海水領域 SeaFishZone

標題: SKIMMER 一問 [打印本頁]

作者: RICKYNG148    時間: 2014-7-11 12:43:38     標題: SKIMMER 一問

想問大家通常 SKIMMER 打出來正常是否啡色.
以前我個 SKIMMER 都係打出啡色,但近兩三個月打出是綠色的,想問會係有咩原因,是否正常?

THANKS

作者: vsvs    時間: 2014-7-11 14:34:28

其實正常最好打出嚟深啡到黑色,極臭
打水咪綠色,應該調低泡線位或升高化氮
另外pH會影響化氮打泡效能,過低會爆水,所以保持pH穏定可幫助化氮工作
作者: 至愛仙魚    時間: 2014-7-11 14:37:27

唔係淨睇色, 要有老泥至得架
作者: skimmer    時間: 2014-7-11 14:57:05

圖片附件: Skimmer.jpg (2014-7-11 14:56:55, 124.58 KB) / 下載次數 22
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDg1NDl8MGE1YzYxOGZ8MTcxNTUxMjczOHwwfDA%3D

作者: RICKYNG148    時間: 2014-7-11 15:49:42

有老泥,其實都行左成年幾,個 SKIMMER 一直無攬過,位置無轉過.係最近個幾月前開始有白點死魚,最後全部死晒,我想返會唔會係水質有問題先打出綠色水而唔係啡色.

作者: Hansunu    時間: 2014-7-11 16:45:08

冇魚同冇餵魚 得少量珊瑚係咪打少好多野架
作者: evolution    時間: 2014-7-11 18:38:35

你餵乜魚糧?如我這星期只餵F2糧打出黎就綠色了
作者: RICKYNG148    時間: 2014-7-11 23:43:20

evolution 發表於 2014-7-11 18:38
你餵乜魚糧?如我這星期只餵F2糧打出黎就綠色了

係呀,差唔多時間轉左用呢隻 F1 糧.

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2