海水領域 SeaFishZone

標題: 請教各位訂造魚缸? [打印本頁]

作者: lemon3842    時間: 2014-2-23 17:38:04     標題: 請教各位訂造魚缸?

作者: lemon3842    時間: 2014-2-23 18:24:58

作者: fuyu    時間: 2014-2-23 18:45:42

屯門
作者: lemon3842    時間: 2014-2-23 21:04:08

作者: lemon3842    時間: 2014-2-25 20:58:22

作者: Kei1477    時間: 2014-2-25 21:20:38

作者: lemon3842    時間: 2014-2-26 00:13:08

作者: kenjigood    時間: 2014-2-26 10:10:25

lemon3842 發表於 2014-2-23 21:04
九龍區比較方便D

你指魚街??屯門係玻璃廠, 你話邊到平d

一間億x 一間保x利   各有各特色
作者: lemon3842    時間: 2014-2-26 10:40:02

作者: lemon3842    時間: 2014-2-26 10:43:15

作者: bryan811    時間: 2014-2-26 11:47:56

如果做滴漏缸連柜 (35''x 18'' x 52'')有冇好介紹 ? 唔該
作者: kenjigood    時間: 2014-2-26 12:20:25

lemon3842 發表於 2014-2-26 10:43
吾知用幾分玻璃好

3分加擔咪安全哂
作者: kenjigood    時間: 2014-2-26 12:21:47

bryan811 發表於 2014-2-26 11:47
如果做滴漏缸連柜 (35''x 18'' x 52'')有冇好介紹 ? 唔該

出名南哥牌 三德牌~~
作者: Muimui0311    時間: 2014-2-26 12:30:05

hi, ching, 可以試下一樓海域,用緊,服務一流。
作者: bryan811    時間: 2014-2-26 12:52:19

問過價錢,真係幾貴,唔知手工成唔成正比。
作者: dickyjai    時間: 2014-2-26 13:29:26

我都係找一樓海域呀鬼幫手 佢個人幾老實 又唔怕你煩問 whatsapp 覆得好快 又跟得足

而加等緊個魚缸黎 雖然未知手工點 但態度同服務就不錯

做得魚缸都唔平  個人感覺最重要唔好點錢買難受
作者: Muimui0311    時間: 2014-2-26 14:10:42

其實我係搵佢做缸,售後服務真的好到無得頂!
作者: bryan811    時間: 2014-2-27 22:26:43

最後都决定揾阿鬼做,36"寸缸都肯上門度呎,應該算認真。
作者: lemon3842    時間: 2014-2-27 23:41:42

作者: Muimui0311    時間: 2014-2-28 00:24:28

講真,我成日whatsapp煩佢,佢都即刻覆,對我呢D超新手來說,這樣的服務真抵讚!
作者: dickyjai    時間: 2014-3-16 02:35:48

剛剛今日SET 完, 對呀鬼的服務十分滿意

足足幫我SET 左5個幾鍾, D 喉接駁得好好, 非常整齊.

更厲害係佢個膀胱, 完全無借過我個廁所.

我對佢唔太滿意就係整左咁耐叫極佢食下野都唔肯食掛住做, 幾怕佢會血糖低整唔靚D接駁.

比完咁多錢, 當然五個幾鍾偷左唔少師

圖片附件: Set Up Record 15.3.14.jpg (2014-3-16 02:33:53, 79.82 KB) / 下載次數 68
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDE4NDd8YzEyMGRlOTd8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-16 11:38:36

恭喜樓主有新缸.
作者: 鬼...    時間: 2014-3-16 11:44:16

張木枱仔仲用到呀嘛?唔得既再研究下點整
作者: dickyjai    時間: 2014-3-17 00:23:28

鬼... 發表於 2014-3-16 11:44
張木枱仔仲用到呀嘛?唔得既再研究下點整

搞掂左! 唔該哂你 ~

作者: dickyjai    時間: 2014-3-17 00:24:16

我係wingk960 發表於 2014-3-16 11:38
恭喜樓主有新缸.

遲D 上黎UPDATE!

作者: CoralKing    時間: 2014-3-17 14:22:02

有內竉相睇嗎?

作者: Kansai    時間: 2014-3-17 23:02:03

dickyjai 發表於 2014-3-17 00:24
遲D 上黎UPDATE!

師兄隻缸做左幾內?恭喜
作者: dickyjai    時間: 2014-3-17 23:24:58

CoralKing 發表於 2014-3-17 14:22
有內竉相睇嗎?

