海水領域 SeaFishZone

標題: 菲律賓魚(ORDER魚計劃....) [打印本頁]

作者: 南海洋    時間: 2015-3-15 23:47:32     標題: 菲律賓魚(ORDER魚計劃....)

祗係賓魚....

希望今年有少少突破啦.

作者: Galaxy    時間: 2015-3-15 23:51:07

例如呢?
作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 00:18:20

Galaxy 發表於 2015-3-15 23:51
例如呢?

做訂魚服務

作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 00:19:29

如...

紫背仙, 火焰仙,藍面.眼鏡燕仙,藍燕公,11間B,半月仙B,毛巾BB....
太陽寶石,落日寶石,紫后...
混種吊,特大吊,和尚吊...
瑞士狐,日本狐,金點狐
皇帝碟,法鰈,大關刀,大鬼刀...
鯊魚,藍點鰩,..
怪魚....

以上菲律賓場不時有貨,但我無ORDER返來,
一. 來價貴,利錢少[ 靚魚多俾熟客,佗地客以好平價賣走,唔返免煩.]
二, 死傷風險大,死一條幾百蚊,成批100KG魚無乜錢賺.

如大家有興趣定魚,...先俾定金(可銀行過數), 魚到俾尾數.(尾數我賺).
定金=魚價加運費.
尾數=定金 X 0.5 + HK$50.(手續)

魚死收屍.(不用俾尾數)..我無賺無蝕.

EG. 紫背仙, 來價...$250
定金= $250+$50(運費)=$300
尾數= $300 X 0.5 + $50= $200
共$500.

作者: evolution    時間: 2015-3-16 00:43:16

話時話老闆,幾時返有狗店條靚立皇好小有咁大返
作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 01:03:02

evolution 發表於 2015-3-16 00:43
話時話老闆,幾時返有狗店條靚立皇好小有咁大返

話時話.....

有咁SIZE 8" $220 大立皇(熟客收$180)....會有多少魚友想要....

無10個都有8 個.

如收起(留魚)俾客如EVOLUTION. 對先到先得魚友不公.

如用先到先得對你EVOLUTION 永遠在我處買唔到.(有D客好得閑,返魚在門口等開門)

所以要定訂魚計劃....我需要止蝕及賺多一些,你俾錢定魚就無人搶到.我唔洗改做淡水魚店.

7"以上;大立皇定金= $65+$85
尾數=$75+50
共$275.

作者: Galaxy    時間: 2015-3-16 01:21:07

大立皇275?抵呀!
作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 01:34:05

咁我賣$220...好老襯.!!!
作者: Galaxy    時間: 2015-3-16 01:59:38

南海洋 發表於 2015-3-16 01:34
咁我賣$220...好老襯.!!!

咪當益吓魚友!

作者: evolution    時間: 2015-3-16 05:03:18

南海洋 發表於 2015-3-16 01:03
話時話.....

有咁SIZE 8" $220 大立皇(熟客收$180)....會有多少魚友想要....

我好小黎你店係有一次買絲拿環過去狗店見到個大缸有條立皇真係小見咁size,二十幾三十年前大角咀富多來埸有間魚鋪個老闆有條鎮店大立皇非常好色水有成十二寸起碼好正,宜家十幾二十年都未見過有魚鋪返大立皇,見到都係2.5至4寸魚仔,可能要去海鮮店找,係呢條魚還健在嗎?
作者: evolution    時間: 2015-3-16 05:05:56

南海洋 發表於 2015-3-16 01:03
話時話.....

平到喊,狗店果條宜家有幾寸呢?
作者: mhkgere    時間: 2015-3-16 05:40:19

老闆,我想問如果條魚返到鋪死咗,咁即係定金無咗?
又如果條魚無態咁又點?
作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 05:51:55

evolution 發表於 2015-3-16 05:05
平到喊,狗店果條宜家有幾寸呢?

那條大約9" ..養一年,老友價$180....仲好好態.

IMG_20150317_190847.jpg IMG_20150317_190907.jpg

多多龍寵物店(龍猫專賣店),
圖中仲有條黃丹.

魚缸入面配合,大開魚友眼界, 因大條9"  澳洲月光狐,8" 紫石班, 一條2尺半好粗雪花鰻,
但唔食細魔,寶石魚,古B...,  海洋公園都做唔到.

