海水領域 SeaFishZone

標題: 有冇師兄可以幫下我呀?? [打印本頁]

作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 01:11:36     標題: 有冇師兄可以幫下我呀??

我都唔知咩事養極都養唔到珊瑚,所有新石都換過又係咁!No2爆紅
又多屎係沙面 好想氣

圖片附件: 1798704_814572638569604_644465344_n.jpg (2014-3-2 11:51:10, 227.88 KB) / 下載次數 70
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA5NDV8NmRhODA2OWR8MTcxNTI4ODExMnwwfDA%3D

圖片附件: 1656373_814572615236273_1490298441_n0000000.jpg (2014-3-2 11:51:10, 304.39 KB) / 下載次數 66
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA5NDR8YWZiMWI4MzZ8MTcxNTI4ODExMnwwfDA%3D

圖片附件: 1979503_814584115235123_650903979_n.jpg (2014-3-2 12:14:40, 290.64 KB) / 下載次數 66
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA5NDZ8YWY1YzhjMjJ8MTcxNTI4ODExMnwwfDA%3D

作者: chihim    時間: 2014-3-2 01:38:49

個個都係甘養。。。 你d 問題大把人答過。不過你當人發up風

可以點幫? 一個問題 10個答案,你聽一樣做一樣,自己無分式能力既。。

不如你比錢我,我幫你養啦。。  一係直接放棄算羅
作者: lokloktsz    時間: 2014-3-2 01:40:08

你換新石落去係一定會爆紅, N-circle等於由頭黎過,

其他師兄都叫左你等, 唔急得

BTW, 有冇check 銅係幾多?
作者: 啤仔    時間: 2014-3-2 02:05:23

忍吾倒
作者: 610449    時間: 2014-3-2 02:19:42

不如ching 你由而家開始嘜都唔好加,
只係定時7-10日換5分1水,
化氮全開吸no3同po4嘅瀘材照用養住石同水先啦,
我知對1個新手黎講係超難做到但養咸野係
要等D水好先落珊瑚同魚
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-3-2 10:44:12

你咁心急點幫你?
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 10:51:14

chihim 發表於 2014-3-2 01:38
個個都係甘養。。。 你d 問題大把人答過。不過你當人發up風

可以點幫? 一個問題 10個答案,你聽一樣做一 ...

其實我想知我既設備同裝備有冇問題?
第二就係10月到而家都仲未養到等到我結婚都仲係一缸臭水!師兄
我有聽咁多位師兄講嫁 我女人又日日問我仲未得呀咁卜
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 11:00:44

lokloktsz 發表於 2014-3-2 01:40
你換新石落去係一定會爆紅, N-circle等於由頭黎過,

其他師兄都叫左你等, 唔急得

師兄我缸好多問題又好多屎係沙面對

作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 11:06:45

610449 發表於 2014-3-2 02:19
不如ching 你由而家開始嘜都唔好加,
只係定時7-10日換5分1水,
化氮全開吸no3同po4嘅瀘材照用養住石 ...

我冇加過野本身有魚同一件紐扣
我成星期冇換水了
化氮開單泵喔而家

作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 11:10:57

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-2 10:44
你咁心急點幫你?

河馬師兄
等左半年啦仲係缸死水

作者: leeberty    時間: 2014-3-2 12:22:28

你爆藻了吗
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-3-2 12:23:11

你個景屏風咁,死流位又多,我都唔明點解無啦啦換石,你砌好個景再睇下.
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 12:30:53

leeberty 發表於 2014-3-2 12:22
你爆藻了吗

爆爆地啦師兄...不過唔算好多

作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 12:35:08

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-2 12:23
你個景屏風咁,死流位又多,我都唔明點解無啦啦換石,你砌好個景再睇下.

