是吳會明,我巳經中哂毒,無得救!望你見諒!
得到沈大大的協助,送上鱼相一幅和各路大哥分享! IMG_1241.JPG

圖片附件: IMG_1241.JPG (2014-2-1 21:50:26, 86.67 KB) / 下載次數 30
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzkzMzZ8ODhhZmViZDJ8MTcxNTk1NDU3MXwwfDA%3D

作者: eerr12    時間: 2014-2-1 22:24:42

其實靚唔靚真係好主觀 好似我養魚未夠一年
第一次見到賊仙 覺得好靚 不過太貴了
顏色係重要 但紋路唔體型都係其因素
作者: Mikekan    時間: 2014-2-1 22:27:32

風神173 發表於 2014-2-1 18:46
當你玩得耐海水魚的時候,亦即是你好多魚都試過的時候,大部分人玩海水魚都是玩其新鮮感,即是未玩過的魚種, ...

謝謝師兄
作者: Mikekan    時間: 2014-2-1 22:30:14

coralfriend 發表於 2014-2-1 21:51
Mikekan師兄,你是吳會明,我巳經中哂毒,無得救!望你見諒!
得到沈大大的協助,送上鱼相一幅和各路大哥分 ...

謝謝分享!的確比正常籃紋漂亮
作者: ice28720    時間: 2014-2-1 23:47:44

作者: ice28720    時間: 2014-2-1 23:52:23

我玩咗咸水魚未夠一年,好想講下我自己嘅睇法,好多資深魚友養齊哂市面容易搵到嘅魚,就 ...

當你再玩耐d咸水魚時!你就會明白了。
作者: ybkwok    時間: 2014-2-1 23:56:23

ice28720 發表於 2014-2-1 23:52
當你再玩耐d咸水魚時!你就會明白了。

你就巴閉啦,層次重高:玩金魚
作者: bigc    時間: 2014-2-2 13:22:12

作者: coralfriend    時間: 2014-4-11 11:53:29

多得魚主提供Update變身相,放上來比大家睇吓.
有魚友認為是藍紋溝馬安或溝六間,因條魚由臺東捕獲.

圖片附件: IMG_1589.JPG (2014-4-11 11:45:03, 32.02 KB) / 下載次數 34
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0ODN8OGNiMTYzNDd8MTcxNTk1NDU3MXwwfDA%3D

圖片附件: IMG_1588.JPG (2014-4-11 11:44:19, 41.45 KB) / 下載次數 34
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0ODJ8MTg1NGU0YzN8MTcxNTk1NDU3MXwwfDA%3D

圖片附件: IMG_1587.JPG (2014-4-11 11:42:57, 36.46 KB) / 下載次數 35
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0ODF8YTliYzVlMmJ8MTcxNTk1NDU3MXwwfDA%3D

圖片附件: IMG_1586.JPG (2014-4-11 11:42:43, 36.8 KB) / 下載次數 34
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDM0ODB8MTQ3NzdhMmR8MTcxNTk1NDU3MXwwfDA%3D

作者: knec0412    時間: 2014-4-11 12:08:54

coralfriend 發表於 2014-4-11 11:53
多得魚主提供Update變身相,放上來比大家睇吓.

Tks for update

作者: calvinfff    時間: 2014-4-11 12:46:07

暫時睇似係一條變異藍紋,  希望再D大可以變到身......咁就真相大白  
作者: ulgycat    時間: 2014-4-11 13:49:03

每個人玩魚都會隨住時間個心態會改變。。開始養時。。你會追求美感。。但魚再靚你都會睇厭。
跟住你會追求成功感。挑戰一啲難養啲嘅魚。。
到最後可能會收集一啲小有同奇怪魚種。。。

當然。。。財力亦都好重要

作者: 610449    時間: 2014-4-11 15:06:38

而家睇黎又係混吉多啦
同之前D所為PK一樣最後都係北斗
東非都好少少叫金北斗
呢條變到最尾我驚個主人激到嘔血

作者: calvinfff    時間: 2014-4-11 15:33:57

ulgycat 發表於 2014-4-11 13:49
每個人玩魚都會隨住時間個心態會改變。。開始養時。。你會追求美感。。但魚再靚你都會睇厭。
跟住你會追 ...

就好似我地鍾意PK一樣,  紫月大大個月又唔要,  係要條藍紋有少少月先得嘅

所以希望魚主條魚快D有特別野睇就會有驚喜

作者: calvinfff    時間: 2014-4-11 15:36:23

610449 發表於 2014-4-11 15:06
而家睇黎又係混吉多啦
同之前D所為PK一樣最後都係北斗
東非都好少少叫金北斗

有D魚舖 "金北斗" 當PK 賣 $4000-6000 一條,  抵
作者: 610449    時間: 2014-4-11 16:16:24

calvinfff 發表於 2014-4-11 15:36
有D魚舖 "金北斗" 當PK 賣 $4000-6000 一條,  抵

你話個D魚舖咪叫有返少少良心囉
我親眼睇到有魚舖用PK價賣金北斗比個客啦
仲要唔只一次,個位客人做咗幾次水魚,真係有錢到呢

作者: freeman20134    時間: 2014-4-11 16:40:39

coralfriend 發表於 2014-2-1 21:51
得到沈大大的協助,送上鱼相一幅和各路大哥分 ...

好靚

作者: calvinfff    時間: 2014-4-11 17:42:32

610449 發表於 2014-4-11 16:16
你話個D魚舖咪叫有返少少良心囉
我親眼睇到有魚舖用PK價賣金北斗比個客啦
仲要唔只一次,個位客人做&#21 ...

記憶中有兩間魚舖會咁做,  一間執左
作者: freeman20134    時間: 2014-4-11 19:40:59

calvinfff 發表於 2014-4-11 17:42
記憶中有兩間魚舖會咁做,  一間執左

師兄,你條藍紋紫月點樣㗎?有冇相睇睇

作者: calvinfff    時間: 2014-6-13 16:26:29

唔知條魚最近變成點呢?   
作者: ohsion    時間: 2014-6-14 23:58:28

橙仙,黑碟,賊仙!
作者: coralfriend    時間: 2014-11-25 11:46:58

Updated video of this fish!Calvinfff bigbrother, sorry for the late update!
I just received it and immediately post for sharing.

https://www.youtube.com/watch?v=65eBNunhBb4

http://www.youtube.com/watch?v=65eBNunhBb4&feature

作者: calvinfff    時間: 2014-11-27 22:40:38

coralfriend 發表於 2014-11-25 11:46
Updated video of this fish!Calvinfff bigbrother, sorry for the late update!
I just received it and  ...

好特別,  不過偏藍紋多d

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2