那 6尺X30" X 28" 沙缸比一般魚缸仲大...

圖片附件: IMG_20150317_190907.jpg (2015-3-18 05:20:39, 379 KB) / 下載次數 98
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjMyODd8ZDM2NWJkZDB8MTcxNDcxMzA4N3wwfDA%3D

圖片附件: IMG_20150317_190847.jpg (2015-3-18 05:20:38, 323.31 KB) / 下載次數 94
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjMyODZ8MmQzYjFjNmJ8MTcxNDcxMzA4N3wwfDA%3D

作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 05:56:34

魚界定訂魚行規......(以前魚友一定清楚!!)

生死/無態....金主自負.

(2個月返唔到,全退定金)

訂魚生意=我賺硬無蝕.

作者: eddi    時間: 2015-3-16 09:34:34

靚幢B
作者: pca    時間: 2015-3-16 09:54:02

到時要條皇帝都好似以前咁三舊水有找
作者: may414    時間: 2015-3-16 10:00:47

咁定貨要求係咪寫到幾detail都得呢?例如我想定條皇帝,可唔可以註明要5吋,兩邊全直紋咁樣呢?
作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2015-3-16 10:10:05

有冇3~4吋金面仙?如果有我依個大埔仔都要遠洋出黎
作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 11:25:17

eddi 發表於 2015-3-16 09:34
靚幢B

如果菲律賓有...我盡量同你找好嗎..

不如改少少COLOR....黑色中間1 憧白色...(匙洞)代著先.

定金 = $12+ $16
尾數..$14+$50
TOTAL= 28+64=$92  

作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 11:35:34

may414 發表於 2015-3-16 10:00
咁定貨要求係咪寫到幾detail都得呢?例如我想定條皇帝,可唔可以註明要5吋,兩邊全直紋咁樣呢?

一般少少要求是接受.   太DETAIL= 收你定金放2個月收息....

仲有....全直紋 與,1 個叉之價錢點分別同計算????[實際賣價是有分別]

可能有要求,另加收費先解決到.

作者: rsfish    時間: 2015-3-16 11:40:04

作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2015-3-16 12:30:25

郭老闆 金面大概幾錢左右?
作者: 丁不三    時間: 2015-3-16 12:42:21

老細, 是否可PM你報價,係就正
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2015-3-16 12:47:46

訂魚返到黎死左點算?
作者: faiwong    時間: 2015-3-16 12:54:12

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-3-16 12:47
訂魚返到黎死左點算?

老闆話︰魚界定魚行規......(以前魚友一定清楚!!)

生死/無態....金主自負.

(2個月返唔到,全退定金)

定魚生意=我賺硬無蝕.

作者: ybkwok    時間: 2015-3-16 12:54:47

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-3-16 12:47
訂魚返到黎死左點算?

佢已經話左,返到來死左或冇態,全部金主負責!
所以請各位訂魚既魚友,自行評估風險!
日後一切爭㘭,亦與海水領域無關!

作者: Wilsonlsl    時間: 2015-3-16 13:17:33

果然是一門必賺生意
作者: evolution    時間: 2015-3-16 13:28:25

南海洋 發表於 2015-3-16 05:51
那條大約9" ..養一年,老友價$180....仲好好態.

多多龍寵物店(龍猫專賣店),  那 6尺X30" X 28" 沙 ...

老闆有時間影張相黎欣賞下,放唔放架佢?
作者: calvinfff    時間: 2015-3-16 13:59:58

老闆只係提供訂魚服務

可以考慮下訂大皇帝,  藍面,  11間 , 賓刀……價值唔太低嘅魚
作者: freeman20134    時間: 2015-3-16 14:23:16

小魚迷..粉葛 發表於 2015-3-16 12:30
郭老闆 金面大概幾錢左右?

x2
金面仙我都有興趣

作者: 1qaz1qaz1qaz    時間: 2015-3-16 16:57:58

作者: Mikekan    時間: 2015-3-16 20:16:37

呢個課題幾得意,我相信會有魚友訂的,老闆風險又大大減低(因為我相信貨到係唔會拆袋直接過比客人),賺硬你的。如果每次客人訂魚都滿足到客人所需,應該代魚友訂魚係一個新鮮的經營方式。萬事起頭難,看口卑了
作者: MATTFX    時間: 2015-3-16 20:59:27

