海水領域 SeaFishZone

標題: 開缸四大功臣 [打印本頁]

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 06:55:16     標題: 開缸四大功臣

開缸四大功臣

開新缸喇! 第3日放小藍仙試水, 3個星期後小仙冇出事, 尋晚車埋3條大仙落缸, 見佢地游得好開心,唔知點解D魚友成日都話先要用魔開缸, 用仙米仲正 又話要爆澡又要等NO2爬左再跌落泥, 點等呀 拿拿林好過
仲有見好多C兄冇底沙, 我又試下有乜著數先

http://www.youtube.com/watch?v=5PZ41saS8Ck

圖片附件: [開缸四大功臣] IMG_1150.JPG (2014-5-15 06:30:42, 97.5 KB) / 下載次數 86
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDUzNDJ8MWU0ODM1NWZ8MTcxNTc0NDQ0MXwwfDA%3D

作者: angellover    時間: 2014-5-15 07:14:40

作者: 光頭髮    時間: 2014-5-15 07:39:53

師兄,你用新環定舊環先
作者: Galaxy    時間: 2014-5-15 07:44:00

光頭髮 發表於 2014-5-15 07:39
師兄,你用新環定舊環先

你又想開新缸?

作者: ybkwok    時間: 2014-5-15 07:55:05

睇多半個月啦
作者: 光頭髮    時間: 2014-5-15 08:10:14

Galaxy 發表於 2014-5-15 07:44
你又想開新缸?

我話樓主,用仙魚開新缸,一定是用舊環

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 08:19:27

angellover 發表於 2014-5-15 07:14
好同意 我都係用法仙開缸 仙之中有d好捱得eg 楝 法 灰 白尾用黎開缸無問題
好過用d垃圾魔 開完之後又要捉  ...

聽講魔咬翅, 打一掍問一句都唔制

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 08:33:46

光頭髮 發表於 2014-5-15 08:10
我話樓主,用仙魚開新缸,一定是用舊環

C兄 女仕至用環架嘛 我中意用波做滴漏, 買D新波仔, 面頭放兩塊生化棉米掂羅, 係舊缸執3, 4舊生物石, 再係櫃底抄番D乾左既死石出黎沖一沖放落缸,

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 08:43:16

ybkwok 發表於 2014-5-15 07:55
睇多半個月啦

C兄唔好嚇我, 有D驚驚地添 我唔想佢地半個月就見龍王 我要睇條法仔大左D金鱗架

作者: ko1008    時間: 2014-5-15 08:52:19

唔係個個有你咁叻嘛
不過開缸我都唔建議用魔
作者: skimmer    時間: 2014-5-15 08:58:18

我記得我6年前開E+個60"缸係新環新水用10"耳班開缸, 冇水印=掂
作者: Anter    時間: 2014-5-15 09:08:32

原來摩會咬鱗,唔怪得法仙有幾片鱗冇左,想問吓青摩易唔易死,12條青摩養左半年冇死過
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 09:15:16

ko1008 發表於 2014-5-15 08:52
唔係個個有你咁叻嘛
不過開缸我都唔建議用魔

千期米禁講禁大整蠱 呢度好多高手, 隨時出洋相, 笑大人個口

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 09:19:26

skimmer 發表於 2014-5-15 08:58
我記得我6年前開E+個60"缸係新環新水用10"耳班開缸, 冇水印=掂

10吋以上好難開口架, 等如買大細, 好奄尖架

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 09:30:08

Anter 發表於 2014-5-15 09:08
原來摩會咬鱗,唔怪得法仙有幾片鱗冇左,想問吓青摩易唔易死,12條青摩養左半年冇死過

下  12條青摩養左半年冇死過, 你係魚仙黎架, 禁叻 我養過6條, 半年左右瓜下一條,瓜下一條,冇一條多過半年, C兄頂呱呱  佩服 佩服

作者: Anter    時間: 2014-5-15 09:38:29

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 09:30
下  12條青摩養左半年冇死過, 你係魚仙黎架, 禁叻 我養過6條, 半年左右瓜下一條,瓜下一條,冇一條 ...

