海水領域 SeaFishZone

標題: AB桶 Q 魚求教!! [打印本頁]

作者: joesaga    時間: 2015-2-3 11:40:08     標題: AB桶 Q 魚求教!!

換左大缸. 開開心心諗住可以養多D魚同珊瑚. 好可惜, 由於經驗不足, 還是招來了一場災難.

三星期前買入的幾條愛魚順帶也把白點帶了入缸. 之後便一發不可收拾. 雖然已經重金下了. 兩次珊瑚缸白點藥. 但最後都無補於事.

最後... 連舊魚也一併死了幾條.  看著魚兒一條一條的死去.. 心沉下了....  為了減低往後的死亡率.  決定下回新魚開始用AB桶 來 Q魚.  

在網上看了資料. 心裡有了一些大概方法.. 怕自己攪錯. 所以特此請教於各位師兄先輩.  

AB桶指的就是去買兩個容量相同的膠桶.  每天對調使用並切底消毒使用後的桶.--->對嗎!?

另外想請教,  在AB桶其間若發現魚兒身上出現白點.  那需要落藥嗎? 還是只要每天換桶換水. 就可以? 這是小弟最大的疑問.

還望各位指教!!

作者: ybkwok    時間: 2015-2-3 11:58:31

AB桶就不用落藥,但注意,不要再有問題既魚缸取水!
最好另外準備第二個水源
作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 12:31:47

有沒有用过滤袋 ?
作者: joesaga    時間: 2015-2-3 12:34:07

ybkwok 發表於 2015-2-3 11:58
AB桶就不用落藥,但注意,不要再有問題既魚缸取水!
最好另外準備第二個水源

明白. 謝版大.

另外.  以我現在缸的情況.. 要等多久才可以再落魚!?

P.S  還有一白點紫吊在缸中. 搶口大食. 白點情況持續了三星期到現在

作者: pat_shiu    時間: 2015-2-3 12:34:14

但ching個主缸已經有白點, 就算q 好新魚, 入缸後重係有機會生白點.
除非你主缸無魚, 再行多28日水去Q主缸.
作者: joesaga    時間: 2015-2-3 12:35:01

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:31
有沒有用过滤袋 ?

師兄. 之前有用.  
現在 DIY 改成了用. 棉兜

作者: joesaga    時間: 2015-2-3 12:38:12

pat_shiu 發表於 2015-2-3 12:34
但ching個主缸已經有白點, 就算q 好新魚, 入缸後重係有機會生白點.
除非你主缸無魚, 再行多28日水去Q主缸.

師兄..  基本上唔會無魚. .
由以前的細缸. 到現在大缸.
開缸元佬的.  火背, 菲濟魔. 睡衣..   好怕金剛不壞一樣..  經歷了細缸和大缸的. 白點災難. 對他們一點事也沒有.

作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 12:38:46

用回过滤袋
作者: ybkwok    時間: 2015-2-3 12:48:37

只要個缸有魚,入面D白點蟲就不會休止
作者: joesaga    時間: 2015-2-3 12:50:03

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:38
用回过滤袋

師兄係咪講.   用返濾袋?!?!   

請問... 好處何在呢.!?

作者: joesaga    時間: 2015-2-3 12:50:32

ybkwok 發表於 2015-2-3 12:48
只要個缸有魚,入面D白點蟲就不會休止

版大.... 咁我可以點做.!?

作者: royleung826    時間: 2015-2-3 12:53:12

你最好清晒d魚一次過Q晒佢,等一月冇魚先再放Q好的魚,近排我都試過好似你咁,加幾多死幾多,最後一次連開缸魚都死晒,把心一橫清缸,死淨幾條魚毛
作者: leemanho    時間: 2015-2-3 12:54:07

如果得三條細魚,咪出部攞出黎 AB 桶 Q 一次,主缸淨水 28 日,28 日後落番主缸
作者: pat_shiu    時間: 2015-2-3 12:54:32

joesaga 發表於 2015-2-3 12:38
師兄..  基本上唔會無魚. .
由以前的細缸. 到現在大缸.
開缸元佬的.  火背, 菲濟魔. 睡衣..   好怕金剛 ...

