海水領域 SeaFishZone

標題: 新手RT缸蟲蟲一問 [打印本頁]

作者: rc211vman    時間: 2014-9-18 21:45:43     標題: 新手RT缸蟲蟲一問

請問各位ching呢條係乜嘢蟲?對珊瑚有無害?有無生物可以食咗佢?感謝解答 photoshake_1411045952607.jpg

圖片附件: photoshake_1411045952607.jpg (2014-9-18 21:41:26, 175.07 KB) / 下載次數 29
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTI0Mjl8ZjZiNzY2YzF8MTcxNDgyODM0M3wwfDA%3D

作者: napedro    時間: 2014-9-18 22:29:26

作者: pca    時間: 2014-9-18 22:46:31

fire worm 犀利無比要用陷阱捉吾系食晒你D細魚蝦蟹
作者: rc211vman    時間: 2014-9-18 22:56:20

pca 發表於 2014-9-18 22:46

咁我可以點做呀?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-9-18 23:21:54

唔好用手掂佢會腫
作者: brian    時間: 2014-9-18 23:36:17

係火刺蟲, 唔理佢會越生越多,大條會捉魚仔食,隻手掂到佢會腫痛
拳師蝦 、六線狐、箭蟹都會食.
但係我條六線狐早上勁食魚糧,晚上就走去訓覺,D蟲夜晚先走出嚟,變咗冇用.

作者: rc211vman    時間: 2014-9-18 23:51:12

brian 發表於 2014-9-18 23:36
係火刺蟲, 唔理佢會越生越多,大條會捉魚仔食,隻手掂到佢會腫痛
但 ...

我得12寸RT細缸有4條小丑2隻醫生蝦,咁我應該買邊種生物幫手適合啲呢!

作者: rc211vman    時間: 2014-9-18 23:56:56

重有個問題想幫忙,啲生物石越嚟越多唔知係髮絲藻定羽毛藻,有乜辦法可以清咗佢呢?Thx
作者: pat_shiu    時間: 2014-9-19 00:03:28

細缸就直接將生物石過淡啦!only the one with worm if you know  the exact location
作者: mortyleelee    時間: 2014-9-19 00:08:10

市面有細隻箭蟹買,不過多手多腳,時常走嚟走去.
作者: brian    時間: 2014-9-19 00:21:32

可將生物石取出浸coral cleaner,應可殺掉大部分蟲.
作者: brian    時間: 2014-9-19 00:44:02

rc211vman 發表於 2014-9-18 23:56
重有個問題想幫忙,啲生物石越嚟越多唔知係髮絲藻定羽毛藻,有乜辦法可以清咗佢呢?Thx

本來吊B可幫你手,因你缸細唔可以養太多魚,用手除啦

作者: butterfly    時間: 2014-9-19 03:12:25

我都係細缸RT,和你個差不多大,試過對付火剌蟲.我有個非常好的方法,不需起石咁鬼煩.自己已試過2次,效果非常成功,用最細size的針筒注滿滾熱水,然後描準牠射擊.一定要描準牠,不要"祿"親D珊瑚.如果見牠捐落D石窿仲好辦,用針筒對住個石窿注入滾水便行直接"祿"死牠.
你不需擔心會影響水中咸度.細size針筒只有3ml的淡水,相對你個缸的水量根本亳無影響
我現在個缸已沒有火剌蟲很久,可以安枕無休
作者: rc211vman    時間: 2014-9-19 07:48:42

butterfly 發表於 2014-9-19 03:12
我都係細缸RT,和你個差不多大,試過對付火剌蟲.我有個非常好的方法,不需起石咁鬼煩{:6_14 ...

係有計!多謝解答

作者: leeberty    時間: 2014-9-19 12:04:49

g钢毛虫
作者: Tough-gate    時間: 2014-9-20 00:12:43

brian 發表於 2014-9-18 23:36
但 ...

哈哈 CHING 我條6線都係咁
作者: coralsea01    時間: 2014-9-20 00:35:00

pca 發表於 2014-9-18 22:46

not fire worm la... bristle worm ah~ fire worms 係好野, bristle worm 餓起上黎食珊瑚架。。。熄燈後捉易D

作者: coralsea01    時間: 2014-9-20 00:37:21

美人虾,拳c虾 兩下就KO 佢la

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2