海水領域 SeaFishZone

標題: 皇帝仔成身白點呀。。。點算呀? [打印本頁]

作者: Natasha    時間: 2014-5-2 22:02:36     標題: 皇帝仔成身白點呀。。。點算呀?

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]早兩日係日王入的皇帝仔,對完水,入左Q缸後就發現身有有白點。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]做過淡水浴,小左dd,而個身仲有好多,至小十幾點。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]可能甩左d白點,手都損埋。。。。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]而家試緊AB桶。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]我應該點做呀???

圖片附件: image.jpg (2014-5-2 22:01:13, 80.66 KB) / 下載次數 54
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQ2OTF8ZTMyYTY2MWN8MTcxNTYzNDgzNnwwfDA%3D

作者: 光頭仔    時間: 2014-5-2 22:13:04

白點就梗係落銅
作者: tak_930    時間: 2014-5-2 22:13:26

白點浸淡水浴?乜唔係用銅咩?
作者: Natasha    時間: 2014-5-2 22:23:26

而家佢狀態咁差,落銅會吾會白點連埋條魚一齊死嫁?
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-2 22:30:31

樓上C兄正解, 皇帝有白點浸淡水浴通常死快D, 會令龍体傷上加傷 話說個D係白點定水印, 要分清楚至得
仲有你條皇帝仔D紋禁粗既, 下次揀條多紋幼細D會靚仔D
作者: Natasha    時間: 2014-5-2 22:34:38

至愛仙魚 發表於 2014-5-2 22:30
樓上C兄正解, 皇帝有白點浸淡水浴通常死快D, 會令龍体傷上加傷 話說個D係白點定水印, 要分清楚至得 ...

係白點黎嫁,水印都有出呀,兩樣都有呀聽日試下落銅啦:(

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-2 22:48:05

Natasha 發表於 2014-5-2 22:34
係白點黎嫁,水印都有出呀,兩樣都有呀聽日試下落銅啦:(

仲等聽日, 夜晚落銅最有效架, 不過份量要准至得
落銅一定得, 不過唔知你主缸D水掂唔掂, 如果主缸D水都唔掂,禁條皇帝仔就危危乎羅

作者: Natasha    時間: 2014-5-2 22:56:28

至愛仙魚 發表於 2014-5-2 22:48
仲等聽日, 夜晚落銅最有效架, 不過份量要准至得
落銅一定得, 不過唔知你主缸D水掂唔掂, 如果主缸D水都唔 ...

屋企無銅,聽日去買主缸就應該無問題
作者: 阿毛    時間: 2014-5-2 23:00:40

"連翹"
作者: ybkwok    時間: 2014-5-2 23:04:43

Q缸既用途就係咁,而家乜都唔使做,
白點剛起,聽日落銅醫魚,記得用測銅呀
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-2 23:05:55

Natasha 發表於 2014-5-2 22:56
屋企無銅,聽日去買主缸就應該無問題

要買埋測銅劑至得

作者: Natasha    時間: 2014-5-2 23:08:14

ybkwok 發表於 2014-5-2 23:04
Q缸既用途就係咁,而家乜都唔使做,
白點剛起,聽日落銅醫魚,記得用測銅呀

多謝C兄們的建議,我聽日會乖乖落銅嫁啦

作者: may414    時間: 2014-5-2 23:51:26

Natasha 發表於 2014-5-2 23:08
多謝C兄們的建議,我聽日會乖乖落銅嫁啦

下次唔好再係日王買魚,佢啲魚真係唔係好得。

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-3 01:17:13

may414 發表於 2014-5-2 23:51

哈哈 天下烏鴉一樣黑, 白點無處不在架

作者: ybkwok    時間: 2014-5-3 01:17:32

may414 發表於 2014-5-2 23:51

講真,我有好多魚都係日旺貨,
唔講佢有冇白點,淨係想知道邊間係冇白點啫?
又邊間D魚真係得?
揀魚有學問,Q魚亦有學問,我都學緊!

作者: may414    時間: 2014-5-3 07:26:54

ybkwok 發表於 2014-5-3 01:17
又邊間D魚真係得?
...