聽日幾點番魚啊老闆?
作者: Wilsonlsl    時間: 2015-3-16 21:27:24

用客人D錢去訂貨,貨價你自己先知,又唔包生、死、病、態重要加你貨價加你手績費,只要有人訂一定臁錢因為根本冇風險,比我就去魚舖揀啱比錢好過買張有風險的紙
作者: may414    時間: 2015-3-16 23:00:21

除非心目中嘅魚真係超難搵,否則都唔會用呢個服務。
作者: 南海洋    時間: 2015-3-16 23:59:24

一開始以經講明,...有D魚我唔再返.

e.g.:紫背仙, 瑞士狐, 混種火焰仙,黑旗/白旗鯊....
因來價貴,風險高,利錢少.

俾錢訂魚,以前包哥,強哥...都係咁做,唔係新野.
好似黑旗鯊,以前一定俾晒全數$2200. 死魚見屍.

你地一定未試過先錢後貨,所以好似剛玩魚新手一樣,大驚小怪.

明天有條XL 藍面,,,但我無要. 因來價都$6~700. 如果得7" ...蝕硬. 就算有10" 無人要之後一樣蝕賣.

生意有風險是正常,長期賺錢好少就唔係生意.人工都未搵到.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-17 00:13:24

[用客人D錢去訂貨,貨價你自己先知,..]

我會計晒全部費用. 如貴可以唔訂. 好公平.
作者: 南海洋    時間: 2015-3-17 00:47:37

好多魚友PM 我關于訂魚,...魚種....價錢....可否銀行過數???

我要少少時間諗清楚可行性及完善訂魚服務.

有D 魚可能無得訂, ....市價金面仙$240,金刀$330...因來價太平,店都唔憂賣.

金面仙= $40魚價+$60運費.+ $50賺+$50 手續費 訂魚總共$200 ; 我賺少了$40
金刀= $36 + $64 +50 +50 =$200 我賺少了$130

訂魚仲平...咁唔WORK.

作者: KKY    時間: 2015-3-17 01:00:07

咁樣訂魚一定唔WORK WOR老闆, 錢你要賺好合理,但選擇少就好少人訂啊, 在客心目中訂魚=有質數同難返既魚
作者: Kwong    時間: 2015-3-17 01:56:54

假如呢水有三個客都係訂金面仙,點知返到嚟一條有態一條冇態一條瓜左,咁又點分呢!
邊個做金主
作者: 南海洋    時間: 2015-3-17 07:27:35

Kwong 發表於 2015-3-17 01:56
假如呢水有三個客都係訂金面仙,點知返到嚟一條有態一條冇態一條瓜左,咁又點分呢!
邊個做金主{:4_ ...

非常爭議...多謝提出問題.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-17 07:40:44

以幾年魚場合作經驗, 金面仙,金刀......一般死亡率,1000條死4條.
無態.....100條....5條.

死最多是古B,雀,醫生,醫生蝦,小丑,魔....一D 平魚.

皇帝,死都有但好少,不過無態,紫面,返來1~2天死...15%.
作者: 南海洋    時間: 2015-3-17 08:17:00

有11間B 毛巾B...可以訂..1"~1.5"