等我遲D 搞掂埋D手尾就一次過SHARE係分享區

作者: dickyjai    時間: 2014-3-17 23:27:27

Kansai 發表於 2014-3-17 23:02
師兄隻缸做左幾內?恭喜

其實由訂缸到今日大約一個月半到算係快靚正!

作者: Kansai    時間: 2014-3-17 23:33:06

dickyjai 發表於 2014-3-17 23:27
其實由訂缸到今日大約一個月半到算係快靚正!

真係快,有時間post隻缸下半身相睇睇,睇下鬼兄點set
作者: bryan811    時間: 2014-3-18 12:17:14

我都等緊新缸 (阿鬼話月尾左右), 希望快d啦 !
作者: lemon3842    時間: 2014-3-18 14:37:19

作者: Panu    時間: 2014-3-19 22:55:08

阿鬼幾好服務,SET喉美觀,唔會HARD SELL冇用0既野比我
今日的8小時長征

圖片附件: 20140319_224740.jpg (2014-3-19 22:51:56, 48.35 KB) / 下載次數 77
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDIwNTV8MTFkM2MzY2N8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

作者: dickyjai    時間: 2014-3-19 23:11:17

Panu 發表於 2014-3-19 22:55
阿鬼幾好服務,SET喉美觀,唔會HARD SELL冇用0既野比我
今日的8小時長征

D 石你自己搭GA?

作者: CoralKing    時間: 2014-3-20 09:08:05

dickyjai 發表於 2014-3-16 02:35
剛剛今日SET 完, 對呀鬼的服務十分滿意

足足幫我SET 左5個幾鍾, D 喉接駁得好好, 非常整齊. { ...

師兄,是否RT 缸?
點解個設計化氮會深水位?化氮咪要墊高?
請問師兄用幾大流量上泵,個倉水位咁高?一開泵尾倉咪剩返好少水?

作者: Panu    時間: 2014-3-20 10:31:16

dickyjai 發表於 2014-3-19 23:11
D 石你自己搭GA?

唔係!DIP石砌景都係阿鬼做
因為石重唔想自己囉,係佢度買埋包送貨
係佢門市已經砌左一次,覺得OK,SET缸個時佢砌番出黎

作者: @wahwah@    時間: 2014-3-20 14:24:56

Panu 發表於 2014-3-19 22:55
今日的8小時長征

唔知有無睇錯,睇極都唔似滴漏缸

作者: Panu    時間: 2014-3-20 15:03:09

@wahwah@ 發表於 2014-3-20 14:24
唔知有無睇錯,睇極都唔似滴漏缸

反光問題

圖片附件: 1.jpg (2014-3-20 15:01:56, 27.53 KB) / 下載次數 68
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDIxMTB8Zjc0MGNmNDR8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

作者: lemon3842    時間: 2014-3-22 18:51:48

作者: CoralKing    時間: 2014-3-22 21:45:36

點解唔學下南哥咁砌?
好過石疊石

http://www.discuss.com.hk/viewth ... tra=&page=50###

圖片附件: 20130929_d478b71e9bddb6f3527aT6xsSLCT8CHZ.jpg (2014-3-22 21:45:34, 47.14 KB) / 下載次數 69
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDIyMjh8Zjk5NDNkZmR8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-22 22:02:28

CoralKing 發表於 2014-3-22 21:45
點解唔學下南哥咁砌?
好過石疊石

點都做唔到貓似老鬼既景架嘞.
根本兩回事.

作者: enriga    時間: 2014-3-22 22:58:13

我都想訂個24-30吋闊,深18的缸。。。。。但唔個邊度訂好。。。。
作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-22 23:34:15

enriga 發表於 2014-3-22 22:58
我都想訂個24-30吋闊,深18的缸。。。。。但唔個邊度訂好。。。。

POST都睇左.重唔知邊個好..
最緊要 不直  ,再諗要靚定要平.

作者: enriga    時間: 2014-3-22 23:47:22

我係wingk960 發表於 2014-3-22 23:34
POST都睇左.重唔知邊個好..
最緊要 不直  ,再諗要靚家要平.

多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸。。。

當24寸闊16寸深,咁倉應該深6寸?分三倉?咁剩返10寸深做唔做到景?

又想用豆豆樽黎降降NO3.。。。又諗下不如用細小小缸內化氮+掛瀑布化氮,等倉內有位放豆豆樽。。。

唉,諗諗下都唔知點間位好。。。

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-22 23:59:07

enriga 發表於 2014-3-22 23:47
多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸 ...

唔駛咁煩.想清自己想要咩同 不直
滴漏就諗完上缸..其實上缸都冇太多野諗.唔同價錢就有唔同做法.
俾多D既.有幾間做工幾好既.就會多D特別走水方式
沙缸就要預你用咩化氮呎吋.咁就易攪了.
跟手就係櫃內籠高度.呢個好重要.因為內籠太矮...
你SET喉或打理方面.你會好KICK 手.
山瑚多數矮身缸.方便係執山瑚擺位.沙缸行兩倉..因為好多器材,所以做兩倉係好選擇.
當然.重點係你要咩缸.普通1個30滴漏缸.點都要6000起跳.背滴就平.但擺放器材有限.
如真係有位夠財.最好直取滴漏.省返第日不停換器材既錢.最為明智...即係一步到位.
我識既係咁多...只可講到呢度..跟住就睇你自己了.

作者: enriga    時間: 2014-3-23 00:21:53

我係wingk960 發表於 2014-3-22 23:59
唔駛咁煩.想清自己想要咩同 不直
滴漏就諗完上缸..其實上缸都冇太多野諗.唔同價錢就有唔同做法.
俾多 ...

感激回覆

明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。。。唔知有無錯。。。

現在我掙扎緊24寸定30寸闊,深是16寸以下。。。。而高呢,大大說淺些小會易擺放珊瑚,我想問問呢,18寸,20寸,22寸定24寸好?我想擺得有深淺同過低層次。。。。定還是只差幾寸其實分別不大?

不直就。。。。。
第一階段:開缸預左缸+櫃+鹽+上水泵+生物石。。。。希望七千內搞掂
第二階段:估計兩星期後 +化氮+豆樽。。。。。希望三千內
尾期:開完缸爆完紅澡就添堆水冷 。。。。。。希望四五千內
之後就加生物

唔知咁樣可唔可行。。。。

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-23 00:38:51

enriga 發表於 2014-3-23 00:21
感激回覆

明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所 ...

1  明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。。。唔知有無錯。。。
放心..做好洪吸,落止回.基本上係唔會發生.
其他...我唔識答..呎吋野,好講個人喜好.
做得長D.又會好睇..長缸會有伸延感.     
做到方缸咁..又會覺得好好睇.方缸較有層次感.
如玩山瑚..最好問下班RT大佬.我所知有限.我都只係養魚.所以幫你唔到.
如講到你第一項既  不直 7000連上水...有小小難度.可考慮2手.咁會實際好多..

作者: enriga    時間: 2014-3-23 00:46:45

我係wingk960 發表於 2014-3-23 00:38
1  明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。 ...

Thank you 師兄咁夜都回覆

我會去再爬文研究下

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-23 01:08:42

enriga 發表於 2014-3-23 00:46
Thank you 師兄咁夜都回覆

我會去再爬文研究下

結局由你創..
海水世界..超乎你想像..

作者: enriga    時間: 2014-3-23 01:09:47

我係wingk960 發表於 2014-3-23 01:08
結局由你創..
海水世界..超乎你想像..

點先大團圓呀
師兄

作者: bryan811    時間: 2014-3-23 11:11:37

enriga 發表於 2014-3-22 23:47
多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸 ...

我都係新手,宜家有個一尺缸養緊三條魚一隻蝦,加D纽,一隻葵同寶石花(二千蚊内搞培)。衰在自己個幾月前去左老鬼師父家中參觀就兩公婆同阿仔都中左毒,於是决心搞個三尺滴漏,二萬蚊都係普通料,水冷仲要用祖国货。上星期去阿鬼鋪頭砌定生物石又一千蚊落樓。月尾新缸到時一定可以專心養水,因为荷包已经冇水。 如果畢直許可真係要一步到位,因为養咸野除左錢,時間都唔少得,好器材幫到好多。

作者: enriga    時間: 2014-3-23 11:53:58

bryan811 發表於 2014-3-23 11:11
我都係新手,宜家有個一尺缸養緊三條魚一隻蝦,加D纽,一隻葵同寶石花(二千蚊内搞培)。衰在自 ...

嘩~~
二千變二萬~~~~成十倍呀 !!!!

我本來想整背滴漏, 簡簡單單開缸怡情, 看來已是難事呀~~~~

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-23 12:29:22

enriga 發表於 2014-3-23 11:53
嘩~~
二千變二萬~~~~成十倍呀 !!!!

背滴..真係...我唔贊成.
但都係個坐喜好.
作者: enriga    時間: 2014-3-23 13:09:12

我係wingk960 發表於 2014-3-23 12:29
背滴..真係...我唔贊成.
但都係個坐喜好.