FOR RT
1. 只要主缸有過白點, 又一直有魚, 係吾會真正清到.........
2. Q 魚, 係要在主缸有白點前做.  之後先做就吾係100% 安全啦
3. 除左魚, 珊瑚都一樣要Q
4. 清魚行水28日, 應該係唯一100%安全去清主缸白點的辨法.  如果主缸重有好多魚, 當然係好難做到.
作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 12:54:44

360截-659416.jpg PP棉前置过滤器

圖片附件: 360截-659416.jpg (2015-2-3 12:53:53, 8.98 KB) / 下載次數 182
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjA0Nzl8NTllYjVjOWZ8MTcxNDcxNTQyMnwwfDA%3D

作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 12:56:21

加在底缸滤白点虫100%滤
作者: royleung826    時間: 2015-2-3 12:59:07

另外如果你唔想行AB桶,你可以開個細缸仔,放主缸可以唔要果d有菌環或石及水加銅藥,咁你就有個Q缸,入新魚都唔洗下下AB,方便好多
作者: may414    時間: 2015-2-3 13:11:19

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:56

這是什麼東東?可過濾白點蟲咁勁?

作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 13:12:39

PP棉前置过滤器
作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 13:13:29

过滤精度:有5微米和1微米两种
作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 13:14:55

功能及特点:

◎能有效过滤水中的铁锈、泥沙、虫卵、藻类等大颗粒物质;

◎过滤流量大,压差小;

◎不含任何化学粘合剂,更卫生,安全;

◎耐酸、碱、有机溶液、油类,有良好的化学稳定性。
作者: may414    時間: 2015-2-3 13:16:06

借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚身,咁係咪即係可以換疏d,例如兩日一次。事關每日換真係好痛苦!
作者: may414    時間: 2015-2-3 13:23:30

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 13:14
功能及特点:

◎能有效过滤水中的铁锈、泥沙、虫卵、藻类等大&#39 ...

Ching有無用過,是否真能成功清白點?係邊有得買?

作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 13:26:26

圖片附件: 360截-2612813.jpg (2015-2-3 13:26:19, 4.02 KB) / 下載次數 146
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjA0ODh8NjE4OTAxY2J8MTcxNDcxNTQyMnwwfDA%3D

作者: chihoqweasd    時間: 2015-2-3 13:27:26

圖片附件: 360截-2663202.jpg (2015-2-3 13:27:17, 12.76 KB) / 下載次數 154
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjA0ODl8OWMwM2ZkZTZ8MTcxNDcxNTQyMnwwfDA%3D

作者: leemanho    時間: 2015-2-3 13:31:11

may414 發表於 2015-2-3 13:16
借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚 ...

隔日換都得,但係桶冇過濾,NH3 會積聚。最好日日換

作者: may414    時間: 2015-2-3 13:44:52

leemanho 發表於 2015-2-3 13:31
隔日換都得,但係桶冇過濾,NH3 會積聚。最好日日換

唔該ching, 咁每次換水後加返少少AMMO LOCK去轉化d NH3, 咁咪安全d!

作者: ybkwok    時間: 2015-2-3 13:58:09

may414 發表於 2015-2-3 13:16
借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚 ...

要百份百換水,所以最好準備定一大桶新水

作者: joesaga    時間: 2015-2-3 14:14:32

pat_shiu 發表於 2015-2-3 12:54
FOR RT
1. 只要主缸有過白點, 又一直有魚, 係吾會真正清到.........
2. Q 魚, 係要在主缸有白點前做.   ...

師兄.. 我想問... 珊瑚. 點樣 Q呀.!?!?!

我有件角.. .兩條管虫. ..  兩件大手星花. 一件黃金皮革.... 可以點做...

作者: joesaga    時間: 2015-2-3 14:15:36

royleung826 發表於 2015-2-3 12:59
另外如果你唔想行AB桶,你可以開個細缸仔,放主缸可以唔要果d有菌環或石及水加銅藥,咁你就有個Q缸,入新魚 ...

換了大缸後.. 家裡己經沒位置再整一個Q缸了. ><

作者: 我係wingk960    時間: 2015-2-3 14:20:09

哦......你有耐性先攪到.唔係rt由佢喇.
d魚強壯左就冇事嘞.
白點上唔到身.一個月都差唔多會屎晒.
咁...你rt即係要冇晒魚.一個月.就ok.
但.......你以後買山胡,又要q足一個月.
其實山胡有冇白點我唔知.
但跟埋d石,就會有機會有.
因我都試過入新石中白點.
之後我拎晒d石.冇魚放足一個月.
你自問有冇咁既耐性.
作者: joesaga    時間: 2015-2-3 14:23:35

我係wingk960 發表於 2015-2-3 14:20
哦......你有耐性先攪到.唔係rt由佢喇.
d魚強壯左就冇事嘞.
白點上唔到身.一個月都差唔多會屎晒.

