海水領域 SeaFishZone

標題: 3" Regal Angelfish [打印本頁]

作者: G-force    時間: 2014-9-14 21:37:17     標題: 3" Regal Angelfish

_O8A6944.JPG _O8A6954.JPG _O8A6946.JPG

圖片附件: _O8A6946.JPG (2014-9-14 21:36:06, 193.88 KB) / 下載次數 38
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTIyMzh8YThmNzI2ODl8MTcxNTQ2NTk3MnwwfDA%3D

圖片附件: _O8A6954.JPG (2014-9-14 21:35:07, 188.13 KB) / 下載次數 38
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTIyMzd8NzIzMzc5MGV8MTcxNTQ2NTk3MnwwfDA%3D

圖片附件: _O8A6944.JPG (2014-9-14 21:31:14, 179.64 KB) / 下載次數 39
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTIyMzZ8MDJiNjBhMzR8MTcxNTQ2NTk3MnwwfDA%3D

作者: pca    時間: 2014-9-14 22:26:47

作者: kwong426426    時間: 2014-9-14 22:28:55

巧令色
作者: popo250    時間: 2014-9-14 22:30:49

作者: G-force    時間: 2014-9-14 22:31:43

kwong426426 發表於 2014-9-14 22:28
巧令色

最大佢啦已經,怕比其他魚打

作者: alfredfu    時間: 2014-9-15 10:12:59

請問條靚色金毛巾開囗未?
作者: G-force    時間: 2014-9-15 12:44:28

alfredfu 發表於 2014-9-15 10:12
請問條靚色金毛巾開囗未?

Q哂,開左囗才落缸。第二天已經開囗。在魚店時都幾惡。

作者: peterleung    時間: 2014-9-15 13:13:51

G4 兄,有無片睇下呀?

作者: HIM    時間: 2014-9-15 13:21:45

作者: G-force    時間: 2014-9-15 13:25:48

peterleung 發表於 2014-9-15 13:13

有,等我執執個缸先,唔見得人

作者: andrewsiu    時間: 2014-9-15 14:48:49

作者: ft2728    時間: 2014-9-15 15:18:22

想問師兄,金毛巾係唔係多數開口?毛巾係唔係好小開口?
作者: G-force    時間: 2014-9-15 16:42:54

ft2728 發表於 2014-9-15 15:18
想問師兄,金毛巾係唔係多數開口?毛巾係唔係好小開口?

我發覺毛巾同金毛巾其實開口機會差不多,1.5-3吋內易開口。其他尺寸很難開囗。金毛巾來自馬代,埃及,紅海,佢地魚場捉魚比毛巾出產地如印尼比較自然,所以感覺金毛巾易d。而我試過的兩品種就一樣難度。

開口只係開始,入缸之後又有好多野要注意,因為佢算係比較難搞嘅仙魚。

作者: neva    時間: 2014-9-15 21:32:51

作者: jasonlwl    時間: 2014-9-15 21:51:12

好靚
作者: brian    時間: 2014-9-16 16:03:06

買心頭好
作者: G-force    時間: 2014-9-16 16:27:27

brian 發表於 2014-9-16 16:03
買心頭好

等左一年有多

又唔係成日出魚街,條魚又唔係成日返,就算返又未必有緣買到,買到又未必開口。真係終於遇上。

作者: Anter    時間: 2014-9-16 17:56:18

G-force 發表於 2014-9-15 16:42
我發覺毛巾同金毛巾其實開口機會差不多,1.5-3吋內易開口。其他尺寸很難開囗。金毛巾來自馬代,埃及,紅海 ...

C兄讲得啱 开咗口只係第一步,我试过三吋係主缸篩起佢第三日就食粒糧,篩咗五日放入主缸之后七日都无事,谂住咁次重唔掂,点之过咗几日见佢抽筋变成U字形状攝咗石里面瓜咗,撈上來都係僵硬U字形状。

作者: G-force    時間: 2014-9-16 21:21:23

Anter 發表於 2014-9-16 17:56
C兄讲得啱 开咗口只係第一步,我试过三吋係主缸篩起佢第三日就食粒 ...

