海水領域 SeaFishZone

標題: 實戰AB桶清除白點 [打印本頁]

作者: fire620620    時間: 2015-3-28 03:49:29     標題: 實戰AB桶清除白點

缸中發現初期細白點及懷疑UFO..用AB大膠箱每2天互換..每次全新水隔足48小時開鹽..
箱內放置2氣石及潛水頭做流..鹽度調較0.18水溫保持25度..
每次更換都用滾水消毒所有東西風乾2天再用..魚每次都用膠西極快過箱..
原訂14天治療但10天過後..今天死了1條鬼皇2吋..1條古B2吋..
仙魚及吊魚健康..但碟魚就條條唔掂..魚身爆起魚麟..
所以即時停止..將魚放回醫生缸中
總數12條魚1向健康..除5吋碟魚外其它2-3吋魚..3條小丑..3條碟魚..2條鬼皇..1條古B..2條仙魚..1條吊
總結..碟魚科及古B類及細魚不太適合這方法
請問有冇師兄有同類做法呢?請交流經驗

作者: fire620620    時間: 2015-3-28 03:54:15

補充...10天過後魚身暫時不見白點..
但爬文說要做足14天
作者: jm2011520    時間: 2015-3-28 04:52:09

係我就不用AB桶,諗下患了病人還搬來搬去,死得仲快,如果用一個有菌生物環濾桶,慢慢加銅藥,至少蝶魚不會爆身,果啲宝石,古B吾受得銅,唯有加少啲,死都沒辦法!因為佢哋跟本就易死!
作者: civiclau    時間: 2015-3-28 06:29:15

桶放幾多條魚?
作者: leemanho    時間: 2015-3-28 08:59:39

幾大個桶幾多條魚呀?
作者: may414    時間: 2015-3-28 09:46:19

較高d溫度,起碼28度,加快白點週期,可減少換水次數。
作者: chihoqweasd    時間: 2015-3-28 11:31:40

作者: 我係wingk960    時間: 2015-3-28 11:44:13

我個時都係咁AB Q法.冇乜出事.
之後換過Q缸.其實一樣會死魚.
好睇魚本質.
作者: Kwong    時間: 2015-3-29 02:56:01

個...........比重0.18
作者: evolution    時間: 2015-3-29 03:43:14

講真有人得有人唔得,當你養到某一段日子你就唔會再用AB桶了實在太麻煩身心好疲累
作者: fire620620    時間: 2015-3-29 05:17:45

civiclau 發表於 2015-3-28 06:29
桶放幾多條魚?

桶放12條魚...個箱都幾大...20x15x10

作者: fire620620    時間: 2015-3-29 05:20:53

Kwong 發表於 2015-3-29 02:56
個...........比重0.18

文章內容建議1.014-1.016鹽度..
我怕太低所以調1.018

作者: fire620620    時間: 2015-3-29 05:22:39

文章說低鹽度是給魚減低換水及過桶時的壓力
作者: fire620620    時間: 2015-3-29 05:36:36

evolution 發表於 2015-3-29 03:43
講真有人得有人唔得,當你養到某一段日子你就唔會再用AB桶了實在太麻煩身心好疲累

師兄說得對...
每2天換水搬魚過箱又要消毒風乾..
暖管+氣石+潛水頭+膠西+ppc喉+又要儲水..又要對水溫..
次次幾個鐘頭..真的好累

作者: fire620620    時間: 2015-3-29 05:41:37

今日觀察醫生缸中的魚...看來除仙魚及小丑魚可存活外..
其它估計死得碟魚已再死2條

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2