海水領域 SeaFishZone

標題: Fluval Sea SP4 共振聲問題 [打印本頁]

作者: Terminator2    時間: 2014-12-28 00:17:51     標題: Fluval Sea SP4 共振聲問題

Pump 7500L , 上水喉一吋.
共振聲超大,pump 底巳加Silcone. 振動係由上水喉一路傳到成個底缸&櫃. 原本想換條silcone 喉睇下有無用但搵唔到吋二嘅.而家唔知點攪好 T_T.

作者: puikwong    時間: 2014-12-28 00:53:05

你揾條洗衣機去水喉或者吸塵機喉試下
作者: puikwong    時間: 2014-12-28 00:58:15

你果條藍仙點樣。以前我試過一樣情況。就好似唔知換水點俾其他魚影響或咩原因。大驚一場。突然好似唔適應人工養咁。驚驚青青。呆左成個月都係玩完。。
作者: puikwong    時間: 2014-12-28 00:59:06

當中情況反覆以為有轉機。而家佢點
作者: Terminator2    時間: 2014-12-28 01:47:42

puikwong 發表於 2014-12-28 00:59
當中情況反覆以為有轉機。而家佢點

呆呆滯滯,對食物視而不見,東躲西藏...

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-12-28 10:57:19

底上水一出二?
作者: Terminator2    時間: 2014-12-28 15:44:08

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-12-28 10:57
底上水一出二?

係呀,不過遠果邊好弱.

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-12-28 18:05:48

你頭位無加閘掣尾位咪痾尿咁,9成水頭位出晒有共嗚都唔出奇
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-12-28 18:10:15

20141228_180639.jpg 我都係底上一出二

圖片附件: 20141228_180639.jpg (2014-12-28 18:09:32, 270.21 KB) / 下載次數 6
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTgzNTJ8MTQxYjFlYmF8MTcxNTYwNTc1NXwwfDA%3D

作者: 4557792    時間: 2015-1-9 18:53:43

接水泵的軟管換成硅膠管。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2