師兄是否之前過淡?或魚缸水有藥份?

作者: Anter    時間: 2014-9-16 21:46:30

G-force 發表於 2014-9-16 21:21
師兄是否之前過淡?或魚缸水有藥份?

每次有新鱼都会过纯淡水唔会落药,至于主缸有冇落已经唔记得,鱼药只有TDC和藍十字。

作者: G-force    時間: 2014-9-17 11:56:52

Anter 發表於 2014-9-16 21:46
每次有新鱼都会过纯淡水唔会落药,至于主缸有冇落已经唔&#35 ...

以我記憶魚抽筋可能淡水ph未能適應而出事,所以最好過淡時加ph buffer. 令外藍十字浸得多也會抽筋,不過如果師兄唔記得魚缸水有冇藥,相信都沒有下藥一段時間,所以因藍十字出事機會微,淡水出事機會較大。

作者: Anter    時間: 2014-9-17 21:51:32

G-force 發表於 2014-9-17 11:56
以我記憶魚抽筋可能淡水ph未能適應而出事,所以最好過淡時扑|抽筋,不過如果師兄唔記得魚缸水有冇藥,相信 ...

真係唔简单太多学问,C兄发表过好多精华帖有啲好有趣,鱼便秘可以用青豆搞掂。但係揾唔到点样可以捉升ph,我鱼缸永远都係7.4就算刚换完水都只有7.8两三个钟之后就7.6,我又唔想落提升ph嗰啲药,始终药对鱼唔多唔少都有副作用。C兄有机会发表一下点样可以提高ph值办法教教小弟。谢谢!

作者: G-force    時間: 2014-9-18 17:32:11

Anter 發表於 2014-9-17 21:51
真係唔简单太多学问,C兄发表过好多精华帖有啲好有趣, ...

ph低好大可能魚缸有死角位令水流不能充分沖走魚屎等有機物,令水ph下降。石或珊瑚骨位置,加強水流吹底部,減小沙底或改清缸底,加多做流器,起石等等已經可以改善。
作者: G-force    時間: 2014-9-21 10:02:31

peterleung 發表於 2014-9-15 13:13

http://youtu.be/o6Ws31Aej7E

石景會再執下
作者: nat    時間: 2014-9-22 08:56:52

ching 珊瑚石可穩定ph一說法,睇?
因我缸有,新缸至今ph8.4-6
好似有D用
作者: nat    時間: 2014-9-22 08:57:11

巳四年缸
作者: G-force    時間: 2014-9-22 10:47:05

nat 發表於 2014-9-22 08:56
ching 珊瑚石可穩定ph一說法,睇?
因我缸有,新缸至今ph8.4-6
好似有D用

珊瑚骨是鈣質多所以有小小幫助。但要回升至8.2,要減小水中有機物。師兄水量幾大?用什麼化氮器?水流如何等等?

作者: nat    時間: 2014-9-22 12:02:13

報告
小弟缸约900升水 器材沿用以前四呎缸个D而已
三个上水pump 1x3500, 2x2500 去年才开始用化氮而已
沙缸舊环大6环加底喉
Ph就因最近換了曰旺平炎 加餵得多跌到去8。2
作者: nat    時間: 2014-9-22 12:04:39

G-force 發表於 2014-9-22 10:47
珊瑚骨是鈣質多所以有小小幫助。但要回升至8.2,要減小水中有機物。師兄水量幾大?用什麼化氮器?水流如何 ...

對不起ching 係藍珊瑚石 先岩

作者: G-force    時間: 2014-9-22 14:01:54

nat 發表於 2014-9-22 12:02
報告
小弟缸约900升水 器材沿用以前四呎缸个D而已
三个上水pump 1x3500, 2x2500 去年才 ...

Ph 8.2 正常喎...

作者: G-force    時間: 2014-9-22 14:04:22

nat 發表於 2014-9-22 12:04
對不起ching 係藍珊瑚石 先岩

無問題。魚缸造流器可以改善缸內水流,減小死角出現。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2