海水領域 SeaFishZone

標題: 太后或湯臣 [打印本頁]

作者: davidleung    時間: 2014-11-3 18:17:46     標題: 太后或湯臣

各位師兄小弟好想養條太后或湯臣,但沒有水冷,有師兄在此說30度亦可,但亦有師兄話太后會無故身亡,這個魚種是否很難養呢?邊條比較容易成功呢?是否食粒糧?多謝各位大大指點

作者: kkleung    時間: 2014-11-3 18:24:53

我都有問題?養到幾個月定幾年?為之養到?
作者: Terry    時間: 2014-11-3 19:00:11

我養過幾條,最耐都係半年,次次都係漲肚
作者: Ez.    時間: 2014-11-3 19:30:47

養唔難呀,keep色要花啲心思
如果甩哂色養黎無乜意思
作者: may414    時間: 2014-11-3 20:04:23

我剛入左條3吋太后,無水冷,缸水30度,現在好生猛,即日已食粒,希望keep得到啦!
作者: davidleung    時間: 2014-11-3 20:45:26

因為得40吋缸已經有魚如下:美法5吋,東非紫月4吋,印尼皇帝4吋,馬代圈帝3吋半,另有關刀,麻包,小丑2條,所以空間所餘冇幾,心目中想加1條仙魚(湯臣或太后或一幢)所以想請較各位意見,以及祇想喂粒糧及紫菜,因為較易控制水質(因為本人只是新仔一名)所以想簡單些。
作者: davidleung    時間: 2014-11-3 20:52:45

davidleung 發表於 2014-11-3 20:45
因為得40吋缸已經有魚如下:美法5吋,東非紫月4吋,印尼皇帝4吋,馬代圈帝3吋半,另有關刀,麻包,小丑2條, ...

還有一問題為何我養青魔不是爆身就是打交打死每次十多條只剩下一二條,其實我覺得一群青魔加埋仙魚十分漂亮,請問各位對飼養青魔有沒有什麼心得呢!謝謝
作者: Galaxy    時間: 2014-11-3 20:57:22

無水冷就唔好養,難keep色。免你養耐咗冇乜色又要放!
作者: everest    時間: 2014-11-3 22:23:52

或者試試藍仙先,都好靚稼!
作者: tak_930    時間: 2014-11-3 23:02:56

Galaxy 發表於 2014-11-3 20:57
無水冷就唔好養,難keep色。免你養耐咗冇乜色又要放!

高手……

作者: HIM    時間: 2014-11-3 23:52:19

我條藍仙已經無咁藍
作者: kwong426426    時間: 2014-11-4 00:15:03

davidleung 發表於 2014-11-3 20:52
還有一問題為何我養青魔不是爆身就是打交打死每次十多條只剩下一二條,其實我覺得一群青魔加埋仙魚十分漂 ...

我試過係自撈區十蚊條,撈10條屎10條,全部爆身屎
又試吓生蟲買,見佢係個缸養住,但廿蚊條,先買5條試吓.oh....得喎,隔一排再捉4條,依家都養到三個月以上

作者: Kwong    時間: 2014-11-4 02:13:37

太后如養得一年以上都會退色,冇曬D藍色,變左黃太后

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2