海水領域 SeaFishZone

標題: FOT 轉缸程序請教 [打印本頁]

作者: maverick12    時間: 2014-10-22 11:27:32     標題: FOT 轉缸程序請教

將會由24"滴漏缸(五年)轉40"滴漏缸(未到),現況如下:

舊MA環25L(已在舊缸五年)
新MA環10L(已在舊缸養了一個月)
新MA環10L(全新未洗)
死士(藍魔青魔,已Q好,現西起在主缸)

計劃將部份舊環+新環+死士先放去新缸。
觀察一兩星期,再續D續D將舊魚舊環放去新缸。

請問N-Cycle仲會唔會重新來一次(NO2爆紅、爆啡苔,等NO2=0、退啡苔先再放魚)?
理論上一次過將舊環舊魚搬去新缸,唔需要再行多次N-Cycle?

謝謝!
作者: 我係wingk960    時間: 2014-10-22 11:35:31

就咁換喇.我幾次都係就咁換.
作者: maverick12    時間: 2014-10-22 11:45:41

我係wingk960 發表於 2014-10-22 11:35
就咁換喇.我幾次都係就咁換.

係咁就好了。謝謝!

作者: boothamrice    時間: 2014-10-29 00:07:08

師兄,分享下。我都岩岩轉左缸。不過就無你大。我就60𠃊轉120L.

我自己意見係如果你之前個system可以support到所有魚,咁𨍭過去只係大D缸。平時換水都係新加舊水。不過可能你轉缸size比較大。唔知可唔可以咁apply.

我就行左一日水,捉左條平吊去。之後佢無野就全缸連水連屎倒哂去。因為個D屎可以幫新環種菌。咁我so far doe ok...d 魚so far都正常。食野。。。有個小小既意見係𨍭魚既時間,盡量唔好比魚離水。希望幫到你
作者: maverick12    時間: 2014-10-29 09:56:57

boothamrice 發表於 2014-10-29 00:07
師兄,分享下。我都岩岩轉左缸。不過就無你大。我就60𠃊轉120L.

我自己意見係如果你之前個system ...

多謝寶貴意見。
現在得十條魚多D,有兩三條大仙,相信35L環足夠應付。
我都會先過一些藍魔、青魔、平吊試水一二日,然後再全過。
不過舊環過新缸前,想用舊水洗一洗,五年無洗過應該幾污糟。
作者: 換水多過食飯    時間: 2014-10-29 10:51:37

如果D魚係養定哂就吾洗驚
所有環放起新缸到行..可以用埋舊水
行到冇哂粉飛黎飛去
就咁車魚落去

因為D魚係定哂既咁係冇問題
作者: maverick12    時間: 2014-10-29 15:08:34

換水多過食飯 發表於 2014-10-29 10:51
如果D魚係養定哂就吾洗驚
所有環放起新缸到行..可以用埋舊水
行到冇哂粉飛黎飛去

Thanks!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2