海水領域 SeaFishZone

標題: 十一間之死 ~ 好可惜 [打印本頁]

作者: pc39dkk    時間: 2014-6-11 01:48:33     標題: 十一間之死 ~ 好可惜

難得撞到一條十一間開口搶口, 估唔到一個月就返大海.
係Q缸3,4日已肯食野, 早2日無啦啦收口呢埋,
今朝已瞓左係缸底, 收工返去硬直埋. 真係唔知死乜 ??

推測可能以下兩個死因, 尋求師兄們高見交流下.
1.) Q缸水溫太熱, 呢兩晚唔記得開風扇, 去到31-32度 (但同缸的爸爸蝶及火箭吊都無事)
2.) 賓魚, 有山埃毒

圖片附件: 20140610_十一間.jpg (2014-6-11 01:41:53, 73.14 KB) / 下載次數 13
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDY5MjV8YjFkMTVjN2F8MTcxNTY4MjY2MXwwfDA%3D

作者: hyacinth1984    時間: 2014-6-11 02:47:43

31-32度太熱 la, 唔死先唔正常
作者: hyacinth1984    時間: 2014-6-11 02:47:53

31-32度太熱 la, 唔死先唔正常
作者: puikwong    時間: 2014-6-11 07:17:56

好多師兄講魚頂得熱...適應就ok...

我都唔認同..始終32度對有d魚種係好危險

當然。無事果陣。好地地。我有條藍線碟都響32度果2日死左

我認為同水温有接關係。而家加風扇

作者: 沙漠小子    時間: 2014-6-11 11:55:05

十一間開口搶口難得,可惜了.......
作者: 我係wingk960    時間: 2014-6-11 12:40:45

努力C兄,再接再勵..我是支持你的.
作者: jay    時間: 2014-6-11 13:59:09

師兄,Q缸有無用氣泵打大氣啊
淨用濾桶卅褂濾係唔夠㗎。
作者: pc39dkk    時間: 2014-6-11 14:07:16

我係wingk960 發表於 2014-6-11 12:40
努力C兄,再接再勵..我是支持你的.

些些, 不過呢條已經係第三條喇.
第一條爆白點, 一星期內走左.
第二條飲足一個月水走埋.

作者: pc39dkk    時間: 2014-6-11 14:22:46

jay 發表於 2014-6-11 13:59
師兄,Q缸有無用氣泵打大氣啊
淨用濾桶卅褂濾係唔夠㗎。

我諗應該唔關個Q缸 equipment 事, 因為都用左一年有多, 大大話話都Q左十條魚以上.
**18"背滴, 2-3L sera 環, NAC QQ 化氮

作者: CharlieNg    時間: 2014-6-11 18:06:15

山埃毒要發應該會比較早就發左,所以應該唔係
開返個風扇再接再勵,加油!

作者: neva    時間: 2014-6-11 18:49:32

以前都養過一條11哥,好彩亦會開口搶糧,但由於其他魚出了白點(它亦有了白點)要落銅藥,一落第一日它就馬上死了,估計它係對水質突然改變比較敏感。
作者: G-force    時間: 2014-6-11 20:52:41

32度
作者: Sunky910009    時間: 2014-6-12 00:24:31

我條十一間仙都係下午返佐大海~~ 都係一個月左右....重要未開口~~
作者: 小新    時間: 2014-6-12 10:36:14

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2