榮少................ 老實說... 我無...

最慘.. 我就係.  RT....  我都諗緊... 就萛.. 我捉哂D魚出黎... 咁我D石都會有白點......  

以家我都唔知點做好...   比條明路我行下..

作者: joesaga    時間: 2015-2-3 14:24:24

同埋聽大家咁講...   其實我係咪即係唔駛 Q 魚.... !?  只能聽天由命.!?
作者: 我係wingk960    時間: 2015-2-3 14:39:49

唔駛Q嘞,但..最好條魚搶晒口先落會好大幫助,
作者: leemanho    時間: 2015-2-3 14:51:40

may414 發表於 2015-2-3 13:44
唔該ching, 咁每次換水後加返少少AMMO LOCK去轉化d NH3, 咁咪安全d!

或者會好 d,仲要餵少 d。魚日日捉來捉去好大壓力既,我會落埋 stress guard,加隻杯入去俾佢做 shelter。

作者: leemanho    時間: 2015-2-3 15:00:32

我之前都試過 AB 桶 Q 魚,後來冇做。自己又辛苦、魚又辛苦、鹽又貴。AB 桶真係唔係人人啱做。

之前都試過一兩次有魚有白點,冇幾耐自己好番。其它魚都冇事。Keep 好 d 水,魚魚身體強壯冇咁易有事。

加支 UV,大火數慢流可以殺死白點,或者有少少幫助。

我又見過有個理論係養 d 攻擊力高既珊瑚,同濾食性既珊瑚,可以殺死白點,或者有少少幫助。
作者: joesaga    時間: 2015-2-3 15:40:07

如果係咁.. 我又想問下呢個方法得唔得..

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧就放.. 如果西住期間.. 起白點.. 就捉佢出來.. 用個桶.. 養住落藥.. 醫返好. 先再放入主缸.. 咁得唔得呢.!?!?!
作者: pat_shiu    時間: 2015-2-3 15:54:43

joesaga 發表於 2015-2-3 14:14
師兄.. 我想問... 珊瑚. 點樣 Q呀.!?!?!

我有件角.. .兩條管虫. ..  兩件大手星花. 一件黃金皮革....  ...

只要你個缸無魚28日, 所有石and珊瑚就自動Q好.
新珊瑚/石, 就只好用Q缸無魚養28日.......當然接近吾會有人做!
作者: evolution    時間: 2015-2-3 17:09:22

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:56

你用過未?唔好吹得就吹教壞人
作者: leemanho    時間: 2015-2-3 17:33:39

joesaga 發表於 2015-2-3 15:40

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧 ...

有好多師兄都係咁做,各師各法,最緊要您自己啱。
作者: joesaga    時間: 2015-2-3 17:40:11

leemanho 發表於 2015-2-3 17:33

ok .. thanks 師兄.
作者: Kwong    時間: 2015-2-4 03:36:55

joesaga 發表於 2015-2-3 15:40

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧 ...

師兄咁做未必好,你現在主缸已有白點未清再加新魚篩起佢,睇怕條新魚未開口已經生到成身白點,有病又點開口呢!

作者: Kwong    時間: 2015-2-4 03:55:46

leemanho 發表於 2015-2-3 17:33

冇錯!養魚各師各法,但唔見議咁做,首要做嘅係點樣清曬D白點,期間唔好再加魚喇!

作者: joesaga    時間: 2015-2-4 09:16:01

Kwong 發表於 2015-2-4 03:55
冇錯!養魚各師各法,但唔見議咁做,首要做嘅係點樣清曬D白點,期間唔好再加魚喇!

以家我都無符... .. 今朝又死了一條睡衣..
我現在只可以等佢地自己捱過呢一關.. 然後.  兩個月唔加魚.. 睇下.. 得唔得啦.   
我想問.... 海星駛唔駛拎走埋.!?

作者: 米高    時間: 2017-5-11 16:03:13

我測試過pp棉過濾白點係work嘅,但要加两個外掛箱,同ab桶原理一樣,三日張條魚由a外掛箱移過b箱,用熱水清洗a箱,你問下個賣家佢會教你架喇
【善水阁 海水鱼多功能外挂隔离检疫盒防白点藻缸ATS三合一生物测水】,点击链接再选择浏览器打开http://c.b0yp.com/h.6aIlge?cv=8fCHZGxZ6Rk&sm=430488,或复制这条信息¥8fCHZGxZ6Rk¥后打开&#128073;手机淘宝&#128072;

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2