海水領域 SeaFishZone

標題: 有感而發 [打印本頁]

作者: ybkwok    時間: 2012-5-3 00:13:18     標題: 有感而發

事原係,養左壹年既金毛巾,今晚終於彌留了,
由買入時又肥又靚,壹年以來,開口搶食,但係,
食住瘦,瘦到收背,而家皮包骨,其間,試過好多
方法,好多種魚糧,生口,藥物,都無效!
回想,佢未被捕捉之前個樣,同而家彌留個樣,
到底應唔應該將屬於大海既佢,放喺屋企觀賞,
困住佢!
盡管你會買最好,最多,最貴既器材!應唔應該再養魚呢?

作者: sssyyysss    時間: 2012-5-3 00:48:47

玩魚有時都真系會玩到覺得有D累,日日服侍班大帝,做左佢地隻狗,有想過將全部魚倒晒落個海度,唔洗煩
作者: ybkwok    時間: 2012-5-3 00:50:10

德哥 發表於 2012-5-3 00:33
師兄…你識咁諗堅開始叫做識玩魚!

加油,切勿羊群心理,應鶴立鷄群!

唔好笑我啦,我只係識皮毛野,
只係諗緊,即管你再養條魚多幾年,
亦都只係代表佢,坐多幾年,最後都係等死!
作者: Goldenjoe    時間: 2012-5-3 01:02:39

C兄何必多愁善感, 這樣看罷, 那管是金毛巾還是眼鏡仙, 只不過是大石班, 海狼, 張口之物, 食物鍊一環而已, 只不過是較美麗的食物, 可能金毛巾當天不被捕, 第二天就成海狼的早餐, 我們在電視看見海龜鯨吞千手便覺可惜, 其實這不過就是大自然, 生命就是無常 !
作者: 新手    時間: 2012-5-3 01:04:54

你唔買佢番尼,比第個買左,可能.........2個禮拜已經養屎  

作者: ybkwok    時間: 2012-5-3 01:06:09

而家個Q缸,仲Q緊兩條4寸壹字吊,上個禮拜老婆喺街市買返黎,
如果佢地無遇上,呢兩條魚一定已經死左,而家已經停左燒鰭,
仲好生猛添,之後又點呢,等死?
作者: Goldenjoe    時間: 2012-5-3 01:09:34

ybkwok 發表於 2012-5-3 01:06
而家個Q缸,仲Q緊兩條4寸壹字吊,上個禮拜老婆喺街市買返黎,
如果佢地無遇上,呢兩條魚一定已經死左 ...

在佛經裡可找到答案 !
作者: ybkwok    時間: 2012-5-3 01:17:05

作者: stanleyp    時間: 2012-5-3 01:34:47

師兄, 無話應該唔應該...可以係應該,可以係不該...

要知道你同條魚係有緣份先可以同一屋簷下...個海咁多魚,魚街咁多魚, 偏偏係佢比你揀左...
如果佢一直係大海, 可能未出世就已經比其他生物食左, 又或者如果你無買比我買左, 可能佢第二日就返左大海了, 邊有機會比佢過年~~

你可能係害左佢, 但其實你係救左佢; 相反, 你以為唔養佢係救佢, 其實可能令佢死得更快....天曉得...
世事生命都係無常~ 都係過眼雲煙, 但求過得天地良心 (我覺得用心去對待生命已經是了) 就足夠了

作者: ybkwok    時間: 2012-5-3 06:10:17

stanleyp 發表於 2012-5-3 01:34
師兄, 無話應該唔應該...可以係應該,可以係不該...

要知道你同條魚係有緣份先可以同一屋簷下...個海咁多 ...

同意(用心去對待生命)
作者: aakam    時間: 2012-5-3 08:45:01

一切偕是緣
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2012-5-3 09:40:39

作者: TaiLoi    時間: 2012-5-3 10:21:40

每次有魚死有我都同感,個心乸住乸住
雖然在我個缸兩餐無憂,但生死由人,水泵,化氮,水冷.......定
比大自然更多變數。
最慘嘅係無法完成所有生物嘅慾望.....就係繁殖傳基因
作者: alex1976    時間: 2012-5-3 10:59:20

新手 發表於 2012-5-3 01:04
你唔買佢番尼,比第個買左,可能.........2個禮拜已經養屎

作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2012-5-3 12:26:24

新手 發表於 2012-5-3 01:04

你吾係話我呀
作者: Dixonng    時間: 2012-5-3 14:33:31

Goldenjoe 發表於 2012-5-3 01:02
C兄何必多愁善感, 這樣看罷, 那管是金毛巾還是眼鏡仙, 只不過是大石班, 海狼, 張口之物, 食物鍊 ...

作者: skyhi    時間: 2012-5-3 17:05:08

有咁既思想係好事, 懂得珍惜事物, 已經難能可貴了.

又試想想, 你無捉佢, 佢係大自然都會自然死去或被淘汰, 可能唔洗一年都已經去了

依家彷彿你延長了它的壽命, 已經非常了得.
作者: 新手    時間: 2012-5-3 19:44:25

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-3 12:26
你吾係話我呀

當然唔係話你啦  

你可能.......唔使..........  
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2012-5-3 20:11:54

新手 發表於 2012-5-3 19:44
當然唔係話你啦  

你得咩
作者: 新手    時間: 2012-5-3 20:34:16

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-3 20:11
你得咩

當然得  

我係新手........條條魚都養唔耐   
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2012-5-3 20:57:04

新手 發表於 2012-5-3 20:34
當然得  

我係新手........條條魚都養唔耐

對水都瓜左
作者: kelvinman    時間: 2012-5-4 08:40:55

Goldenjoe 發表於 2012-5-3 01:02
C兄何必多愁善感, 這樣看罷, 那管是金毛巾還是眼鏡仙, 只不過是大石班, 海狼, 張口之物, 食物鍊 ...

生命就是無常 ! 這句好。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2