海水領域 SeaFishZone

標題: 想飬角 [打印本頁]

作者: edlsang    時間: 2015-3-12 12:22:13     標題: 想飬角

請問養角 ,水質要住意什麼 ?
同什麼種類角最易飬 ?

作者: edlsang    時間: 2015-3-13 07:38:55

請教養角高手!
作者: nikewoven    時間: 2015-3-13 15:42:33

我個人認為, 可以先試瓦片,KEEP到色同生長,  慢慢試深水 , 再玩淺水

當然你可以咩都試
作者: edlsang    時間: 2015-3-13 16:12:28

nikewoven 發表於 2015-3-13 15:42
我個人認為, 可以先試瓦片,KEEP到色同生長,  慢慢試深水 , 再玩淺水  

當然你可以咩都試 :l ...

現養緊一塊瓦 , 都算好態 la !
作者: ko1008    時間: 2015-3-14 08:49:33

你養開軟野基本水質參數應該清楚,唔需多講啦,No3,Po4要低,加個東升泵keep鎂、鈣、KH,然後每星期换20%水就ok
作者: edlsang    時間: 2015-3-14 11:37:22

ko1008 發表於 2015-3-14 08:49
你養開軟野基本水質參數應該清楚,唔需多講啦,No3,Po4要低,加個東升泵keep鎂、鈣、KH,然後每星期&#25442 ...

ching 我已有个GHL doser , KH, C, M 都準備好……!

作者: edlsang    時間: 2015-3-14 22:32:18

ko1008 發表於 2015-3-14 08:49
你養開軟野基本水質參數應該清楚,唔需多講啦,No3,Po4要低,加個東升泵keep鎂、鈣、KH,然後每星期&#25442 ...

請教 ching 角放近造流位可以嗎 ?及放缸什麼位較好?
作者: ko1008    時間: 2015-3-16 22:14:28

edlsang 發表於 2015-3-14 22:32
請教 ching 角放近造流位可以嗎 ?及放缸什麼位較好?

角要亂流,有d角會被水流影响生長形狀同狀態,放近造流位無話唔得,要觀察下佢既反應。
唔同品種放位都唔同,有d要光d有d唔洗咁光。

作者: edlsang    時間: 2015-3-16 22:27:02

ko1008 發表於 2015-3-16 22:14
角要亂流,有d角會被水流影响生長形狀同狀態,放近造流位無話唔得,要觀察下佢既反應。
唔同品種放 ...

同常新手玩乜角好?

作者: ko1008    時間: 2015-3-17 10:12:00

瓦片,叠瓦,貓骨,貓爪,雀巢果d都啱新手
作者: chihim    時間: 2015-3-17 17:56:20

老手可以玩咩?
作者: edlsang    時間: 2015-3-17 19:20:39

chihim 發表於 2015-3-17 17:56
老手可以玩咩?

ching 已神级境界!

作者: chihim    時間: 2015-3-17 20:03:20

死左就變神了,現在系新手狀態
作者: edlsang    時間: 2015-3-23 11:26:51

請問用什麼方法可穩定 KH , Ca, 及鎂 ?
作者: ko1008    時間: 2015-3-23 13:21:30

你唔係有個GHL doser咩?唔識用定唔知開咩水做定滴?
作者: edlsang    時間: 2015-3-23 13:33:37

ko1008 發表於 2015-3-23 13:21
你唔係有個GHL doser咩?唔識用定唔知開咩水做定滴?

其實都吾係好識用咋……!

作者: ko1008    時間: 2015-3-23 13:51:29

穩定 KH,Ca,Mg 就係用KH,Ca,Mg嘅補充液dosing囉。但份量係每個缸唔同,仲要每個星調整的
KH,Ca,Mg補充液可以買現成的或自己開,自己開就平好多,例如用soda粉開水補充kh等等。
作者: edlsang    時間: 2015-3-27 18:24:47

ko1008 發表於 2015-3-23 13:51
穩定 KH,Ca,Mg 就係用KH,Ca,Mg嘅補充液dosing囉。但份量係每個缸唔同,仲要每個星調整的
KH,Ca ...

ching 己有兩件角在缸,請問何時需落 KH, 鈣,鎂元素 ?!

作者: ko1008    時間: 2015-3-28 10:48:54

edlsang 發表於 2015-3-27 18:24
ching 己有兩件角在缸,請問何時需落 KH, 鈣,鎂元素 ?!

你首先check下數據,然後一星期後再check一次,睇下你個缸一星期消耗多少kh,ca,mg,再計翻條數每日dosing幾多滴元素,如果唔識計唔掂就慢慢試啦。

作者: edlsang    時間: 2015-3-28 17:46:39

ko1008 發表於 2015-3-28 10:48
你首先check下數據,然後一星期後再check一次,睇下你個缸一星期消耗多少kh,ca,mg,再計翻條數每日dosing ...