我個景砌好嫁就係...
聽網上魚友師兄講話我D舊石比熱水沉死晒喎~咁我唔識咪問下人囉.~佢叫我換晒佢咁我咪試下囉..點知換完之後仲衰左~~本身NO2都係0~而家有50......唉~~所以我先咁煩囉日日比我老婆日哦夜哦.唔識養唔好養啦晒時間晒錢晒心情....所以要咁多位師兄出手幫下我哩個新手~
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 12:46:55

https://www.facebook.com/photo.p ... 1968594568722028833
我舊屋既魚缸呀

作者: 米諾斯    時間: 2014-3-2 12:52:18

樹喜 發表於 2014-3-2 12:35
我個景砌好嫁就係...
聽網上魚友師兄講話我D舊石比熱水沉死晒喎~咁我唔識咪問下人囉.~佢叫我換晒佢咁我咪 ...

試下停落7號菌, 去魚街買幾枝玻璃針硝化菌dio.  兩日到換5分一水之後关燈落菌。

我懷疑係枝7仔菌問題。
作者: G-force    時間: 2014-3-2 13:02:33

藍生物星幫倒你
作者: kwunhung    時間: 2014-3-2 13:10:30

睇你個設定,
你應該係想做"柏林系統"
柏林系統 主要 靠
強流+強化氮
你個化氮夠唔夠我唔知
但造浪就一定唔夠啦!
點解我知,因為我都係柏林系統囉

作者: chihim    時間: 2014-3-2 13:24:08

體pm  加我
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 13:32:37

米諾斯 發表於 2014-3-2 12:52
試下停落7號菌, 去魚街買幾枝玻璃針硝化菌dio.  兩日到換5分一水之後关燈落菌。

我懷疑係枝7仔 ...

師兄~我上星期落足7日枝玻璃針硝化菌dio.~都冇換過水..換左新石就冇熄詔燈都1星期啦...
NO2爆紅我先去買7仔水落..早排都未有用....
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 13:33:02

G-force 發表於 2014-3-2 13:02
藍生物星幫倒你

咩係藍生物星????~~師兄~~
作者: newrt    時間: 2014-3-2 13:36:01

你唔係等咗半年。鬼叫你換石,即係由頭開始,要再等等等等等,等到NO2 回到0 先再加生物!
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 13:37:37

kwunhung 發表於 2014-3-2 13:10
睇你個設定,
你應該係想做"柏林系統"
柏林系統 主要 靠

其實對我黎講咩系統都冇所謂最主要係養到珊瑚係最緊要~~~~加埋我唔識去點做設喉~做到冇死流'
佢話我
化氮型号: RDC-1600
放置形式: 内置型
规格(直径 / 高度 MM):200/600
配用水泵:红魔鬼SP3*2( Red Devil SP3)
运行功率:13W*2
最大吸气量:  1400L/H
最大推荐用鱼缸 (L): 1600
推荐鱼缸: 800~1600L
底座规格(MM):350/220......但我個魚缸得300L水到~

其實我應該點去改善個死流問題>>?

作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 13:37:48

chihim 發表於 2014-3-2 13:24
體pm  加我

知道~師兄~
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 13:42:50

newrt 發表於 2014-3-2 13:36
你唔係等咗半年。鬼叫你換石,即係由頭開始,要再等等等等等,等到NO2 回到0 先再加生物!

我而家缸野都唔知等到NO2到0啦`都唔知養唔養到珊瑚都係1個問題~...
~~今次真係信錯人~拜錯神......我買消化菌都買左成千幾蚊~~
作者: 320    時間: 2014-3-2 14:07:11

其實你之前D 石死左, 只要等下, 等裡面D WASTE 打走晒, 加換水, 慢慢都會OK的..N CYCLE可再SET UP
我O岩O岩換左TANK, 多左50升水, 全部新水, 用返舊石加多幾舊生的靚石, KEEP 左下箘, 爆左幾日苔, 兩個星期D 野已經開得靚過己前
造景好緊要, 你要搵D K 型D 的石, 一舊放上一舊中間都有好多空間, 反而用左平板, 一層層咁D 水係過唔到的, 另外最好唔好CHI 波離, 由其是後面...