你地誤會了!我不是指白點,白點當然無處不在,我地所能做係盡量揀些態好嘅魚,沒有邊間喺最好,作為消費者,要懂得尋找更平更靚嘅選擇,正如之前有個post大家討論過,這好多時都不是在此店所能找到。

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-3 10:51:16

邊關日ON事,只要有Q缸.你就唔駛理邊間貨.重要既.係睇你點選魚,有態既.缸水定既.咁就多數過到關.
如有病就落藥,冇病就等開口.
作者: chanyinpok    時間: 2014-5-3 12:32:10

認同!Q缸/桶是必要的
作者: may414    時間: 2014-5-3 14:48:26

真係吹脹,有點雞同鴨講,Q缸Q桶緊係重要,我強調所有處理程序都重要,其實大家買得開心放心就ok了,各取所需,只是選擇問題,只是不是所有人都有足夠知識同時間做足所有程序,那便從選擇著手,減低殺生機會啫!
作者: Natasha    時間: 2014-5-3 18:32:41

image.jpg 買齊野啦!

圖片附件: image.jpg (2014-5-3 18:31:28, 100.26 KB) / 下載次數 52
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDQ3MTV8MTc2NmEyMjR8MTcxNTYzNDgzNnwwfDA%3D

作者: tango    時間: 2014-5-3 22:09:24

Natasha 發表於 2014-5-3 18:32
買齊野啦!

作者: tango    時間: 2014-5-3 22:16:03

其實白點好小事,新魚因捕獲手法或運送時引致潛藏的疾病才最攞命,i.e.睇唔倒醫唔倒
作者: neva    時間: 2014-5-3 22:20:47

ybkwok 發表於 2014-5-3 01:17
又邊間D魚真係得?
...

作者: 樓上    時間: 2014-5-4 21:41:55

我覺得同你先係雞同鴨講,明明叫人下次唔好去日旺買,你已經先入為主,仲要解釋,可笑
作者: may414    時間: 2014-5-5 09:01:07

又一個雞同鴨講!
作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-5 12:01:11

你想表達....日ON D魚唔好態?
識搵既.就知咩叫好態.唔識既,邊間都搵唔到好態.
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-5 12:12:32

Natasha 發表於 2014-5-3 18:32
買齊野啦!

哎喲 點解浪費D錢買吸銅, 呢隻銅藥換水D銅自然會降低, 65元=掟左落海, 係米老板叫你買呢 佢好識做生意播

作者: Natasha    時間: 2014-5-5 12:15:59

報告
皇帝仔落藥已經3天,呢幾日落銅計準份量落點知度得0.1或者多小小,補過幾次都好似吾到位。
白點多左,身有一小部份好似發mo咁,一路未開口而今朝突然魚缸有屎?
今日精神好似好左小小小小,吾知係咪中生埃
落銅真係好困難,好似落極都吾到位,又怕一下子重手落太多。
求救呀師兄師姐們

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-5 12:28:46

Natasha 發表於 2014-5-5 12:15
報告
皇帝仔落藥已經3天,呢幾日落銅計準份量落點知度得0.1或者多小小,補過幾次都好似吾到位。
...

只因你未熟.落落下你就會知你個缸需要幾多.
正常.你跟份量,一定唔夠.有時差唔多落多一半份量.但你要落一次.CHECK一次,
到落夠0.3-4PPM.就唔好換水.小餵食.由佢行個零星期.
就OK.
作者: Natasha    時間: 2014-5-5 12:37:08

我係wingk960 發表於 2014-5-5 12:28
只因你未熟.落落下你就會知你個缸需要幾多.
正常.你跟份量,一定唔夠.有時差唔多落多一半份量.但你要落一 ...

知道我會試下嫁啦∼

作者: may414    時間: 2014-5-5 14:21:57

我係wingk960 發表於 2014-5-5 12:01
你想表達....日ON D魚唔好態?
識搵既.就知咩叫好態.唔識既,邊間都搵唔到好態.

你地個然好清閒,重討論緊呢個話題!講識揾!?

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-5 14:24:13

may414 發表於 2014-5-5 14:21
你地個然好清閒,重討論緊呢個話題!講識揾!?

我又真係好清閒.基本上係冇野做咁滯.唔係點跟你D高手學野.
作者: may414    時間: 2014-5-5 14:35:17

我係wingk960 發表於 2014-5-5 14:24
我又真係好清閒.基本上係冇野做咁滯.唔係點跟你D高手學野.

全職版主,果然prof!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2