11間B = 70+ 30 + 50 +50 =$200

毛巾B = 55 +25 +40 + 50 = $170

混火焰仙
$250+$50+$150+$50...=$500

作者: 南海洋    時間: 2015-3-17 08:24:51

Yellow anthias (Female)        Pseudanthias pleurotaenia -female        S/M        4
Red parrot fish        Paracheilinus filamentosus        M        4
Tomato clown        Amphiprion frenatus        T        2
Domino damsel        Dascyllus trimaculatus        M        10
African clown        Amphiprion Clarkii                7
Emperor angel (Juv)   1`1.5"圈     Pomacanthus Emperor        T        4
Green chromis        Chromis virdis        M        10
Monkey shrimp        Saron Marmoratus                4
Red banded shrimp        Stenopus hispidus        M        4
Orbi batfish   樹蝠仔     Platax orbicularis        S        1
Juv. Diana Hogfish                        1
Camel shrimp        Gnathopyllum species        M        10
Tiger queen anthias        Mirolabrichthys Imelda        S/M        7
Tomato clown        Amphiprion frenatus        T        4
Tomato clown        Amphiprion frenatus        M        2
Randall's anthias-Male        Paranthias Randalli        M        5
Skunk shrimp - cleaner   醫生蝦      Hippolysmata grabhami        M        10
Purple queen anthias        Mirolabrichthys Tuka        S        2
Sand starfish        Luidia foliolata                2
Red pistol shrimp        Alpheus specie        M        4
Princess anthias        Smithvanizi        M        1
Rainbow wrasse        Labroides Demidiatus                6
Long Tentacles anemone        Radianthus species        M        4
Purple Longtentacles Ane. 5"  紫長鬚     Radianthus species        M        1
White Flat Anemone        Radianthus simplex        M        2
Percula clown        Amphiprion ocellaris        T        8
Percula clown        Amphiprion ocellaris        S        10
Percula clown        Amphiprion ocellaris        M        7
Thalasoma Wrasse        Thalasuma Lunarc                1
Marble wrasse        Halichoeres hortulanus        M        1
Red margin wrasse        Cirrhilabrus cyanopleura                1
Pink damsel        Stegastes Species        M        6
Percula clown        Amphiprion ocellaris        M        5
Tiger wardi goby        Valenciennea wardii                4
Lemon Damsel        Amblyglyphidodon Termatensis                5
Rafflesi butterfly        Chaetodon rafflesi        S        2
Longnose puffer        Canthigaeter amboinensis        M        1
Shortnose puffer        Canthigaster papua        M        2
Scissortail hogfish 3"飛狐       Bodianus anthioides        S        1
Yellow tang         Acanthurus pyroferus         S        2
Yellow tang         Acanthurus pyroferus         M        1
Lemon butterfly        Chaetodon unimaculatus        S        1
V-Tail grouper        Cephalopholis urodelus                2
Blue face trigger        Xanthichthys auromarginathus        M        1
Terry snapper        Lutjanus campechanus        SM        4
Damperia Grouper        菲律賓鬼皇        M        2
Lineatus tang        Acanthurus Liniatus        S        2
Lineatus tang        Acanthurus Liniatus        M        2
Coral hog fish        Bodianus mesothorax        S        2
Coral hog fish        Bodianus mesothorax        M        1
Spotted grunt        Plectorhinchus chaetodonoides        M        1
Pacific ocean sailfin tang         Zebrasoma veliferum         S        2
Pacific ocean sailfin tang         Zebrasoma veliferum         M        1
Brown tang         Zebrasoma scopas         M        1
Chocolate Tang                M        1
Brown heniochus        Heniochus Varius        M        1
Yellow tail poma angel        Chaetodontaplus Caeruleopunctatus        S        2
Banded Angel   2"11間     Centropyge Multifasciatus        S        1
Japanese Swallow Angel                S        2
Moorish idol         Zanclus        M        3
Rose belly wrasse        Novaculichthys taeniourus                3
Brown bird fish        Gomphosus Varius        M        2
V-tail trigger                M        2
Brown tang         Zebrasoma scopas         S        1
Half black angel        Centropyge Vroliki        S        1
Malcolor Snapper                S        1
Powder brown tang        Acanthurus japonicus         S        1
Powder brown tang        Acanthurus japonicus         M        4
Undulate trigger        Balistapus udulatus        M        1
Phil. Fairy basslet ant.        Mirolabrichthys Barletti        M        4
Big eye squirrel        Myripristis pralinia        M        1
Blue face trigger        Xanthichthys auromarginathus        M        1
Banded shark  鯊魚      Chiloscyllium punctatum        M        1
Powder brown tang        Acanthurus japonicus         L        2
Yellow shoulder tang   金一字         S        7
Yellow shoulder tang                M        1
Cat shark  珠鯊      Chiloscyllium punctatum        M        1
Black & White Heniochus        Heniochus acuminatus        T        9
Lunula butterfly        Chaetodon lunula        L        2
Yellow tail poma angel     黃尾灰   Chaetodontaplus Caeruleopunctatus        L        1
Randall's anthias-Female        Paranthias Randalli        M        8
Chocolate Tang                M        1
Black & White Heniochus        Heniochus acuminatus        L        2
V-Tail grouper        Cephalopholis urodelus                1
Shortnose puffer        Canthigaster papua        M        1
Lineatus tang        Acanthurus Liniatus        S        1
Japanese Swallow Angel                S        1
Powder brown tang        Acanthurus japonicus         M        1
Tiger queen anthias        Mirolabrichthys Imelda        S/M        2
Randall's anthias-Male                M        2

Coral hog fish        Bodianus mesothorax        M        1
V-Tail grouper        Cephalopholis urodelus                1

中文同相遲D出,現要出門返店外勤.
作者: Wilsonlsl    時間: 2015-3-17 09:09:21

Kwong 發表於 2015-3-17 01:56
邊個做金主{:4_ ...

