海水領域 SeaFishZone

標題: 新手想玩魚同軟珊瑚 [打印本頁]

作者: fio1715    時間: 2014-8-2 18:15:01     標題: 新手想玩魚同軟珊瑚

__ (Medium).JPG
各位師兄/姐好~
小弟有玩開淡水缸(玩左都有8年, 2尺缸),現在想轉海水缸 (會訂做櫃比魚缸坐)!!
因為想玩魚同軟珊瑚~~是否可以用以上SETUP? 其實我是對整個SETUP 唔太明白
1.濾桶入面放什麼?(減N03,P04 D 波波?)
2.玩珊瑚是否不用生物環??全部改用生物石?
我打算用7-9千開缸!!!(唔知夠唔夠??)濾桶已有.
1.新缸
2.水冷
3.化氮
4.生物石,造流.沙........
多謝指教~~

圖片附件: __ (Medium).JPG (2014-8-2 18:11:15, 161.29 KB) / 下載次數 28
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDk2OTZ8YjM0OWE5NDR8MTcxNjEwNjU0NnwwfDA%3D

作者: mortyleelee    時間: 2014-8-2 19:01:08

你同我一樣由淡轉鹹水,其實唔駛訂做半櫃,你魚缸Size好多鋪頭都有一仟蚊樓下已經有,另外,化氮用外掛,我自己用E5,大約八佰多,一般做流四佰幾,生物石你可以放入濾筒加外置濾筒,大約二仟內,如果養珊瑚不需要生物環,要生物石大約五六十磅放於濾筒和缸內大約一仠多,冷水冷有平有貴,本人用價錢大約二仟五蚊,燈方便本人用Zetlight大約三仟幾,其實你用七仟至九仟蚊是可以玩到,如有需要本人可以Whatsappp相比你看看我家中設備,希望幫到你.
作者: mortyleelee    時間: 2014-8-2 19:10:51

另外,玩鹹水要同自己講不是一時興起便買,實在有好多嘢養定之後要慢慢加,本人就覺得好好玩,我自己只是全養珊瑚居多,魚只有幾條,想清楚!
作者: So gun    時間: 2014-8-2 21:56:50

mortyleelee 發表於 2014-8-2 19:01
你同我一樣由淡轉鹹水,其實唔駛訂做半櫃,你魚缸Size好多鋪頭都有一仟蚊樓下已經有,另外,化氮用外掛,我自己用 ...

作者: fio1715    時間: 2014-8-2 22:21:17

mortyleelee 發表於 2014-8-2 19:01
你同我一樣由淡轉鹹水,其實唔駛訂做半櫃,你魚缸Size好多鋪頭都有一仟蚊樓下已經有,另外,化氮用外掛,我自己用 ...

咁即係要兩個濾桶啦!
咁係兩個都要work,定係改裝(拆摩打)一個變做桶?我家中剛好有個舊
作者: mortyleelee    時間: 2014-8-2 22:27:09

你唔怕麻煩怕冼濾筒其實可以行雙濾筒,一個放生物石,另一個收棉都可以.
作者: fio1715    時間: 2014-8-3 07:40:54

咁即係雙濾桶各自比電,黎出水入水?
作者: mortyleelee    時間: 2014-8-3 08:45:11

當然有兩個濾筒一齊行,永遠都係過濾大又可以養菌.
作者: fio1715    時間: 2014-8-3 12:41:56

我怕自己亂
即係缸出桶a,桶a出水去桶b,再入水冷,最後先去缸?
定係有兩個濾桶獨立行?
該係前者我諗
作者: 我係wingk960    時間: 2014-8-3 13:17:43

會唔會整個背滴或滴漏重好D.
作者: peterfox    時間: 2014-8-3 20:41:42

平平地收個2手缸,省時省力。
作者: alfa    時間: 2014-8-3 20:59:41

滴漏好D
作者: alfa    時間: 2014-8-3 20:59:42

滴漏好D
作者: mortyleelee    時間: 2014-8-3 21:29:17

我建議獨立行,如果你兩個濾筒同款同型號可以串連

作者: nickdo    時間: 2014-8-3 23:06:48

1個濾筒都唔好用, 賣左佢.
直按做滴溜缸, 最靚仔.
如果唔做滴溜就做背/側滴溜
乜滴溜都唔想做就掛缸加強水流就得.

濾筒流量對於咸水黎講係偏小. 2215得620L/H打返個折連500L/H都唔夠. 24吋缸郁下都2000L/H以上啦.
濾筒只會積垃圾
濾筒維護時太易成地水, 咸水麻煩.

齋缸, 掛缸化氣, 燈, 足夠水流, 生物石, 水冷 已經養到架啦.
作者: mingmingming34    時間: 2014-8-3 23:28:26

太複雜,好以上面師兄意見,收個二手滴漏,長遠又好用,有時有些師兄五六千約二四吋的二手缸已很好用,改來改去,又煩又唔好用
作者: fio1715    時間: 2014-8-4 08:14:55

多謝各位意見先~
我SEACH 下滴濾D INFORMATION 先~
有野唔明~我會再問!
作者: vsvs    時間: 2014-8-4 10:17:09

去魚街買個現成背滴缸玩下先,吸收下經驗
如果主力珊瑚魚數條,只用生物石就夠; 多魚就要落環

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2