海水領域 SeaFishZone

標題: 上水泵流量及選擇求助 [打印本頁]

作者: Tungzero629    時間: 2014-12-15 18:37:11     標題: 上水泵流量及選擇求助

請教各位師兄如滴流缸16X16X18揹仔缸1吋落水6分上水2個45度1個90度曲缸頂出,請問用EIEIM Compact 2000定AquaBee UP 2000-1好呢?夠唔夠力?如上水太大抽光水應加閘制定用EIEIM個D有得較出水量好?(但都係傘住出水位之嘛) 諗咗好耐都諗唔掂,請各位師兄指教,謝謝!

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-12-15 21:48:45

用EIEIM個D有得較出水量
作者: Tungzero629    時間: 2014-12-16 00:32:13

咁EIEIM Compact 2000夠唔夠?

作者: Carlchan    時間: 2014-12-16 10:32:02

魚缸水体x15至20
作者: puikwong    時間: 2014-12-16 12:46:40

2000 太細。3出水太多。用3分曲比較美觀
主觀意見
作者: pat_shiu    時間: 2014-12-16 15:13:48

16X16X18揹仔缸 -- 同樓上ching意見一樣3出水太太多
如果只做二個出水, eheim1260 夠用, 應該平過compact. 不過沒得較出水量.
作者: Tungzero629    時間: 2014-12-16 18:43:47

唔好意思表達能力差,只有一個45度缸頂出水,其餘個45度曲同90度係沙缸上到缸頂既接位,因為沙缸細驚太大流量抽光水,但2000上到缸頂剩返幾多流量唔識計,小弟第一次用滴漏冇經驗,揾好耐都耐唔到有師兄沙缸用咁細上水泵既經驗分享,所以想請各位師兄比D意見,多謝!

作者: pat_shiu    時間: 2014-12-17 19:03:53

Tungzero629 發表於 2014-12-16 18:43
唔好意思表達能力差,只有一個45度缸頂出水,其餘個45度曲同90度係沙缸上到缸頂既接位,因為沙缸細驚太大流 ...

用 compact 2000 ok啦!
作者: Tungzero629    時間: 2014-12-18 02:48:04

多謝各位意見!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2