一條有態,兩條冇態,咁又點分呢,當然有態賣比常光顧,常買貴貨果位,冇態咪求其比訂貨的人,反正已賺了錢
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 05:45:02

Wilsonlsl...

你提問題好似針對我.....不過你講問提好易解決.
因訂魚一定有先後時間過數, 我會在每日[生意入數BOOK]....BOOK MARK 落CODE NUMBER .

先定ORDER 先後,  當收菲律賓 STOCK LIST 有已ORDER 魚時, 我 EMAIL落ORDER 時,
要菲律賓在SPECIAL ORDER 包魚膠袋內菲律賓新聞紙 MARK  上. CODE NUMBER.

開箱時, 那魚是那ORDER 一清2 楚, 我亦寫唔到膠袋入面報紙上.
亦唔會混淆 ORDER A同 ORDER B.

大家應滿意這安排啦.

REM:
1.  SPECIAL ORDER CODE 魚要求魚一定好態先入袋.
2. 比正常膠袋大20%.
3. 打大氣. 確保一定比普通魚多3 小時氣.

仲有SPECIAL ORDER 魚非一般魚.....RARE / 難找魚.  菲律賓場要特別去找.
那魚因特別捉俾我. 落CODE NUMBER 是好少事,魚場一定幫到手.

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2015-3-18 07:19:16

作者: 629PATRICK    時間: 2015-3-18 07:25:53

咁如果魚場搵到D比較罕有魚既時候,可唔可以叫魚場幫手影相(最好有movie),至少買家唔駛估估下條魚係點既狀況.
作者: rsfish    時間: 2015-3-18 08:59:50

支持海洋
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 09:33:29

629PATRICK 發表於 2015-3-18 07:25
咁如果魚場搵到D比較罕有魚既時候,可唔可以叫魚場幫手影相(最好有movie),至少買家唔駛估估下條魚係點既狀況 ...

菲律賓魚一般幾百蚊條, 又無橙憧.

訂魚魚友都熱愛又豪爽朋友,不會斤斤計較.

如咁小心眼,佢地唔會先錢後貨訂魚服務,怕死了蝕錢.

但應找魚前,EMAIL PHOTO 俾佢地, 免找錯另種魚仲僅要.

EG. 金刀,鬼刀, ...黃尾灰仙,金面仙...有時公,母時時擾錯.

作者: pat_shiu    時間: 2015-3-18 09:37:19

其實魚返來開箱已經死左吾係可以claim返魚場魚價!?!?
當然空運都係要比,但老闆就沒收金主全數定金,好似吾係好正路!
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 10:00:54

pat_shiu 發表於 2015-3-18 09:37
其實魚返來開箱已經死左吾係可以claim返魚場魚價!?!?
當然空運都係要比,但老闆就沒收金主全數定金,好 ...

CLAIM DOA(開箱死) 是有幾%.  間間魚場都保護自己.

唔係一條2 條  DOA 就CLAIM .(次次一定有死魚, 死魚都無FEELING)

亦有時因死魚來價平, 死超過 5% 我祗提出叫佢地下次改善但無CLAIM 錢.

生意是大家合作得好, WIN WIN 大家才HAPPY.

好似有一次...XL 皇帝, 開箱時面黑但仲有少少呼吸. 都唔算DOA.(幾小時後返菲律賓)

有D 魚...11間仙,半月仙..DOA 比較高. 我唔 ORDER 或落1 條2 條. 減少蝕錢.(死左就算)

死魚菲律賓都唔想.

但有D 時候,我一定CLAIM返,

D 貴魚 收5條,但來得2條.
有次收左6 條毛巾B 錢, 但一條都無.