依家聽到冇晒心機,以為佢地咁細冇乜殺傷力,原來摩會咬其他魚
作者: ko1008    時間: 2014-5-15 09:43:19

Anter 發表於 2014-5-15 09:38

青魔係魔中較善良,唔多咬魚既

作者: skimmer    時間: 2014-5-15 10:01:09

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 09:19
10吋以上好難開口架, 等如買大細, 好奄尖架

yes大魚比較難開口但一開口就好有成功感, 我試過13"耳班飲水2個月

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 10:26:23

Anter 發表於 2014-5-15 09:38

青魔通常係比魚咬多, 我懷疑6條青魔係比魚咬死既

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 10:29:01

skimmer 發表於 2014-5-15 10:01
yes大魚比較難開口但一開口就好有成功感, 我試過13"耳班飲水2個月

禁唔食通常捱幾耐至歸西

作者: skimmer    時間: 2014-5-15 10:31:03

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 10:29
禁唔食通常捱幾耐至歸西

我試過最耐13"北斗3個月

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 10:52:50

skimmer 發表於 2014-5-15 10:31
我試過最耐13"北斗3個月

都係5吋左右好玩D,等我第日學番兩度散手, set靚個缸先搵條大法過下引

作者: skimmer    時間: 2014-5-15 11:02:58

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 10:52
都係5吋左右好玩D,等我第日學番兩度散手, set靚個缸先搵條大法過下引

5寸魚比較易開口

作者: Anter    時間: 2014-5-15 11:18:10

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 10:29
禁唔食通常捱幾耐至歸西

有可能,因為見過騎士搞皇帝青摩係傍邊皇帝入佐佢數就去追打佢
作者: hippo9449    時間: 2014-5-15 11:25:39

佩服佩服 咁ching拎仙魚開缸 洗唔洗keep住check no2果d
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 11:59:05

Anter 發表於 2014-5-15 11:18
有可能,因為見過騎士搞皇帝青摩係傍邊皇帝入佐佢數就去追打佢

見過好多次D大魚兇佢, 可能嚇死的

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 12:18:02

hippo9449 發表於 2014-5-15 11:25
佩服佩服 咁ching拎仙魚開缸 洗唔洗keep住check no2果d

已經唔係首次, 上幾次開缸都是check極都係0, 我唔順氣兩日check一次都係0, 可能D生物石禁住D阿摩尼亞, 冇阿摩尼亞又點黎NO2呢!C兄話係米
後來我問魚佬開缸是否一定升NO2, 佢話絕對係思想錯誤, 只要有生物石同加魚有序, 完全唔駛升NO2既

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 12:33:44

skimmer 發表於 2014-5-15 11:02
5寸魚比較易開口

有時稔下其實D海魚禁難侍候, 隨時搞絕食, 又中意同類相殘打餐死, 有時又擦身爛旗, 禁惡相處, 捉佢番黎欣賞, 究竟係我地玩佢定佢玩我地

作者: hippo9449    時間: 2014-5-15 13:05:58

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 12:18
已經唔係首次, 上幾次開缸都是check極都係0, 我唔順氣兩日check一次都係0, 可能D生物石禁住D阿摩尼亞, 冇 ...

我開左缸成兩個月 no2高企左成個星期 每次行親魚街 d皇帝仔好似向我招手咁 好難忍

作者: Anter    時間: 2014-5-15 13:12:26

呢個月上魚網才略知no2,no3係什麼東西,開佐缸見到靚魚就買,乜野都唔識,原來咁多學問。
屋企只有藍十字去白點、TDC、消化細菌和綠水。所有測試濟都冇買過
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 13:23:50

hippo9449 發表於 2014-5-15 13:05
我開左缸成兩個月 no2高企左成個星期 每次行親魚街 d皇帝仔好似向我招手咁 好難忍

缸細唔好買禁大碌魚, 由其是D仙魚督屎特別大, 要有水流將佢快D打散, 棉過濾, 再用skimmer打出, no2就自然系0, 知無秘訣黎架

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 13:50:17

Anter 發表於 2014-5-15 13:12
呢個月上魚網才略知no2,no3係什麼東西,開佐缸見到靚魚就買,乜野都唔識,原來咁多學問。
屋企只有藍十字去 ...

