海水領域 SeaFishZone

標題: 新手 18" 缸 [打印本頁]

作者: chowsta    時間: 2014-6-30 20:02:41     標題: 新手 18" 缸

18" x 12" x 12" 背滴缸,skimmer,  十磅石,nj800 pump, wp10 wave maker.

http://youtu.be/ALteCM0Kehk

作者: napedro    時間: 2014-7-4 09:14:21

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-7-4 09:54:03

C兄小心, D魚唔娟石, 好似想離缸咁款喎
作者: chowsta    時間: 2014-7-4 10:25:48

番茄 & Nemo 先游, 藍吊娟石中.  No2=0 No3=0,  開缸三星期.  
作者: 我係wingk960    時間: 2014-7-4 12:19:59

OK架嘞,唔錯啊.不過開缸幾耐呀?
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-7-4 13:06:52

chowsta 發表於 2014-7-4 10:25
番茄 & Nemo 先游, 藍吊娟石中.  No2=0 No3=0,  開缸三星期.

C兄 新缸係先CHECK NH3米亂黎, 等如起樓冇理由由第二同第三層起架
作者: chowsta    時間: 2014-7-4 13:52:13

已開虹三星期,no2 由 0 到 1 再到 0。

作者: Jamjam226    時間: 2014-7-4 19:47:58

至愛仙魚 發表於 2014-7-4 09:54
C兄小心, D魚唔娟石, 好似想離缸咁款喎

ching魚唔娟石係咪有咩大問題傢?我小丑都唔娟,奶嘴葵又唔玩
作者: siuwai    時間: 2014-7-4 20:06:16

唔錯呀,ching繼續努力,冇大魚冇威脅先唔搵窿娟,見佢地游得幾自在,不過藍吊大得好快,ching好快可以幫佢地轉大屋
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-7-4 22:37:18

Jamjam226 發表於 2014-7-4 19:47
ching魚唔娟石係咪有咩大問題傢?我小丑都唔娟,奶嘴葵又唔玩

魚唔係石中穿插是違反常規, 係有D原因唔開心,例如人唔舒服就自然冇心機shopping玩耍咁解 還有當然要看其是否侷促不安, 上個視頻給參考, 看看你的小丑是否唔開心啦
作者: Jamjam226    時間: 2014-7-5 02:45:24

至愛仙魚 發表於 2014-7-4 22:37
魚唔係石中穿插是違反常規, 係有D原因唔開心,例如人唔舒服就自然冇心機shopping玩耍咁解 還有當然 ...

Ching 係咪有野比我地睇

作者: 至愛仙魚    時間: 2014-7-5 04:06:35

Jamjam226 發表於 2014-7-5 02:45
Ching 係咪有野比我地睇

c兄看看,剛下缸的珊瑚美人,應是很悠遊自在地石中穿插, 不會向玻璃邊沖啊
http://www.youtube.com/watch?v=O5ORVUGq3PQ

作者: skimmer    時間: 2014-7-5 08:46:19

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-7-5 09:33:34

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2