收多我錢, 我一定CLAIM 返,( 除了少幾條魔.)

作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2015-3-18 10:14:15

依個計劃真係幾有趣.....玩禁耐魚都係第一次聽。
作者: 屯門魚友    時間: 2015-3-18 10:17:06

老闆無返大籃面
日X返好多都係買$600至$700
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 10:41:59

XL大藍面...
來價 US$50 20% DISCOUNT = US$40 = HK$300
運費...2 層(加高)...HK$250/層, 仲有少少空位放細魚. = $250 X 2 X 0.8= HK$400.

所以報成本= $6~700. (無呃你地)
因ORDER 過一次,,,,中招.

旺角, 因ORDER 超多(壓到靚價)及 >500KG(運費是100KG 80%)
魚大約 $250,
運費大約 $250.
售`$600~700. (賺$100~150) 頂死細店.
如有10"以上,收入房CALL 大客.
作者: bowenwong    時間: 2015-3-18 10:47:11

作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2015-3-18 11:30:30

會唔會訂個訂魚list 參考下....^^
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 11:40:25

小魚迷..粉葛 發表於 2015-3-18 11:30
會唔會訂個訂魚list 參考下....^^

好提議...

一定會有晒可以訂魚名單及詳盡收費,  WHATSAPP(拍過數紙傳來作實)  及  藍海洋公司之東亞銀行 ACCOUNT NUMBER.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 11:49:23

可能有D魚非常少, (混種吊,淡火焰仙, 無尾魚...)

一樣會出LIST ,但唔好入數. 直到菲律賓找到了, 我PM 想要魚魚友先過數比較合理.
作者: samsonco    時間: 2015-3-18 12:06:00

有冇得訂麒麟仙?
作者: Wilsonlsl    時間: 2015-3-18 12:13:46

南海洋 發表於 2015-3-18 05:45
Wilsonlsl...

你提問題好似針對我.....不過你講問提好易解決.

我不是針對你,我都有買過你D貨,咁我要比錢當然問清楚先,坦白講打開門做先意當然要還錢唔系為咩,我自已生意都是錢行頭
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 12:26:22

samsonco 發表於 2015-3-18 12:06
有冇得訂麒麟仙?

麒麟仙....無返多年.

連價錢都無....報唔到價.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 12:31:35

我做生意唔係錢行最頭.   除了錢仲有好多其他野都顧及.

如尊嚴,真理,理想,道德.......工作開心.

作者: 千斤頂    時間: 2015-3-18 12:33:38

我想訂16寸黑其沙
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 12:43:30

大家如有想訂魚請討論,  方便我做訂魚LIST.

14~18"寸黑旗鯊

$500+$1000 +$750+$50= $2300

REM: 尺寸祗可以大約, 不能 15"不要, 17" 不要.   做唔到.
作者: 屯門魚友    時間: 2015-3-18 13:41:45

多口講句
其實養魚多怪人我都是其中一個
比錢無問題唔合心水好難取
例如過大或過細如皇帝亂纹同直纹
真是天同地
可唔可以唔取店主照買
買到作下條魚訂金
死左歸金主

買到可以作下一絛訂
作者: snakelok    時間: 2015-3-18 14:09:03

藍點魟幾錢 ?
作者: 千斤頂    時間: 2015-3-18 15:18:18

已pm你
作者: he115    時間: 2015-3-18 16:51:15

如想訂15寸以上北斗幾錢?
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2015-3-18 19:15:08

比我就有魚睇啱就比錢費時煩
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 20:23:13

當然..以前叫你上樓買魚,

你答案又一樣:[比我就街舖有魚睇啱就比錢費時煩!!]

作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 20:26:16

屯門魚友 發表於 2015-3-18 13:41
多口講句
其實養魚多怪人我都是其中一個
比錢無問題唔合心水好難取

介紹你去[天富]...老闆娘會留魚俾你,好好人架.

又近你啦....屯門魚友.

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2015-3-18 20:54:00

作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2015-3-18 21:34:31

鐵底竹籮想漏粒米都難真識做生意
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2015-3-18 21:37:59

傻傻地單眼仔 發表於 2015-3-18 21:34
鐵底竹籮想漏粒米都難真識做生意

作者: jacky66    時間: 2015-3-18 22:00:59

除非好另類冷門,其實一般魚友想訂既魚都好渴市,只憂魚場無貨。靚魚到左貨會憂冇人要?拿拿林飛去執啦!
比如我想要毛巾B,到舖20條包倆日清哂,只憂無魚。
會唔會另一角度睇,做生意張風險全數轉給消費者,消費者除了報酬給商人合理利潤外,還要承擔商人既風險
商人=雙贏
消費者=付本帶利賭博,睇彩數?