好多別字, 因為打得好趕, 希望幫到你..
PS: 你諗你真係CHECK 下銅, 因為正常用個膠箱TAP WATER 開SALT, 有流加光, D 野已經會開下, 當然KEEP 唔KEEP 到, 靚唔靚係一個問題
作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 14:17:52

320 發表於 2014-3-2 14:07
其實你之前D 石死左, 只要等下, 等裡面D WASTE 打走晒, 加換水, 慢慢都會OK的..N CYCLE可再SET UP
我O岩O岩 ...

你有冇長開燈呀??師兄
我而家個景係咪好唔掂呀?>?~
我冇買過藥喎屋企~只係得(消化菌.海水索..珊瑚量..7仔水..冇啦係得咁多支野
之前我都買過1包吸銅既濾材~落沙缸吸左1星期左右都冇咩變色...算唔算冇銅藥>>?
會唔會沙有問題>>?
作者: 320    時間: 2014-3-2 14:47:11

開正常時間
重點係個景就算唔掂, 都唔會開都唔開, 一定係水質問題, 但當然呢D 野係大家影響大家

作者: 樹喜    時間: 2014-3-2 15:04:18

320 發表於 2014-3-2 14:47
開正常時間
重點係個景就算唔掂, 都唔會開都唔開, 一定係水質問題, 但當然呢D 野係大家影響大家

我而家諗緊點改善死水問題~有冇建議呀師兄~>>?
水質都唔知出現咩問題>?
作者: 米諾斯    時間: 2014-3-2 15:19:03

樹喜 發表於 2014-3-2 13:32
師兄~我上星期落足7日枝玻璃針硝化菌dio.~都冇換過水..換左新石就冇熄詔燈都1星期啦...
NO2爆紅我先去買 ...

no2 紅唔係落7仔水,7仔係用黎防菌種單一化。

同玻璃針唔好日日落,正常一星期要落一枝。
日日落,d菌無野食,自然會死,所以可能就係咁no2先升,你系統唔得。
作者: 米諾斯    時間: 2014-3-2 15:32:54

樹喜 發表於 2014-3-2 15:04
我而家諗緊點改善死水問題~有冇建議呀師兄~>>?
水質都唔知出現咩問題>?

起晒d石,用牙刷刷下佢,再轉個境,換一半水熄燈,化氮打濕泡試下, 唔好再落其他野,自然run佢
作者: lokloktsz    時間: 2014-3-2 16:00:37

1.你之前養左幾耐水都冇用, 換石=由頭黎過
2.你個景太密, 有好多死位
3.造流要長開
4.燈, 換水, 豆, skimmer 照正常用
5.沙面有屎係正常, 一係加強水流, 一係加沙星/ goby
6.唔需要狂落菌, D菌冇野食死左水更加差

作者: leeberty    時間: 2014-3-2 16:15:26

樹喜 發表於 2014-3-2 12:30
爆爆地啦師兄...不過唔算好多

爆藻就系等藻白化 然后刷掉 check no3  然后 换三分一水  养一个星期水就可以了
作者: r199818    時間: 2014-3-2 16:41:36

你養過魚都應該知道咩叫n-Cycle,基本上魚就用生物環,珊瑚就石去養菌,你換過d新石即是FOT養水期間或成熟的缸抽走生物環,要重新再養菌在生物環內,而這個珊瑚缸,一路養水期間,其實硝化菌一路生在生物石上勞力地工作緊,突然抽走生物石,咁就等於FOT抽走生物環了,整個硝化過程就這樣斷了,新石又要再重新行過,此外,硝化菌加得多真是沒有用,因為無咁多nh3/4比佢吸去轉化,咁d菌就會死,正如人多,又唔夠食物的話,最後都是死亡,現在養翻好d水先啦,預祝開缸順利
作者: keithv3v    時間: 2014-3-2 16:48:38

r199818 發表於 2014-3-2 16:41
你養過魚都應該知道咩叫n-Cycle,基本上魚就用生物環,珊瑚就石去養菌,你換過d新石即是FOT養水期間或成熟的缸 ...

