海水領域 SeaFishZone

標題: 補水桶 [打印本頁]

作者: Dory    時間: 2014-8-13 14:16:56     標題: 補水桶

終於收到我既補水桶.  4L kalkwasser 水, 應該頂到一星期呱

圖片附件: IMG_3225.jpg (2014-8-13 14:14:28, 116.88 KB) / 下載次數 27
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTAzMzR8ZjgxYzJjMzh8MTcxNDY3MDU2NHwwfDA%3D

作者: bryan811    時間: 2014-8-13 15:04:56

請問邊度買 ?
作者: puikwong    時間: 2014-8-13 15:47:37

4L我1day消耗晒.......
作者: Tough-gate    時間: 2014-8-13 16:22:50

唔錯 可以放櫃入面
邊到訂做?
我就用緊6L蒸餾水樽 做補水桶
作者: Dory    時間: 2014-8-13 16:35:30

冇得賣,要做,近manning亞加力俌。我都想個桶,不過找唔到arm既
作者: Dory    時間: 2014-8-13 16:38:21

我100L, 應該項到,冬天應該3-4天gwa
作者: ko1008    時間: 2014-8-13 19:19:51

典解用石灰水嘅?計過數唔怕鈣太高?
作者: Dory    時間: 2014-8-13 19:58:15

之前keep唔到KH, 要keep住加AB水. 之後見人用石灰水係補水到, 所以試下.  用左lee個方法幾個月, keep到以下數據. 每星期10%換水, 用RC
CA - 450
KH - 8.6
Mg - 1230
作者: onefish    時間: 2014-8-27 01:22:27

師兄,其實什麼是 kalkwasser 水?

作者: Dory    時間: 2014-8-27 11:28:58

石灰水, 補充 Calcium, Alk and Mg, 不過唔會好多, 視乎珊瑚要求.
作者: eno    時間: 2014-9-2 19:04:48

個桶幾靚喎~ CHING, 請問造左幾多錢? 如果平, 我都想造個~ THX

作者: Dory    時間: 2014-9-2 22:52:45

都要$260,唔知平定貴
作者: eno    時間: 2014-9-11 04:14:11

依家先睇到,謝謝ching相告。
魚街阿加力店一向海鮮價。。。
我試過問佢地訂造個上濾幾錢?報價二百幾。。。
後來佢見我未design好問佢意見姐,無拿拿改口話要八百幾了。。。
我問點解價錢前後相差咁多?佢話係design費喎。。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2