米搞禁複雜, 一支銅藥就夠, 新手千萬米用tdc, 份量很難控制,好易反缸架!消化細菌係搵笨, 米買, 我睇過一篇專文話消化細菌係要有野食至能生存,所以你車佢落缸都唔會即時有菌食晒D NO2,一樣等到你頸刀長至有效, 救唔到急, 同朋友要D生物石至係正路
NO2, PH, 阿摩尼亞, 銅測試劑 四大護法一定要旁身, 唔係死左都唔知乜事

作者: hippo9449    時間: 2014-5-15 13:50:54

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 13:23
缸細唔好買禁大碌魚, 由其是D仙魚督屎特別大, 要有水流將佢快D打散, 棉過濾, 再用skimmer打出, no2就自然 ...

多謝ching 岩岩養無耐 無咩經驗

作者: skimmer    時間: 2014-5-15 14:07:25

hippo9449 發表於 2014-5-15 13:50
多謝ching 岩岩養無耐 無咩經驗

死得魚多就有經驗, 放心

作者: Anter    時間: 2014-5-15 14:15:04

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 13:50
米搞禁複雜, 一支銅藥就夠, 新手千萬米用tdc, 份量很難控制,好易反缸架!消化細菌係搵笨, 米買, 我睇過一 ...

原來係咁,因為每星期換水5份4水跟住車一支大消化細菌落去以為即時有菌。用完唔買
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 15:00:03

Anter 發表於 2014-5-15 14:15
原來係咁,因為每星期換水5份4水跟住車一支大消化細菌落去以為即時有菌。用完唔買

咦 岩岩睇到師兄下段寫住個缸可以質到禁多魚落去, 真正係我心目中既偶像, 有眼不識泰山,失禮晒, 細路仔唔識世界

缸 48 x 30 x 22
灰仙1,法仙1,皇帝1,太后1,蓝仙1,湯臣1,六間1,馬鞍1,藍面1
红海紫月1,東非紫月1,澳洲藍面2,澳洲仙1,藍倒吊2,橙弓2,小丑2
加洲寶1,騎士1,火花1,亞拉伯1,西非仙1,毛巾1,耳班1,巴士1, 一幢1
東非珠仙2,絲絨吊1,藍纹1,多彩仙1,橙仙1,格士1,賊仙1,歌迪1,青摩12
請問C兄禁多魚點keep到D PH 咁靚, 用啥方法, 教番兩招, 益下小弟丫

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-15 15:20:57

我唔識,學梗野.重吸收梗
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 15:22:50

我係wingk960 發表於 2014-5-15 15:20
我唔識,學梗野.重吸收梗

又扮野

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-15 15:30:35

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 15:22
又扮野

真心架.個時我開缸.跟足做架.落魔.等兩個月.落藍圈.D C兄成日嚇我.話早落仙會死架.
作者: Anter    時間: 2014-5-15 15:58:46

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 15:00
咦 岩岩睇到師兄下段寫住個缸可以質到禁多魚落去, 真正係我心目中既偶像, 有眼不識泰山,失禮晒, 細路仔唔 ...

ph長期都係7.8左右,養魚只有一年時間,乜嘢都唔識

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 22:33:33

我係wingk960 發表於 2014-5-15 15:30
真心架.個時我開缸.跟足做架.落魔.等兩個月.落藍圈.D C兄成日嚇我.話早落仙會死架.