清晰
作者: vsvs    時間: 2014-3-2 17:22:19

樓主,你最好選擇其中一位師兄提議去做,
珊瑚缸靠的是生物石中細菌"們",足夠水流動經過生物石才能達至成效
你有玩FOT經驗,已經成功一半,淡定啲慢慢跟一位師兄去做,好快可以成功
作者: nickdo    時間: 2014-3-2 19:07:49

加多2個造流, 用WP25啦. 減D石. 而家太阻水啦, 石唔好掂到玻璃.
加大光照, 爆晒藻, 成缸都係綠色, 之後再白晒, 就可以了. 咩都唔洗CHECK
由而家開始咩都唔洗落.

如果你有懷疑係重金屬O既, 你開新水, 加個泵仔, 放一件細細件平平地的珊瑚. 每日換水, 應該都可以KEEP到一排. 如果都KEEP唔到/或從未開過的, 就係你的水喉水問題. 裝RODI機.
作者: chihim    時間: 2014-3-2 19:50:40

體你個人消息 加我whatapp
作者: TimTim    時間: 2014-3-2 21:53:02

個景好多死位真係要整過…
認真。
作者: ymt4    時間: 2014-3-2 22:06:28

D 魚友答左你,你又唔信
最簡單你落魚街問吓D舖頭啦
記住帶錢,佢教你買多D器材,買多D藥水就養到架啦
作者: hingcom2    時間: 2014-3-2 22:32:00

你個影咁多死流,只會養什麼死什麼,死流多沙面一定多你唔想見到既野,養石都要有流先可以養到,d石同石之間無流點會有氧氣給消化細菌生全,咁樣養水養幾多時間都係養到一缸死水姐無意思嫁
作者: 樹喜    時間: 2014-3-3 00:32:20

作者: 樹喜    時間: 2014-3-3 00:32:29

hingcom2 發表於 2014-3-2 22:32
你個影咁多死流,只會養什麼死什麼,死流多沙面一定多你唔想見到既野,養石都要有流先可以養到,d石同石之間 ...

明白~咁我加多個WP40落去~~再執下個景
作者: elvisman    時間: 2014-3-3 01:27:04

原本都有個WP40?
作者: CowEarKing    時間: 2014-3-3 02:43:04

師兄
你耐力全港no.2
作者: @wahwah@    時間: 2014-3-3 08:10:11

减石,執景,起沙清缸,加造流改過濾廁所水養
作者: @wahwah@    時間: 2014-3-3 08:10:22

作者: child    時間: 2014-3-3 09:40:09

同1個問題真係好多個方法解決,唔好見一個就做一個搞咁多啦,既然有師兄肯whatsapp幫你,咪聽佢講,按佢方法做,果位師兄養野已經好有經驗。最緊要睇多d文,明背後理論,唔好盲目咁去跟
作者: garry    時間: 2014-3-3 17:34:40

作者: 樹喜    時間: 2014-3-3 23:36:43

garry 發表於 2014-3-3 17:34
仲未攪掂。

未呀師兄.
作者: elvisman    時間: 2014-3-4 00:07:24

..............
作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 00:56:53

elvisman 發表於 2014-3-4 00:07
..............

作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 00:58:39

child 發表於 2014-3-3 09:40
同1個問題真係好多個方法解決,唔好見一個就做一個搞咁多啦,既然有師兄肯whatsapp幫你,咪聽佢講,按佢方法 ...

我有睇嫁...
作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 00:59:34

@wahwah@ 發表於 2014-3-3 08:10

起沙好大獲嫁喎師兄??????...
作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 01:00:05

CowEarKing 發表於 2014-3-3 02:43
師兄
你耐力全港no.2

即係咩呀???
作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 01:00:05

CowEarKing 發表於 2014-3-3 02:43
師兄
你耐力全港no.2

即係咩呀???
作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 01:00:48

elvisman 發表於 2014-3-3 01:27
原本都有個WP40?

而家加返..兩個做流
作者: 樹喜    時間: 2014-3-4 01:01:47

hingcom2 發表於 2014-3-2 22:32
你個影咁多死流,只會養什麼死什麼,死流多沙面一定多你唔想見到既野,養石都要有流先可以養到,d石同石之間 ...

