海水領域 SeaFishZone

標題: UV燈可以殺ufo蟲 嗎?? [打印本頁]

作者: hyacinth1984    時間: 2014-4-17 19:33:30     標題: UV燈可以殺ufo蟲 嗎??

UV燈可以殺ufo蟲 嗎??

作者: HTM    時間: 2014-4-17 19:42:41

不能
作者: ada117    時間: 2014-4-17 22:29:45

uv燈主要殺在水中的藻類,有少少的殺菌效果
作者: pca    時間: 2014-4-17 23:40:53

只有淡水先可以殺UFO
作者: skimmer    時間: 2014-4-18 07:32:58

絕對唔得
作者: G-force    時間: 2014-4-18 10:00:45

UFO寄生在魚身上,而UV燈只可以殺在水中穿過 UV燈的細菌,苔或蟲,所以UV燈係殺唔倒UFO嘅。
作者: gg2515gg    時間: 2014-4-19 00:31:29

缸内有,點處理?
作者: kenlam    時間: 2014-4-20 16:34:34

我剛養魚時試過,經驗分享而已。細心觀察魚身魚眼,魚身比較難睇,魚眼比較易,發覺條魚帶左隱形眼鏡,即係中左9成,一條有,即係全缸中獎。
先準備大膠箱,大膠筒,強勁氣泵×2。
(呢個方法只適合魚魚有狀態先好做)
從魚缸抽舊水落大膠箱打氣,用大筒水喉水打氣
每個月捉哂啲所有魚出黎過淡水(遂條浸,打大氣)
如果條魚有反艇,就即刻放去大膠箱。
無事就浸佢1至2分鐘,先放去大箱
浸一條,換一筒新水喉水。
如此類推,到時有乜蟲都走哂出黎,魚缸內造景石冼刷乾淨,加返新水攪正咸度
(唔係換哂全缸水,至多3分1就得)。
將魚放返入缸攪掂。大膠箱啲舊水唔要,當換水呢

魚缸以後用密綿接水過瀘,
綿要keep住換,唔好滿瀉。

每個月做一次,你會見到好多野飛出黎。
但一次比一次少,浸到無野飛出黎後即告完成
我記得以前3次就攪掂

以後買新魚,切記做好檢疫,一勞永逸

作者: kenlam    時間: 2014-4-20 16:48:16

另外UV燈,個人應為作用不大,可用可不用。
用O3比較好,不過部機就比較貴

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2