作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2015-3-18 22:33:40

jacky66 發表於 2015-3-18 22:00
除非好另類冷門,其實一般魚友想訂既魚都好渴市,只憂魚場無貨。靚魚到左貨會憂冇人要?拿拿林飛去執啦!
比如 ...

作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 23:02:04

訂魚當然...非一般賓魚.
加上$50手續費=太平價魚不好訂了.

像匙洞計出來都 $9X. 邊果會訂呀.

訂魚主因....是魚價貴,但賣價太平(太唔合理).

風險唔成比例. 一百蚊成本, 賺20蚊, 蝕一百蚊.

惡性之下...魚一日一日少種類,比起10年前,

魚街返魚種少了好多, 一些非主流魚,魚店已不返了.

提供另類買魚方法,希望幫到有需要魚友.

[現收了廿幾個魚友PM 想訂魚....]

再多口講...淡水魚一般最少是3倍利潤,
$2條魚賣$8, $2.5 賣$10....魚友買得好開心.
如此小丑(最細)都要賣 $45, 最大4" 賣$90 就同淡水魚利潤看齊.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 23:16:02

有一個PM 我...

[有無細條皇帝,聖帝,約1-2吋,訂魚幾多錢到?]

我頂唔順啦.

SORRY, 我都唔想POST 私人PM, 但為了大家輕鬆一下...認真你就輸!!!
作者: dicky03241210    時間: 2015-3-18 23:18:34

老闆 希望你明白 我不是只跟你訂一條半條 由你話可以訂魚 我要求訂的魚種 冇10條都有8條 高過市價就做 低過就吾做??? 說得通嗎 !
你要玩訂魚 金刀有得返 又吾比我訂 我們玩魚 錢真的不是最重要 買平嘢當然個個魚友都想 但玩得鹹水魚十個九個都知道 玩鹹水魚等於跌錢落鹹水海 金刀返貨低 你賺得吾夠勁 咁你咪開貴D 1000條 1500條 2000條 都冇所謂 你有你開價 我們應為 值得 就會訂 ,你為什麼要說那些 低於市價不做呢 !
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 23:23:10

snakelok 發表於 2015-3-18 14:09
藍點魟幾錢 ?

6"~9" 或10~14"藍點魟...一定有貨,  請下週看訂魚魚單詳細資料.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 23:35:33

dicky03241210 發表於 2015-3-18 23:18
老闆 希望你明白 我不是只跟你訂一條半條 由你話可以訂魚 我要求訂的魚種 冇10條都有8條 高過市價就做 低過 ...

金刀...我在前面都詳細計出, 市價$330, 但訂價計出來是 $200.

如果我再提高訂魚價去$400條.

我全個人就自我摧毀. 我是唔會咁做.

你有錢你的事,我有權選如何去賺我想賺的錢.

你唔滿意我幫你唔到..SORRY !

[如果訂價平過市價,我唔會在我訂魚魚單出售.  如果大家都覺得我不是,我可以取消ORDER 魚計劃]

作者: KKKen    時間: 2015-3-18 23:47:56

有冇得訂深水寶石?呢類魚死亡率高嗎?
作者: 南海洋    時間: 2015-3-18 23:52:22

深水寶石未返過,無來價.
訂唔到. SORRY.

寶石DOA 都10死3條.
但可要求加多水多O2, 加少少活性炭改善.

作者: iphone5    時間: 2015-3-19 00:21:57

黑背心, 馬安又點計?