上星期  :

KH 10.3
Ca.  450
Me. 1170

今星期 :

KH 7.7
Ca 400
Me 1110

作者: ko1008    時間: 2015-3-29 23:36:56

咁你裝部GHL未?買元素未?有就開始滴啦
作者: edlsang    時間: 2015-3-30 08:14:38

ko1008 發表於 2015-3-29 23:36
咁你裝部GHL未?買元素未?有就開始滴啦

有。是否每日滴?該怎樣量度用法?!

作者: S_P_P    時間: 2015-3-30 12:55:05

鎂太低、鎂低KH會唔穩定MG Keep 1300-1500高D無問題、另外KH10.3太高、Keep 7.8-8.3 都OK.(以上係個人認為)、
作者: ko1008    時間: 2015-3-30 14:38:55

edlsang 發表於 2015-3-30 08:14
有。是否每日滴?該怎樣量度用法?!

係每日滴,一般每種元素都set毎日分兩三次滴,目的是盡量减低水質變化,當然你鍾意一日一次都得。但每種元素唔好同一個時間滴,因為會令各元素在未完全溶入水前産生了化學作用,减低咗添加份量。
至于加幾多就要自己試,每隻牌子含量都唔同,説明會有講大概添加量,不過都要試過先知。
假設你無check錯,兩次結果相减即係話每星期Kh低咗2.6,ca低咗50,鎂低咗60,咁你咪計吓每日滴幾多滴先可以補充返囉。唔識計就試,例如每日set兩次滴20秒,三日後check吓升咗幾多,跟住再加加减减,兩三個禮拜就掌握到實際份量了。
不過就算定咗又冇加野入缸都經常會有些變動的,所以每星期都要check吓,可能要再微調下的
另外如樓上ching所講,鎂太低了,可以用手動加鎂元素推返上1300先

作者: edlsang    時間: 2015-3-30 15:03:50

ko1008 發表於 2015-3-30 14:38
係每日滴,一般每種元素都set毎日分兩三次滴,目的是盡量减低水質變化,當然你鍾意一日一次都 ...

Tks so much  !

作者: edlsang    時間: 2015-3-30 15:11:17

ko1008 發表於 2015-3-30 14:38
係每日滴,一般每種元素都set毎日分兩三次滴,目的是盡量减低水質變化,當然你鍾意一日一次都 ...

另想請教 ching 最初該玩什麼品種角及加多少件較好 ?

作者: ko1008    時間: 2015-3-30 16:09:58

edlsang 發表於 2015-3-30 15:11
另想請教 ching 最初該玩什麼品種角及加多少件較好 ?

我好慢的,都係由一件叠瓦手指開始,養定咗三四個月後先開始玩其他品種。。。。其實因為中間仲要換燈換化氮換造流泵,窮鬼要慢慢加。

作者: edlsang    時間: 2015-3-30 17:33:00

ko1008 發表於 2015-3-30 16:09
我好慢的,都係由一件叠瓦手指開始,養定咗三四個月後先開始玩其他品種。。。。其實因為中間 ...

見海洋有人工角賣,請問人工是否比野生易養D ?

作者: royleung826    時間: 2015-3-30 20:01:33

我覺得差唔多,剛開始我都尤人工角->深水野生,只係人工角燒左都冇咁赤,而家開始緊淺水角,我都係一個玩角初哥

如果想試下野生可以同D ching收下角仔
作者: nickdo    時間: 2015-3-30 20:10:07

用滴定/鈣反..

最重要拎住個重點, 係"保持"數值. 唔係"升"數值.

比如鈣370偏低,
滴入初始份量, 一日半日後CHECK數值, 如果係仲跌左, 就加大滴入份量. REPEAT 呢個動作, 值到個數值維持不變. 咁就已經SET好啦(保持鈣). 然後手動加鈣到理想值.

如果加下又減下, 來來去去就得個吉(尤其係鈣反)

作者: edlsang    時間: 2015-3-30 20:32:03

nickdo 發表於 2015-3-30 20:10
用滴定/鈣反..

最重要拎住個重點, 係"保持"數值. 唔係"升"數值.

作者: ko1008    時間: 2015-3-31 14:16:12

edlsang 發表於 2015-3-30 17:33
見海洋有人工角賣,請問人工是否比野生易養D ?

人工都有唔同品種,都唔一定易。
其實當你控制到水質,配合埋水流同光,咁基本上咩品種都養得生,靚唔靚就係睇日常維護了。

作者: cheungmoke    時間: 2015-5-1 23:45:49

養角好簡單,前期充分養好缸水,正所謂水靚乜都掂,硝化菌強水質靚,keep乜角都容易過借火,唔好亂落藥水,穩定kh,ca,mg三大元素就掂

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2