海水領域 SeaFishZone

標題: levofloxacin救白點 [打印本頁]

作者: kitangle    時間: 2012-5-13 02:11:56     標題: levofloxacin救白點

尋晚發現火炎仙有4,5粒白點
2粒100mg磨粉落40/L水
正常早發現要落幾耐度? 落埋藍十字會唔會好D?

作者: fung5900    時間: 2012-5-13 02:27:02

如fot缸點解唔直接用藍十字?
作者: kitangle    時間: 2012-5-13 02:31:20

見有試下用 因為有藍腳寄居蟹係度 怕佢唔係咁受得

作者: number    時間: 2012-5-13 09:33:32

不如擺火焰去q缸落銅慢慢醫, 穩陣d呀
抗生素對白點無咩用呀
作者: kitangle    時間: 2012-5-13 10:41:48

無Q缸位置有限
/我FOT黎 主缸落都得  
對銅藥有D抗拒...個份量都覺得幾難控制
作者: HTM    時間: 2012-5-13 12:07:27

師兄,白點蟲已入主缸,遲早都要解決
作者: kitangle    時間: 2012-5-13 12:18:47

除左銅藥無解決方法
作者: heary    時間: 2012-5-13 12:22:39

睇來你真係想救白點而唔係救魚
作者: kitangle    時間: 2012-5-13 12:33:04

一落就收口 收親口就有死傷
所以想搵下有冇其他方法
作者: westbb    時間: 2012-5-13 13:29:59

唔用銅藥,可以用USA.
作者: vinvin    時間: 2012-5-14 11:53:40

CUPRAMINE la...
雖然我都死咗條黃吊,好唔開心
作者: kitangle    時間: 2012-5-14 12:02:45

vinvin 發表於 2012-5-14 11:53
CUPRAMINE la...
雖然我都死咗條黃吊,好唔開心

尋晚屈服左啦 40L水 滴左8滴 不過今朝起身CHECK過銅仲係0.00 PPM
唔知仲加唔加好
作者: vinvin    時間: 2012-5-14 14:50:34

有無沙石之類,因為會吸銅
我PERFER跟足啦,無謂過重銅仲死快D

作者: kitangle    時間: 2012-5-14 16:42:15

所以我第一日落唔敢落重手呀 建議份量一半囉 我都知沙石會吸
但想費死死魚
作者: vinvin    時間: 2012-5-16 15:11:03

kitangle 發表於 2012-5-14 16:42
所以我第一日落唔敢落重手呀 建議份量一半囉 我都知沙石會吸
但想費死死魚

我都係落一半響Q箱,因為見到新買火背B在魚店的火背鄰居有白點,所以預防吓...
作者: noriming    時間: 2012-5-16 17:14:52

用抗生素要至少用七日, 小心個缸煉出超級惡菌
作者: Galaxy    時間: 2012-5-16 19:23:47

我會提議落pointex,隔日落,包掂,又唔使吸銅,我缸已有年半未落過。
作者: 虎虎虎    時間: 2012-5-16 21:09:54

小弟係新手,玩FOT,有幾條魚「奶」咗白點,亦十分怕落銅藥,但試過Amydium及連翹,兩隻都唔work,白點今日少咗但過兩日又多番,尤其是灰仙同法仙更是「點」不甩,反反覆覆差不多兩星期,最后今日亦只有屈服換水後跟足份量落藍十字但个半鐘內分三次落以觀察落藥後之反應,落完第三次冇耐,條吋半藍面開始游背泳,半个鐘後回歸大海...但用JBL&Red Sea测銅,指数卻是0!唔知係咪缸中沙與珊瑚骨吸哂d銅所以check唔到,但幾小時後白點確係明顯少咗,其他魚touch wood暫時健在開口冇乜異樣,所以小弟会跟足指示48hrs後再落一次,魚魚生死只有各安天命了,醫白點真係冇得斬腳指避沙虫,主缸有只有狠狠地醫,點解FOT生白點十个師兄九个都叫落銅原來真係有原因,而我亦冇得懶,今日終於都要買个Q缸了!
作者: kitangle    時間: 2012-5-17 02:00:39

Galaxy 發表於 2012-5-16 19:23
我會提議落pointex,隔日落,包掂,又唔使吸銅,我缸已有年半未落過。

未見過
師兄有冇相睇下 買黎試下用都好
作者: kitangle    時間: 2012-5-17 02:03:59

虎虎虎 發表於 2012-5-16 21:09
小弟係新手,玩FOT,有幾條魚「奶」咗白點,亦十分怕落銅藥,但試過Amydium及連翹,兩隻都唔work,白點今日 ...

我又係 頭一日落份量一半CHECK係0 第2日落足都係0
都唔知點解 但係見D魚條條無事搶口 都無理 條火炎白點冇哂
所以而家其實都唔知係條魚自己好 定係藍十字幫到手 不過都係跟足療程做足覺得好D

作者: Galaxy    時間: 2012-5-17 08:45:45

kitangle 發表於 2012-5-17 02:00
未見過
師兄有冇相睇下 買黎試下用都好

美國石美人封面。
作者: kitangle    時間: 2012-5-17 20:14:44

Galaxy 發表於 2012-5-17 08:45
美國石美人封面。

收到
放假去卡其搵下先
作者: Galaxy    時間: 2012-5-17 22:18:13

成條魚街都有得買,放心!
作者: pat_shiu    時間: 2012-5-18 00:19:37

ching, how to use 連翹?   someone told me it works and very good and also RT safe.......
but seems it did not work in your FOT......anyway, I want to try it but want to know the detailprocedure, tks.
作者: Wow999    時間: 2012-5-21 16:20:42

我會提議落pointex,我藍十字,usA 全部用過,最安全最有效係佢,我通常落八成

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2