海水領域 SeaFishZone

標題: 加魚一問 [打印本頁]

作者: Birdcheng    時間: 2015-5-5 08:57:39     標題: 加魚一問

想請教師兄們我三十吋珊瑚缸,現有小丑及藍魔各一對,金眼及黃吊各一條及醫生蝦一只,想加多一條魚,有什麼建議?最好是無甘容易有病(如白點王藍吊就唔好啦),因本人是新手及開缸半年左右,唔想塗炭生命,謝謝!

作者: may414    時間: 2015-5-5 09:24:52

加d寶石點綴下
作者: Wilsonlsl    時間: 2015-5-5 12:14:39

加仙魚
作者: bryan811    時間: 2015-5-5 12:35:19

加條六線狐, 又平又粗, 珊瑚缸又有用  
作者: 629PATRICK    時間: 2015-5-5 13:39:11

加火焰仙或火背仙都唔錯.
作者: Birdcheng    時間: 2015-5-5 14:04:03

謝謝各師兄意見!先前買過條火焰仙但回來數天後出白點死了
作者: 612612    時間: 2015-5-5 21:13:15

火鳥或紫火鳥
作者: Birdcheng    時間: 2015-5-6 10:51:14

最後都係買左火焰仙...好抵!$130..希望今次無事啦[attach]66908[/attach]

作者: Birdcheng    時間: 2015-5-6 11:20:27

補張相先

圖片附件: IMG_3581.JPG (2015-5-6 11:03:52, 272.4 KB) / 下載次數 27
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjY5MDl8YjViNDJhNGJ8MTcxNjA5Nzc2NXwwfDA%3D

作者: 629PATRICK    時間: 2015-5-6 12:53:31

Birdcheng 發表於 2015-5-6 10:51
最後都係買左火焰仙...好抵!$130..希望今次無事啦

係咪魚宮貨?早兩日我都買左一條,好態,因為本身個缸有條惡死火背,先後加左幾次火焰落去都俾佢ko,尋日放左出主缸諗住都係俾火背打餐懵,估唔到條火焰超好火,打返火背轉頭,宜家條火背都唔敢走埋去,算係過左第一關.
作者: Birdcheng    時間: 2015-5-6 13:01:26

係呀!魚宮買的

作者: ff23456    時間: 2015-5-6 16:50:54

Birdcheng 發表於 2015-5-6 10:51
最後都係買左火焰仙...好抵!$130..希望今次無事啦

呢輪火焰同火背都好多……我試_過90元買一條火背,真是抵。

作者: Birdcheng    時間: 2015-5-7 00:52:32

629PATRICK 發表於 2015-5-6 12:53
係咪魚宮貨?早兩日我都買左一條,好態,因為本身個缸有條惡死火背,先後加左幾次火焰落去都俾佢ko,尋日放左出 ...

師兄想問一下我條火焰仙唔開口,你為咩嘢食?謝謝

作者: 629PATRICK    時間: 2015-5-7 08:50:08

Birdcheng 發表於 2015-5-7 00:52
師兄想問一下我條火焰仙唔開口,你為咩嘢食?謝謝

我係RT缸,通常都係試片糧或豐年蝦,如果都唔食,我會直接放佢出黎,俾佢自己啄下石同苔,等佢習慣左環境之後就會比較容易開口食野,始終呢類仙仔西得太耐都唔好.

作者: Birdcheng    時間: 2015-5-7 09:28:59

629PATRICK 發表於 2015-5-7 08:50
我係RT缸,通常都係試片糧或豐年蝦,如果都唔食,我會直接放佢出黎,俾佢自己啄下石同苔,等佢習慣左環境之後就 ...

我都係RT缸,甘我今晚試下放佢出來先,thx

作者: Birdcheng    時間: 2015-5-8 01:23:00

火焰仙放出後不斷給黃吊攪

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2