我試過新仙就係, 如果舊仙循序漸進不太密就冇事

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 22:44:47

Anter 發表於 2014-5-15 15:58
ph長期都係7.8左右,養魚只有一年時間,乜嘢都唔識

無理由, 7.8D魚會淡色收旗, 新魚好易瓜, 冇可能養禁密, C兄上圖或影片欣賞下得唔得好想學下 超密不反缸大法

作者: ko1008    時間: 2014-5-15 23:03:20

呢度咪有囉
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1
人地好勤力換水架,你得唔得先
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 23:18:15

ko1008 發表於 2014-5-15 23:03
呢度咪有囉
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=40085&extra=page%3D1
人地好勤力 ...

巧靚 不過我D魚 7.8D魚會淡色收旗, 新魚好易瓜, 冇可能養禁密兼禁靚, C兄一定仲有辣招冇公開
一定唔係淨換水禁簡單
睇左呢缸先知乜係真正既大師級 技術與魚既完美結合

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-15 23:37:12

我一見到咁靚既缸.我就唔敢出聲了.
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-15 23:59:31

我係wingk960 發表於 2014-5-15 23:37
我一見到咁靚既缸.我就唔敢出聲了.

特別係呢個

作者: Anter    時間: 2014-5-16 00:10:28

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 22:44
無理由, 7.8D魚會淡色收旗, 新魚好易瓜, 冇可能養禁密, C兄上圖或影片欣賞下得唔得好想學下 超密 ...

http://youtu.be/kZUJtu_c8is
作者: Anter    時間: 2014-5-16 00:14:32

請多多指赦, 不要取笑我, 只有一年飬魚經驗
作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-16 00:28:34

Anter 發表於 2014-5-16 00:14
請多多指赦, 不要取笑我, 只有一年飬魚經驗

我重點放左你隻化氮度啊..正啊.

作者: Anter    時間: 2014-5-16 06:32:14

謝謝!有人跟我講過化痰最緊要所以就買一個比較好啲和多放一個。
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-16 10:19:56

Anter 發表於 2014-5-16 00:10
http://youtu.be/kZUJtu_c8is

好有深海 feel 大師兄 我下次番香港可唔可以現場感受下那股滂薄氣勢, 等小弟開下眼界

作者: Anter    時間: 2014-5-16 10:37:09

至愛仙魚 發表於 2014-5-16 10:19
好有深海 feel 大師兄 我下次番香港可唔可以現場感受下那股滂薄氣勢, 等小弟開下眼界

講笑啦!!!成個缸得一塊骨,睇來睇去邊處似深海,笑死人就有
作者: terter    時間: 2014-5-16 14:43:44

早啲見到樓主呢個post我就唔使買魔啦, 搞到而家要捉魚...
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-16 23:07:13

terter 發表於 2014-5-16 14:43
早啲見到樓主呢個post我就唔使買魔啦, 搞到而家要捉魚...

新開缸好多野要注意, 唔係放D舊濾材或生物石就即刻可養仙禁簡單, 當中是有些學問要注意,例如你D水係米就禁車落缸, 落鹽前也有程序要做, 試講你的程序看是否正確

作者: angellover    時間: 2014-5-17 01:06:27

作者: Anter    時間: 2014-5-17 20:32:28

至愛仙魚 發表於 2014-5-16 23:07
新開缸好多野要注意, 唔係放D舊濾材或生物石就即刻可養仙禁簡單, 當中是有些學問要注意,例如你D水係米就禁 ...

小弟落鹽方法肯定錯到極, 每次換水抽主缸五分四水然後直車水喉水落去開着造流器, 等十五分鐘再開上水泵再行十五分鐘,
最後才倒2包4Kg Red Sea鹽落沙缸, 從來都冇開過鹽.

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-5-17 23:12:36

Anter 發表於 2014-5-17 20:32
小弟落鹽方法肯定錯到極, 每次換水抽主缸五分四水然後直車水喉水落去開着造流器, 等十五分鐘再開上 ...

凡事都有例外, C兄D魚已練就金剛不壞之身, 無視PH, 溫度, 比重等等都能即時適應個人奉勸其他魚友唔想反缸勿輕易模仿咯

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2