即係要執過晒....唉
作者: @wahwah@    時間: 2014-3-4 01:05:54

因你開壞咗個頭,你要堅持已見,無人可幫到你,如你決定相信別人的方法,就只跟着該人的提點去做
作者: TimTim    時間: 2014-3-4 14:28:48

唔係有師兄同你whatapps教你咩? 個個人方法唔同,你個個跟d兩頭唔到岸仲死,跟個位師兄教啦∼佢有經驗加好好人∼
作者: ww09877    時間: 2014-3-4 19:04:49

師兄加油
作者: 樹喜    時間: 2014-3-5 01:25:20

@wahwah@ 發表於 2014-3-4 01:05
因你開壞咗個頭,你要堅持已見,無人可幫到你,如你決定相信別人的方法,就只跟着該人的提點去 ...

我有聽講嫁
作者: Dr.House    時間: 2014-3-5 02:58:43

樹喜 發表於 2014-3-5 01:25
我有聽講嫁

你都入左群組啦!嗰到巧多膠手架快啲請教佢哋啦
作者: 啤仔    時間: 2014-3-5 10:08:24

Dr.House 發表於 2014-3-5 02:58

果班友,傻架
作者: dickytam    時間: 2014-3-5 10:28:30

冇你係道边有膠手
作者: garry    時間: 2014-3-5 12:36:25

作者: garry    時間: 2014-3-5 13:57:57

作者: 魚苗    時間: 2014-3-5 15:53:07

有沙底自然啲;但日後問題會多,冇沙底易打理。
預祝樓主成功!
作者: 樹喜    時間: 2014-3-5 16:42:50

佢地真係好利害.....
作者: 樹喜    時間: 2014-3-5 16:43:59

啤師兄..班友真係傻傻地嫁...吹水多野咩...哈哈哈..
作者: 樹喜    時間: 2014-3-5 16:46:17

garry 發表於 2014-3-5 13:57
樹喜你就好啦。瞬間變左膠手。有咁多數據在手。

你都入黎吹下水啦..師兄...佢地好多野吹嫁
作者: 樹喜    時間: 2014-3-5 16:47:27

魚苗 發表於 2014-3-5 15:53
有沙底自然啲;但日後問題會多,冇沙底易打理。
預祝樓主成功!

謝謝謝師兄...有沙係靚...但養到幾年就冇問題.....
作者: elvisman    時間: 2014-3-6 01:44:06

你啲沙係咪FOT時用到依家?
之前有冇落過藥?USA,銅果啲
作者: 樹喜    時間: 2014-3-7 00:00:27

elvisman 發表於 2014-3-6 01:44
你啲沙係咪FOT時用到依家?
之前有冇落過藥?USA,銅果啲

唔係舊沙呀師兄....新沙黎....
作者: heary    時間: 2014-3-7 00:07:32

點解冇人邀我入群組
作者: 樹喜    時間: 2014-3-7 00:17:48

heary 發表於 2014-3-7 00:07
點解冇人邀我入群組

咁你快d入黎吹水啦...
作者: heary    時間: 2014-3-7 00:32:50

樹喜 發表於 2014-3-7 00:17
咁你快d入黎吹水啦...

都話冇人邀我去群組,點鬼知去邊到吹喎
作者: vsvs    時間: 2014-3-7 08:18:51

heary 發表於 2014-3-7 00:32
都話冇人邀我去群組,點鬼知去邊到吹喎

你入嚟就每小時1000訊息冇走雞
作者: So gun    時間: 2014-3-7 09:47:54

vsvs 發表於 2014-3-7 08:18

作者: heary    時間: 2014-3-7 09:55:52

vsvs 發表於 2014-3-7 08:18

作者: dicky826    時間: 2014-3-7 10:00:49

其實有無用光學鹽度計  check 鹽度?
作者: @wahwah@    時間: 2014-3-7 11:37:07

我反而想知你D嘢是否全新買嚟用
作者: 樹喜    時間: 2014-3-7 20:21:16

heary 發表於 2014-3-7 09:55

哈哈哈哈...師兄..而家佢地都每小時800個信息啦...多200個唔算多啦...

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2