點解咁唔贊成?效果真係差好遠?
作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-23 13:39:42

enriga 發表於 2014-3-23 13:09

我覺得係啫,都係個人喜好.
但如講事實.我就覺得爭幾多下.
尤其放器才方面,更為明顯.

作者: enriga    時間: 2014-3-23 14:10:14

我係wingk960 發表於 2014-3-23 13:39
我覺得係啫,都係個人喜好.
但如講事實.我就覺得爭幾衰下.
尤其放器才方面,更為明顯.

感激大大分享寶貴經驗,
睇黎我要計下數先
作者: bryan811    時間: 2014-3-23 18:04:14

enriga 發表於 2014-3-23 13:09

其實都係睇你自已想要D咩同畢直。又要三百蚊,又要李嘉恩,邊有可能!

作者: enriga    時間: 2014-3-23 22:35:18

bryan811 發表於 2014-3-23 18:04
其實都係睇你自已想要D咩同畢直。又要三百蚊,又要李嘉恩,邊有可能!

其實可唔可以用錢, 去改走李嘉欣個樣, 只要李嘉欣個內涵呀
如果唔要底倉, 加多幾個儀器去提供合適生活環境比啲珊瑚, 可行嗎

我正在搜尋rear sump reef tank, 希望外國有D可行sample參考下

作者: zx232324    時間: 2014-4-18 23:06:52

新做的魚缸質量唔錯,但可惜我的舊泵唔系好夠力
作者: zx232324    時間: 2014-4-18 23:06:54

新做的魚缸質量唔錯,但可惜我的舊泵唔系好夠力
作者: bearbear99    時間: 2014-4-21 15:31:22

各位師兄好

個缸終於到左了

起初睇到呢個POST就膽粗粗走左去搵亞鬼造缸

我都有去格個價, 亞鬼報D價真係貴左少少貴1/4……..

呢個POST D 師兄話亞鬼服務好,但值唔值1/4?

總結黎講都值既…………..

23/3/2014

上去佢鋪頭搵佢傾造缸細節同落訂

同佢講左長寬高,同埋我要既器材之後

就畫左幅草圖比我睇下

燈我未confirm 用邊支,佢係個缸到預左條擔比我放燈(因為我個缸尺寸有D尷尬,細一級放唔到,大一級又長過頭)

佢仲話你用唔著米界左佢,但係冇整就係冇整(呢到值得加分)

亞鬼造缸有普通玻璃,水晶玻璃,美國水晶玻璃

我問佢水晶玻璃同美國水晶玻璃有乜分別,

佢話最大分別係價錢(真係好大分別)

佢都唔建議我用美國水晶玻璃……..

A咁做生意既….唔係貴野先SELL比客既咩…..?

呢日同佢吹左好耐水,有問必答

吹水其間佢冇SELL我其他野,

但我問佢價錢佢又覆到我喎???價錢又同出面差唔多

係亞鬼冇做器材定係乜呢?

奇怪……

24/3/2014

出左電腦圖比我睇

confirm左張圖後

就係慢長既等待……………………..

當然等待其間我有whatsapp問野啦

18/4/2014

Whatsapp話缸到左問我幾時OK送貨

亞鬼話送貨可以幫我上埋櫃

大獲咁突然既….我個櫃未汁好………

但又想快D送黎喎

咁就19/4叫佢送黎啦

呢到要扣少少分,2日通知我麻..

19/4/2014

個缸到左

拿拿聲汁好個櫃,開木箱

手工幾好幾靚

自己一條友搬上個櫃到

好重………

20/4/2014

SET,洗缸

行淡水

21/4/2014

係到出緊POST…………………….