有興趣
作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 00:27:17

菲律賓無黑背心,

馬安好少(可能印尼返)價好貴.
$260+$60+$160+$50...太貴,唔會出訂LIST.
作者: bartholomew    時間: 2015-3-19 00:33:33

作者: iggood    時間: 2015-3-19 01:13:22

賣賓魚賣到你咁多野諗,俾著我真係早d落閘返屋企訓覺算
作者: jacky66    時間: 2015-3-19 03:10:33

其實也可達致雙贏局面,舖有錢賺之餘,客洗錢又洗得開心,打出新血路
有市必有價,樓主已掌握魚友所愛魚種,人地無返但你返,貴多少魚友亦不太在乎,到最後要入邊隻貨好賣已心中有數。
最大爭議就係,先訂後貨,死魚殺訂,試問有幾多人會咁傻仔買依張期票? 做生意零風險仲有人打工? 當然為左愛魚會有人扔錢落海亦唔奇, 但好肯定爭不斷。
建議掌握各喜好後,最後訂乜魚也好照出魚單,當然最好編好號碼分留給各人,取魚按先後次序,假設死了2條,最後2位就唔好意思了,但受歡迎魚洗怕冇人要? Order多幾條又如何?
舖照交魚單比魚場執藥,都係果句,至怕魚場無魚,有好魚洗憂無人要?
重點係舖先行付款,要班傻仔打本比你賺錢真係講唔通,賺你既,蝕我既,除非
魚到舖有死魚就大數攤分,比多少少買到心頭好顧客亦不太在乎,但唔好死條橙喎
舖既風險已減至最低,顧客亦唔會有機會比錢等條屍返來,是否較為倆全其美?
當然李超人都係賺到最盡又唔洗理人感受,但人地係超人喎
(自己都做左傻仔,寫咁多托咩)

作者: 千斤頂    時間: 2015-3-19 05:41:05

我理你賺幾多,我只要魚,我PM你仲未覆
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2015-3-19 06:49:11

魚友訂魚比左錢收條屍日後一定多爭論雖然係自由市場都提醒大家自我評估訂魚風險
最好取消訂魚費時有事一嘈就煩
老闆就用兜底算盤做生意
魚友就想要不死魚養千年
食個大頭菜發夢就一定得

作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 07:47:48

訂魚服務想法是幫助魚友找心頭愛,主要唔係賺硬才想出來.

因有D魚是客人想找,但一般魚店有貨都唔返.

仲有這服務只供一少部份魚友,不冀望全部魚友都起歡先錢後貨.金主自負.

死魚,無態...是訂魚公開守則, 有什麼好爭議??

有需要我就幫一把.  無此需要就看了算.

公平公開....

我不是一般魚店老闆,行舊路不是我[飛佛]

作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 07:57:01

千斤頂 發表於 2015-3-19 05:41
我理你賺幾多,我只要魚,我PM你仲未覆

你是否柴灣養鯊魚魚友.

我都未出訂魚LIST, 你等等好嗎.

如太多技術問題, 唔做ORDER 魚 亦唔係我損失,祗是魚友損失.

反ORDER FISH 之魚友:

我賺HARD MONEY 仲以為我一心鑽研有賺無蝕生意.以小人之心去諗我.

我啤一聲.

作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 08:10:28

bartholomew 發表於 2015-3-19 00:33
好似無人問過有無得訂非山埃魚,是我睇漏了嗎?如果有都唔錯。

非山埃魚....

知唔知菲律賓魚場好多以經改善唔用山埃去捉魚,.....唔好信D [SALES].

事實好多魚在我店都試餵開口先賣.

魚友買魚後死魚有好多原因,但唔似中山埃死.

如中山埃,死法是有樣睇.

作者: Terry    時間: 2015-3-19 10:21:02

我覺得老闆好有誠意,寫咁做野解釋同推介,可惜太遠,吾係我會試下訂鱼
作者: faiwong    時間: 2015-3-19 10:41:53

work 唔work就要到時睇咗魚單及價錢先至知吸唔吸引啦﹗
作者: HK_Fish_2009    時間: 2015-3-19 12:42:50

傻傻地單眼仔 發表於 2015-3-19 06:49
魚友訂魚比左錢收條屍日後一定多爭論雖然係自由市場都提醒大家自我評估訂魚風險
最好取消訂魚費時有事一 ...

作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 21:31:22

https://www.youtube.com/watch?v=H72NkUKeD4w

一PAIR / 古B+蝦
作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 21:34:46

https://www.youtube.com/watch?v=Fvpc7HYIc9I

火炬古B
作者: 南海洋    時間: 2015-3-19 21:36:30

https://www.youtube.com/watch?v=YJrSnmfYfgw

火騏驎

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2