總結

貴左1/4可以係服務到攞返

建議亞鬼可以賣多D器材,透明度高D,唔好問先知你有賣,

下次再造缸會返卓亞鬼@.@

圖片附件: IMG-20140420-WA0009.jpg (2014-4-21 15:30:14, 36.83 KB) / 下載次數 83
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwNDR8ZDBiZjlhMmJ8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0007.jpg (2014-4-21 15:30:13, 51.95 KB) / 下載次數 89
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwNDN8MjUwOWE3ZGF8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0006.jpg (2014-4-21 15:30:13, 53.38 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwNDJ8NmYxYWQxODN8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0005.jpg (2014-4-21 15:30:13, 48.64 KB) / 下載次數 89
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwNDF8NjlhYmM1Yjd8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0004.jpg (2014-4-21 15:30:13, 48.79 KB) / 下載次數 87
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwNDB8YWJlZDc3MDd8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0003.jpg (2014-4-21 15:30:12, 42.95 KB) / 下載次數 86
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzl8ZDE4ODNkN2J8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0002.jpg (2014-4-21 15:30:12, 54.39 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzh8MWJhN2Q4N2F8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140420-WA0001.jpg (2014-4-21 15:30:12, 49.42 KB) / 下載次數 82
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzd8NzkyOTM3OGJ8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140418-WA0011.jpg (2014-4-21 15:30:11, 63.53 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzZ8NGVlZmUyYTd8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140418-WA0010.jpg (2014-4-21 15:30:11, 42.3 KB) / 下載次數 88
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzV8NzFiZGNhNWN8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140418-WA0009.jpg (2014-4-21 15:30:11, 51.89 KB) / 下載次數 83
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzR8MDliMThmMzB8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140418-WA0008.jpg (2014-4-21 15:30:10, 57.48 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzN8NDAyODg2ZWZ8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140325-WA0001.jpg (2014-4-21 15:30:10, 45.23 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzJ8MTEzYmU4MzV8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140323-WA0001.jpg (2014-4-21 15:30:05, 36.11 KB) / 下載次數 85
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzF8ZTMzYjUwZWR8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140323-WA0000.jpg (2014-4-21 15:30:05, 40.55 KB) / 下載次數 86
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQwMzB8MmRmYjBlYjV8MTcxNTQ5MzU3MnwwfDA%3D

作者: lemon3842    時間: 2014-5-6 22:32:13

作者: Sam742    時間: 2014-9-17 18:13:08

我都係決定搵鬼哥做,雖然比其他貴小小。
作者: jay    時間: 2014-9-17 23:41:29

目測哋玻璃比較綠,不是水晶玻璃吧
作者: bearbear99    時間: 2014-9-18 09:06:15

jay 發表於 2014-9-17 23:41
目測哋玻璃比較綠,不是水晶玻璃吧

我淨係單面水晶
你睇下前面個塊係淺綠
後面個幾件係深綠@.@

作者: nickdo    時間: 2014-9-18 15:51:52

你中間個格個設計咁怪??? 水係面過喎.
作者: bearbear99    時間: 2014-9-18 18:19:31

nickdo 發表於 2014-9-18 15:51
你中間個格個設計咁怪??? 水係面過喎.

呢個問題我都問過亞鬼

佢話咁樣第二同第三倉水體會分開
D水會行晒第二同第三倉咁話喎

既然佢設計得出黎一定有用既@.@

作者: nickdo    時間: 2014-9-18 18:26:10

bearbear99 發表於 2014-9-18 18:19
呢個問題我都問過亞鬼

佢話咁樣第二同第三倉水體會分開

點分開? 又咪同一缸水, 同埋分黎做乜, 第二倉個底部會係死水, 加環的話仲嚴重,
作者: Sam742    時間: 2014-9-18 23:25:08

水面個水?

作者: Zeta    時間: 2014-10-2 23:02:18

二倉真係睇唔明
作者: CoralKing    時間: 2014-10-7 19:04:51

其實無所謂既,
一個唔識,一個肯收貨就得啦
第二倉個設計就肯定係錯
難得做缸既又死撐
你又接受咪無問題囉
你二倉塊棉咁淺,又唔明點解唔放返係一倉
塊棉又易俾水郁走,你諗住一世唔換棉定次次都換棉再用索帶索住?
一分錢一分貨!
要平既揾大根買個現成套缸咪算囉
作者: nat    時間: 2014-10-8 10:11:40

CoralKing 發表於 2014-10-7 19:04
其實無所謂既,
一個唔識,一個肯收貨就得啦
第二倉個設計就肯定係錯

第二倉養草一流

作者: 日本av    時間: 2014-10-10 02:17:36

bearbear99 發表於 2014-4-21 15:31
各位師兄好個缸終於到左了

我都想做同你大約尺寸,請問你做了幾$$

作者: 垃圾    時間: 2015-3-15 14:29:04

阿鬼做缸+set 喉
作者: Sam742    時間: 2015-3-15 19:16:18

放棉位做深小小就好d
作者: pakningli    時間: 2015-4-6 14:24:32

bearbear99 發表於 2014-4-21 15:31
各位師兄好個缸終於到左了

師兄, 這是水晶玻璃定普通玻璃?價錢差幾多?吾該!

作者: jay    時間: 2015-4-7 12:02:23

睇到呢個POST 都係算吧
作者: marinelovers    時間: 2015-6-13 20:48:30

24x24 x24 不如買大根個套水,晶玻璃滴濾套缸,都幾靚
作者: pow1234    時間: 2015-6-16 23:10:41

三分玻璃走唔甩

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2